fbpx
Skip to main content
Uviđaj.jpg

KAD UDBA UDARA: Ovo su najsvirepija ubistva tajnih službi

Foto: Profimedia
Ubistva Stjepana Đurekovića, Dragiše Kašikovića i njegove maloletne ćerke, Jovana Barovića i Maksa Luburića smatraju se najvećim ubistvima koja su organizovali pripadnici tajnih službi sa prostora bivše Jugoslavije.

Stjepan Đureković

Nekadašnji direktor „INA marketinga“ Stjepan Đureković ubijen je 1983. Njegovo telo je izrešetano, a glava smrskana sekirom u podrumu štamparije u Nemačkoj. Ubistvo Đurekovića naredio je, kako se veruje, Stane Dolanc, tadašnji ministar policije, prenosi Blic.

Dragiša Kašiković

Vođa srpske političke emigracije u SAD ubijen je 1977. u Čikagu sa 64 uboda nožem, a ubica je monstruozno masakrirao i njegovu poćerku Ivanku Milošević (9). Sumnja se da je to učinio Bogoje Panajotović, konobar iz Niša, za koga se sumnja da je, osim za Udbu, radio i kao saradnik FBI.

Jovan Barović

Prvoborac, a potom i advokat branilac Milovana Đilasa poginuo je 1979. u, kako se veruje, režiranoj saobraćajnoj nesreći. Vozač kamiona koji je udario u Barovićev automobil na praznom putu Beograd - Zagreb nikada nije priveden.

Vjekoslav - Maks Luburić

Ustaški oficir i zapovednik sistema logora u NDH ubijen je u svojoj vili u Španiji 1969. godine udarcem štanglom u glavu i sa više uboda nožem u grudi. Ubio ga je agent Udbe Ilija Stanić nakon što se uspešno infiltrirao u Hrvatsku narodnu odbranu. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd