fbpx
Skip to main content
Lešan Buda

SVETSKO ČUDO: Buda koji je klesan 90 godina – pre 1200 godina! (FOTO)

Foto: Profimedia
Lešan Buda iz Sečuana u Kini jedna je od najvećih skulptura Bude na svetu.

Džinovska skulptura Bude, isklesana u litici planine Emej, iznad ušća dveju reka u Minjiang, u blizini grada Lešana po kojem je i dobila ime.

Buda je isklesan tokom vladavine dinastije Tang (618-907. godine) i sa svojom visinom (71m) najveća je pred-moderna skulptura na svetu. Zbog toga je njeno slikovito okruženje, zajedno sa planinom Emej, uvršćeno na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji 1996. godine.

Lešan Buda
Foto: Profimedia

Izgradnju Bude započeo je 713. godine kineski monah Haitong, koji se nadao da će mirni Buda koji nadgleda tok triju reka moći da smiri nemirne vode koje su ugrožavale plovidbu. Legenda kaže da je Haitong iskopao sebi oči kada je projekat bio ugrožen, kako bi pokazao saosećanje i odlučnost. Lešan Budu isklesali su budistički monasi – Haitongovi učenici, kojima je trebalo više od 90 godina da ga završe (do 803. godine).

Prema lokalnoj legendi vode reka koja protiču u blizini tokom godina odnele su mnogo života. Nakon što je Lešan Buda sazidan, nemirne vode su se smirile. Navodno je toliko kamenja bilo uklonjeno sa stene da su se tokovi reka promenili i one su postale sigurnije.

Skulptura prikazuje Maitreja Budu kako sedi sa rukama na kolenima. Visok je 71m, ramena su mu široka 28m, a na najmanjem noktu možete sedeti bez problema. Glava je visoka 15m, prst na ruci dugačak je čitavih 8 metara, dok je nos "kratak" 5,5m.

Lešan Buda
Foto: Profimedia

Lokalna izreka glasi: "Planina je Buda i Buda je planina" – zato što i sama planina Emej ima oblik ležećeg Bude.

Danas je Buda iz Lešana destinacija brojnih vernika poklonika, a lokalno stanovništvo daje sve od sebe da ovu skulpturu zaštiti. Naime, zbog kiselih kiša koja su nastajala od zagađenja iz obližnjih fabrika, strahovalo se da bi i neki delovi statue mogli da otpadnu. Kineske vlasti zatvorile su fabrike, ali je Buda i dalje ugrožen zbog sleganja i pomeranja tla usled hiljada i hiljada posetilaca godišnje.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd