fbpx
Skip to main content
NATO trupe i mehanizacija

NATO DOBIO DIPLOMATSKI IMUNITET: Ovo je SPORAZUM koji je Srbija potpisala sa NATO!

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO, a koje je u javnost izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zakon o saradnji sa NATO izazvao je oštre polemike, koje traju već danima.

Sve je počelo 12. februara kada je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO.

Tomislav Nikolić potpisao zakon o NATO

 

SNS PUPS
Foto: Srbija Danas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, te da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno. Predsednik Vlade Srbije je na konferenciji za štampu pokazao dokumente o saradnji sa ALIJANSOM koje je potpisala vlada DSS-a i DS-a. Tačnije Boris Tadić kao tadašnji predsednik uz podršku stranke Vojislava Koštunice!

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

VUČIĆ: Nemojte da pridike o NATO drže oni koji su potpisali sporazum

- Nemojte da mi držite patriotske pridike vi koji ste doneli loše sporazume. Mi smo ih ispravili i napravili pravu saradnju kakvu nezavisna i suverena država može, sme i treba da pravi – rekao je on.

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju su činili DSS, koju su tad podržavale Dveri.

Sporazum Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u našoj zemlji, kao i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Takođe im omogućava da s našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu. Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

NATO trupe i mehanizacija
Foto: Profimedia

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju” dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO na njihov zahtev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe.

Tim sporazumom su, kaže, DS i DSS sa SAD postigle dogovor da oružane snage SAD i civilno osoblje ministarstva odbrane SAD dobiju diplomatski imunitet, imaju pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, a bili su oslobođeni i od plaćanja poreza i drugih sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

I partneri SAD su bili izuzeti od plaćanja poreza i drugih dažbina koji se primenjuju u Srbiji, naglasio je Vučić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd