fbpx
Skip to main content
dvoje ljudi drže pola srca

Osam znakova da je vaš brak od starta bio osuđen na propast

Foto: Profimedia
Ukoliko vam se brak okončao ili primećujete da vam baš i ne ide dobro, obratite pažnju na ove znake.

Kada se brak okonča, logično je da ćete tražiti razlog tome. Preispitivaćete mnoge odluke koje ste doneli, kao i da li je sve moglo da ispadne drugačije na kraju.

Ovih osam tačaka, mogu biti razlozi što nažalost vaš brak nije uspeo, ali i smernica kako da, ukoliko ste još uvek zajedno, pokušate nešto da promenite:

1. Imali ste finansijskih nesuglasica odmah na početku

Ukoliko već na medenom mesecu počnete da se raspravljate oko novca, istraživanja sa Kanzas Univerziteta pokazuju da nećete živeti "srećno do kraja života". Svađanje oko novca, u ranoj fazi braka, povezano je sa nezadovoljstvom u kasnijim godinama. Smatra se da su finansije u vrhu razloga za razvod. Ovo podrazumeva i prepirke oko visine primanja kao i standarda života generalno.

2. Brzo ste se venčali

Istraživanje sa Emori Univerziteta je pokazalo kako je stopa rasta razvoda povezana sa dužinom zabavljanja pre venčanja. Momak i devojka koji su se zabavljali 3 godine imaju 39 posto manje šanse da se razvedu nego par koji je u vezi bio manje od jedne godine.

3. Imate veoma drugačije navike kada se radi o komzumiranju pića

Ako je jedan supružnik skloniji piću, šanse za razvod se povećavaju, navodi istraživanje Bafalo Univerziteta. Sa druge strane, ovo nije slučaj ukoliko oba supružnika mnogo piju ili su alkoholičari. Ovo ukazuje da razlike u navikama, više nego sam alkohol, uzrokuju problem.

Par u restoranu
Foto: Profimedia/ilustracija

4. Vi ili vaš partner ste zaista želeli predbračni ugovor

Da li ste proveli isto vremena misleći o vašem predbračnom ugovoru koliko i o vašem medenom mesecu? To se verovatno nije dobro odrazilo na brak. Finansijska velikodušnost između supružnika je jak indikator zadovoljstva u braku, dok je želja da se potpiše predbračni ugovor uglavnom inicirana vlastitim interesom.

Nacionalni centar za istraživanje porodice i braka iz Njujorka, otkrio je da su parovi koji imaju zajedničke resurse srećniji i stabilniji. Oni koji ne dele bankovni račun imaju 145% više verovatnoće da završe razvedeni. 

5. Imali ste preraskošno venčanje

Takođe prema Emori istraživanju, parovi koji su imali skupa venčanja mogu imati veće šanse da se razvedu. Žene koje su imale venčanje od najmanje 17.000 evra su 3.5 puta bile sklonije razvodu od žena čije je venčanje koštalo do 9.000 evra.

6. Neko se iz tvoje "mreže" porodice i prijatelja razveo

Studija objavljena u časopisu "Soušl Forses" pokazala je da razvod može da funkcioniše kao "društvena zaraza" koja se širi među prijateljima i porodicom. Ukoliko je neko iz tvog okruženja razveden, kao npr. prijatelj ili komšija, statistički, verovatnoća da i vi završite sa razvodom se povećava za 75 procenata. I to nije sve, naučnici su rekli kako se ovo ne širi samo direktno, već da i prijatelji prijatelja mogu osećati uticaj i širenje razvoda.

nesporazum u krevetu
Foto: Profimedia

7. Među vama je veliki generacijski jaz

Isto istraživanje sa Emorija je pokazalo da supružnici sa većim generacijskim jazom imaju veće verovatnoće da završe razvedeni. Zapravo, oni među kojima je 10 godina razlike imaju 39 odsto veće verovatnoće da budu razvedeni, nego supružnici koji su isto/slično godište.

8. Bili ste veoma mladi kada ste se uzeli

Istaživanja Nacionalnog bračnog projekta potvrđuje sumnje mnogih, parovi koji se venčaju u njihovim ranim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetim su skloniji razvodu od onih koji u bračne vode uplove kasnije.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd