fbpx
Skip to main content
Siniša Mali

Mali: Izbegnut bankrot, Beograd kao regionalni centar

BEOGRAD - Grad Beograd je izbegao bankrot, ali je situacija i dalje "daleko od jednostavne", izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ističući da se u prestonici intenzivno radi na privlačenju investitora i pozicioniranju grada kao političkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog centra u regionu.

Mali je rekao da je gradska vlast uštedela na mnogim stavkama i da iz tih ušteda vraća kredite koji dospevaju ove i u naredne dve godine. Samo 2015. godine, dodao je, Beograd će vratiti između 70 i 80 miliona evra kredita.

Taj novac se, naveo je, ne vraća iz novih pozajmica, već interno stvorenih ušteda, a rekordni deficit od 20,25 odsto prepolovljen je za samo godinu dana.

Cilj je, kaže, da deficit ove godine bude 6,5 odsto, što bi bio istorijski uspeh i što bi Beograd stavilo "na put održivog razvoja", jer više nema politike zaduživanja, praznih obećanja i bačenih para.

Samo na PR usluge u javnim preduzećima, rekao je Mali, za godinu dana je ušteđeno 108 milona dinara (oko milion evra), koliko iznose i uštede od prodaje automobila, zbog manjih troškova registracije, goriva, održavanja voznog parka...

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obilazi izgradnju nasipa kod Obrenovca
Foto: Facebook/Град Београд

Gradonačelnik smatra da će boljoj poziciji grada doprineti i Samit gradonačelnika koji će biti održan 23. aprila, a kojem će prisustvovati i predstavnici EU.

Skup je, ocenio je Mali, prilika da se ojača regionalna saradnja, a Beograd i Srbija promovišu.

Upitan o beogradskom metrou, Mali je rekao da Grad i Ministarstvo finansija rade na najboljem načinu finansiranja projekta, a da će do kraja godine biti završen predlog.

"Ako usvojimo taj predlog, tokom 2016. godine bi se radio glavni projekat i onda 2017. i 2018. godine bi eventualno krenuli da gradimo prvu liniju metroa", rekao je Mali.

Kada je reč o prevozu u gradu, navodi da se radi Studija brojanja saobraćaja da bi se videlo koliko ima kojih vozila, a kada sve studije budu stavljene "pod jedan krov", što očekuje na jesen, znaće se kako se metro uklapa u integrisani sistem saobraćaja. Na osnovu toga će, dodao je, biti definisana i prva linija metroa, što se već radi sa partnerima iz Francuske, a na osnovu sporazuma o razumevanju koji je potvrđen prošle godine, kada je francuski premijer Manuel Vals bio u poseti Srbiji.

Komentarišući medijske natpise o novom tarifnom sistemu, ističe da se ne planira povećanje cena, već eventualno uvođenje novih vrsta karata i promena načina zoniranja, što će biti mnogo pravičniji sistem, pogotovo za stanovnike prigradskih opština.

Osim "Beograda na vodi", kao najvećeg projekta na kojem se radi, Mali je rekao da je prioritet realizovanje što većeg broja investicija, što je neophodno za privredni rast i zapošljavanje, odnosno za poboljšanje kvaliteta života ljudi.

Govoreći o velikim projektima, gradonačelnik je izrazio uverenje da će krajem januara 2016. godine Prokop biti potpuno operativan, posle više od 40 godina.

Ističe i da treba rešiti problem upravljanja otpadom, zbog čega će sledeće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima 52 kompanije koje su zainteresovane da učestvuju u tom projektu.

Siniša Mali
Foto: Youtube Printscreen

"Očekujem da ćemo u junu ili julu objaviti tender za strateškog partnera za problem rešavanja deponije Vinča, izgradnju fabrike za reciklažu otpada i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada", rekao je Mali i dodao da je to investicija od oko 250 miliona evra.

On je podsetio i na projekte izgradnje 16 podzemnih garaža i unutrašnjeg magistralnog prstena, na aktivnosti u pronalaženju partnera za javno osvetljenje, a najavio je i da će uskoro biti raspisan javni poziv za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, za čim sledi uređenje Ruzveltove, Ulice 27. marta...

Gradonačelnik je pomenuo i manje investicije koje su, kako je rekao, značajne da bi grad izgledao lepše, pa će ove godine biti rekonstruistano ili obnovljeno 100 parkića, fasada, urbanih trgova...

Očekuje i da će uskoro biti rešena planska dokumentacija u vezi sa saveznim MUP-om u Ulici kneza Miloša i za Hotel "Jugoslaviju", gde investitori desetak godina čekaju na određene dozvole i saglasnosti.

"Mi smo to izvukli iz fioka, stavili na sto i rekli - hajde da vidimo kako možemo da pomognemo da dobijete dozvole i što pre počnete da gradite. Investicije i investitore pokušavamo da guramo napred, jer je to naša obaveza", rekao je on.

Mali je najavio i skoro usvajanje izmena Zakona o komunalnoj policiji, koja će omogućiti da do polovine sledeće godine bude zaposleno do 1.000 novih komunalnih policajaca.

Prema rečima gradonačelnika, za grad sa više od dva miliona stanovnika nije dovoljno 300 komunalnih policajaca, koliko ih je trenutno, a ideja je da se dodatnim zapošljavanjem uspostavi bolji komunalni red i da se građani osećaju bezbednije i sigurnije. U oktobru ili novembru bi, procena je gradonačelnika, prvih 300 komunalnih policajaca moglo da počne da radi.

Činjenicu da se srpska prestonica sve češće nalazi na listi "must see" destinacija, Mali vidi kao sjajnu vest, podsećajući da je prošle godine Beograd imao rekordan broj noćenja i turista.

Mali veruje i da je Sajam turizma dobro iskorišćen za promociju grada, i to ne samo kao "city break" destinacije u koju se dolazi za vikend, nego kao mesto novih ideja i mogućnosti.

Gradonačelnik je najavio i dva nova muzička festivala, o kojima nije mogao da otkrije više detalja, jer su pregovori u toku, ali je rekao da će doprineti da se obogati muzička ponuda grada.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19