Skip to main content
 • Read more Pariz Svet

  Veliki protesti širom Francuske! IMA MRTVIH! Narod naziva Makrona DIKTATOROM (VIDEO)

 • Read more Ivan Marinković Parovi

  MOLIM?! Učesnici rijalitija tvrde da je Marinković TRAŽIO BATINE?! Sam sebi namerno rascepao usnu?!

 • Read more Grb Crvene Zvezde, Sloba Radanović Zadruga

  AU, KAKVA ČAST! Legenda Crvene Zvezde poslao poruku Slobi Radanoviću i ovaj POKLON! (VIDEO)

 • Read more foto VIP

  Aca Lukas u emisiji uživo šokirao izjavom O NEKUPANJU! Ali ima još! (FOTO)

 • Read more FK Polimje Treće poluvreme

  LEKARI IM SE BORE ZA ŽIVOT: Dva fudbalera BRUTALNO pretučena, a razlog je bila ONA. Srbija u ŠOKU! (FOTO)

 • Read more Delije Fudbal

  UPOZORENJE! Delije se moraju čuvati NOŽEVA u Napulju (FOTO)

 • Read more rudnik Društvo

  Danas obeležavamo godišnjicu VELIKE NESREĆE u Srbiji, a pamtimo i USTAŠKI PIR nakon tragedije (VIDEO)

Nikola Tesla

Nacionalni Dan nauke: Program obeležavanja rođendana NIKOLE TESLE!

Foto: Profimedia
Programi će se uglavnom održavati na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima.

Na dan rođenja Nikole Tesle sutra će, po peti put, biti obeležen nacionalni Dan nauke i tim povodom Centar za promociju nauke i druge organizacije realizuju raznovrsne naučno-popularne programe širom zemlje. Programi će se uglavnom održavati na otvorenom, pa će na Trgu Nikole Pašića biti otvorena ulična izložba "Svetlost i bez sijalice" organizovana povodom Međunarodne godine svetlosti.

Na istom mestu, tokom celog dana, biće održan takozvani "Science Busking", specijalni ulični naučno-popularni program, dok posetioce Španske kuće, u Savamali, čeka predstavljanje novog formata naučno-popularnog programa "Elementarni razgovori".

U okviru manifestacije "Tesla dani 2015" na aerodromu Nikola Tesla, sutra će biti otvorena izložba "Teslina vizija interneta", a posetioce Muzeja Nikole Tesle očekuje postavka "Elektronske čitaonice" za istraživanje lične arhivske građe tog naučnika.

U Galeriji "Čubrilo" u Kuli na Gardošu u Zemunu, biće predstavljena izložba "Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle", a Elektroprivreda Srbije će pustiti više od hiljadu lampiona na Dunavskom keju, kod hotela Jugoslavija.

Niš je pripremio turu "Tesla i Niš sa početka 20. veka". Multimedijalnom manifestacijom "Tesla na Ðetinji" Užice će proslaviti rođendan Nikole Tesle i 115 godina hidroelektrane "Pod gradom", inače najstarije u Srbiji, sagrađene prema principima čuvenog naučnika. 

Nikola Tesla
Foto: Profimedia

Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj iz Leskovca, a u Galeriji Narodnog muzeja Leskovca biće otvorena izložba posvećena tom pronalazaču. U Negotinu će svi zainteresovani moći da obiđu hidroelektranu Ðerdap 2, posete njen vidikovac i vide film o Teslinom životu i delu. 

Manifestacija "Tesla dani" traje do 12. jula i deo je rute "Putevima Tesle kroz Srbiju", dok se na osnovu Odluke Vlade Srbije, Dan nauke obeležava 10. jula, na rođendan slavnog pronalazača Nikole Tesle (1856-1943). 

Pokrovitelji su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Schneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i mnogi drugi. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
3 Beograd