fbpx
Skip to main content
Izložba Nušiću u čast

Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu

Foto: Facebook
U Muzeju Narodnog pozorišta večeras je otvorena izložba pod nazivom "Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)", koja predstavlja taj segment rada čuvenog srpskog pisca, komediografa, novinara, diplomate i kulturnog poslanika.

Autori izložbe i kataloga su kustos savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Mirjana Odavić i teatrolog Jelica Stevanović.

Postavku je otvorila teatrolog dr Dragana Čolić Biljanovski govorom u kojem se direktno obratila Nušiću i sa gorkim humorom ga izvestila gde su danas i šta rade njegovi narodni poslanici i sumnjiva lica, dr-ovi i gospođe ministarke...

Izložba Nušiću u čast
Foto: Facebook

Izložba se sastoji od fotografija, dokumenata, pozorišnih plakata, tekstova iz štampe u kratkom periodu Nušićevog upravnikovanja u nacionalnom teatru.

Postavljen je ukazom ministra prosvete 14. jula 1900. godine i odmah započeo reforme, razmatrao pitanje materijalnih primanja glumaca i tehničkog osoblja, pokrenuo popravku pozorišne zgrade, inicirao izdavačke projekte...

Njegovi zamašni potezi prouzrokovali su dugove, a bilo je i neslaganja sa nekim ljudima, navukao je na sebe napade beogradske štampe i smenjen je već 14. januara 1902. godine, navodi se u katalogu.

Izložba je priređena povodom 150 godina od njegovog rođenja, isto kao i revija predstava "Nušiću u čast", koja se završava večeras.

Od 5. oktobra na velikoj i maloj sceni nacionalnog teatra izvedeno je više predstava po Nušićevim komadima sa stalnog repertoara Narodnog pozorišta i pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara.

Poslednje na programu su komedija "Narodni poslanik" koju izvodi ansambl domaćina i "Mister dolar" - gostovanje Narodnog pozorišta iz Subotice.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd