fbpx
Skip to main content
beba i novac

Banke nude kredite i - bebama

Foto: Profimedia
Sve više banaka šalje na kuću svojih klijenata obaveštenje da su im odobrile gotovinski kredit u određenom iznosu ili kreditnu karticu, a da ove usluge nisu tražili.

U pismu, se navodi iznos zajma ili limit za karticu, a građanin treba samo - da dođe na šalter da potpiše saglasnost ili da aktivira kreditnu karticu, prenose Večernje novosti.

Na ovaj korak banke su se odlučile, jer se građani sve manje zadužuju. Zbog toga bankari proveravaju sve dobre klijente, odnosno one koji na vreme otplaćuju svoje obaveze i nemaju kašnjenja registrovana u kreditnom birou. Zatim, obračunavaju deo zarade koji nije opterećen ratom kredita i procenjuju koliko bi mogao građanin da se ponovo zaduži.

Tako je D. M. iz Beograda na kuću stiglo obaveštenje banke, kod koje već ima zajam, da joj je odobren novi keš kredit u iznosu od 147.000 dinara sa rokom otplate od četiri i sa ratom od 4.620 dinara .

- Bila sam vrlo iznenađena kada sam dobila ovo pismo, jer nisam podnela nikakav zahtev za novi kredit - kaže D. M. - Čudi me kako je banka bez moje saglasnosti mogla da proverava podatke iz Kreditnog biroa. Znam, da uvek, kada tražim neku uslugu moram da potpišem zahtev za povlačenje podataka iz Kreditnog biroa. Nikakve posebne pogodnosti nisam primetila u ponudi koju sam dobila, iako, sam klijent te banke već deset godina.

Novac, evri
Foto: Profimedia

Još više su bili iznenađeni roditelji jednogodišnje D. R. iz Beograda, kada je njihovu ćerku telefonom zatražio službenik banke.

- Molim vas da joj prenesete da dođe u filijalu kako bi preuzela kreditnu karticu - ljubazno je zamolio bankar.

Zbunjeni, roditelji su otišli u banku gde su još zbunjenijim službenicima objasnili da njihova mezimica ima tek nešto više od 12 meseci, da joj kreditna kartica nikako nije potrebna i da su joj devizni štedni račun otvorili za prvi rođendan.

Bankari se, u ovakvim sistuacijama brane i ističu da se, na pomenute ponude odlučuju jer žele klijenta da upoznaju da ''ima još prostora za novi zajam'' kada to procene. Takođe, ističu da ''starim'' klijentima mogu da odobre i onlajn kredit, samo prilikom odobrenja treba da dođe u ekspozituru i potiše dokumenta.
- Želimo da olakšamo našim klijentima korišćenje bilo koje usluge, pa i kredita - ističu u jednoj stranoj banci.

Pročitajte:

PROVIZIJE U BANKAMA - Ispadamo li ovce za svoje novce?

PODSTANARSKA TUGA - Da li je stan u Srbiji san?

Kartica, ček ili kredit, pitanje je sad?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd