fbpx
Skip to main content
Izložba Mladena Srbinovića

HARMONIJA IZMEĐU RACIONALNOG I EMOTIVNOG: Otvorena izložba Mladena Srbinovića (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Izložba slika iz kolekcije Simić poznatog srpskog umetnika Mladena Srbinovića otvorena je u Nacionalnoj galeriji na Andrićevom Vencu i biće dostupna publici do 19. juna.

Posetioci izložbe u Nacionalnoj galeriji koju je otvorio istoričar umetnosti Stanislav Živković, videli su dela Mladena Srbinovića nastala pretežno 80-ih godina - u njegovoj poznoj fazi kada je umetnički izraz u svom ličnom razvoju doveo skoro do perfekcije. Do nje je došao dugogodišnjim eksperimentisanjem kroz grafički medij koji je  evoluirao ka daljem igranju sa tehnikama i traženju likovnog jezika kojim bi se što bolje izrazio.

Mladen Srbinović
Foto: Srbija Danas

Srbinović je tada prihvatio modernističke tokove, okrenuo se slikarstvu i uzorima zahvaljujući kojima se u njegovim slikama primećuju uticaji ekspresionizma, kubizma, Pikasa, koji provučeni kroz prizmu umetnikovih težnji, osećanja i osećaja, postaju nove vrednosti pretočene u autentično delo. Time njegovo delo postaje zrelo, bogato čulnim podsticajima.

Dragoceni izbor slika Mladena Srbinovića iz bogatog fonda Miodraga Simića s jedne strane otkriva nam istančan lični senzibilitet vlasnika kolekcije. Međutim, s druge strane, sveden na 13 izloženih dela, on nesumnjivo predstavlja svojevrsnu retrospektivu; malu, ali dovoljno da nas podseti na opus jednog od reprezentativnih predstavnika beogradske kolorističke škole XX veka.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd