Skip to main content
devojka dira zube

Neredovno pranje zuba izaziva demenciju

Foto: Profimedia
U slučaju da zube ne operete barem jednom dnevno, rizik od demencije viši je za 65%.

Prema podacima Svetske stomatološke organizacije oko 80% dece školskog uzrasta, ili 95% odraslih ima bar jedan karijes i to zbog neredovnog pranja zuba. Savete zubara često umemo da ignorišemo, a zube peremo površno. Svaki put kada moramo da posetimo lekara, a to je vrlo često, muka vam je. Ako želite to da promenite, održavajte osnovnu higijenu zuba, u suprotnom čekaju vas ozbiljne i teške bolesti u starijim godinama.

zubarski instrumenti
Foto: Profimedia

Ako zube ne perete redovno, između zuba i desni stvoriće se sloj bakterija. U slučaju da je ne lečite, zadobićete parodontitis, inače najozbiljnija infekcija zubnog mesa. Ovo je jedan od odlučujućih faktora koji izazivaju rak.

Druga verovatnoća koja vas može zadesiti, u slučaju da redovno ne perete zube jeste ispadanje istih. 

Bakterije iz usne duplje mogu prouzrokovati upale i u arterijama, a posledica može biti nastanak aterosklerotskog plaka u arterijama, a zbog njega se povećava rizik od srčanog udara.

Američko istraživanje, sprovedeno na 5.000 ispitanika, pokazalo je da je redovno pranje zuba i održavanje higijene desni može smanjiti rizik od razvoja demencije u starijim danima života. U slučaju da zube ne operete barem jednom dnevno, rizik od demencije viši je za 65%.

Aspiracijska pneumonija jedna je od najčešćih uzročnika smrti starijih ljudi, a nastaje zbog udisanja krhotina proteze i zuba. Zatim, kada te čestice dospeju u pluća, mogu uzrokovati opasnu upalu. Stoga, svakodnevno čišćenje proteze je preporučljivo, prenosi portal dnevno.hr.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd