Skip to main content
Ušće

Da li će zbog ovoga SPS postati UBEDLJIVO najbogatija stranka u Srbiji?

Foto: Profimedia
Socijalistička partija Srbije vodi nekoliko postupaka za vraćanje nekretnina koje su im oduzete nakon 2000. godine. Ova stranka potražuje i osam spratova u najpoznatijoj zgradi Beograda - Ušću.

SPS je bila upisana u katastar nepokretnosti kao vlasnik osam spratova u zgradi "Ušće", koje je SRJ oduzela od socijalista 2002. godine. Oni su zatim prodati firmi "Juropian konstrakšns".

SPS smatra da je država (SRJ prim.aut) trebalo da u posebnom postupku utvrdi ništavost odluke Centralnog komiteta iz 1990. godine da ovi spratovi pripadaju ovoj stranci. Taj korak je preskočen, i država se nezakonito tada upisala kao vlasnik.

SPS je tužbu podneo 2006. kada je odbijen osnovni tužbeni zahtev, ali i doneta međupresuda:

"Sud je doneo jednu međupresudu kojom je smatrao da SPS ima pravo na isplatu novčanog iznosa na ime neosnovanog bogaćenja koje je zaradila država",  objašnjava za Srbijadanas.com, advokat SPS-a Sanja Turlakov, koja zastupa socijaliste kada je slučaj nekretnina u Ušću u pitanju.

"Vrlo je nezgodno reći kakva su očekivanja i prognoze, mi smo se žalili i sad čekamo ishod", objašnjava advokatica Turlakov, navodeći da SPS očekuje novčanu nadoknadu, jer su u međuvremenu "nekretnine prodate firmi koja je savesni kupac".

Ako Apelacioni sud odbije žalbu SPS-a, presuda će postati pravosnažna, pa ostaje samo postupak revizije, čime će SPS, ako se odluči za ovaj postupak, zahtevati poništavanje prvostepene i drugostepene presude.

U "Ušću" su sporni šesti, sedmi, osmi, deveti, deseti, dvadeseti i dvadeset drugi sprat, a na ime tih spratova SPS bi mogao da dobije 529 miliona dinara.

Ovo nije jedina nekretnina koju SPS potražuje. Naime, pored ostalih, oni traže vlasništvo i nad zgradom "Komiteta" u Zrenjaninu, ali i desetak drugih.

Ako je sudeći po nekretninama, koje su nasledili od komunista, SPS je najbogatija stranka u Srbiji. Samo su u sedam gradova Srbije zakupci prostorija, a u svim ostalim imaju svoje. Ostaje da se vidi da li će i sporne nekretnine naplatiti.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd