Skip to main content
Kurdski borci nakon pobede nad džihadistima

TURCI, SVE VAM SE VRAĆA: "Priznali ste kvazi državu Kosovo, moraćete i Kurdistan!"

Foto: Profimedia
Da li će se Turska u bliskoj budućnosti suočiti sa neminovnošću da prizna Kurdistan?

Profesor fakulteta za bezbednost u Beogradu, Darko Trifunović objašnjava za portal SrbijaDanas.com kako će Turska reagovati u slučaju formiranja sirijskog Kurdistana u severnoj Siriji, da li će vojno intervenisati i da li je moguć eventualni sukob između sirijskih trupa i turskih snaga u tom slučaju.

- Priznanjem Kosova Turska je prekršila međunarodno pravo i time otvorila mogućnost da pre ili kasnije prizna kurdske države na teritoriji Sirije ili nekih drugih država - kaže Trifunović i dodaje:

U NAPADU U TURSKOJ POGINULO 6 LJUDI: Odgovornost preuzela kurdska PKK

- Jasno je kao dan zbog čega Iran nije priznao Kosovo, a zbog čega Izrael nije priznao Kosovo. Prema tome, priznanjem Kosova, Turska je otvorila i svoje pitanje. Oni su zaslepljeni islamskim fanatizmom, pre svega Erdogan i druge turske diplomate koje su na našim prostorima videli svog partnera džihadistu i dokazanog islamistu Aliju Izetbegovića i njegovog sina Bakira. Isti princip koji su sami uspostavili može im se vratiti - ukazuje profesor Trifunović.

IDETE NA MORE U TURSKU?! Ovo je upozorenje zbog kog ćete se predomisliti u poslednjem trenutku

Erdogan i Bakir
Foto: Profimedia/ilustracija

Ne treba zaboraviti i nedavnu posetu sada već bivšeg premijera Turske Ahmeta Davutoglua Banjaluci, kada je u prestonici Republike Srpske, povodom obnove džamije Ferhadije, pred predsednikom Republike Srpske, mimo protokola, javno pred više hiljada ljudi (Bošnjaka, kojima je dozvoljeno da u velikom broju dođu u grad) hvalio Aliju Izetbegovića i njegovog sina Bakira, i ponašao se kao da je Banja Luka neki grad unutar Turske, a da ne pominjemo Sarajevo kojeg predsednik Erdogan svakodnevno spominje odmah posle Istanbula i Ankare. Iz ovoga se može videti šta Turska misli o Republici Srpskoj i Srbiji.

SKANDALOZAN GOVOR: Turska je u Banjaluci bila i biće zauvek

Davutoglu u Banjaluci
Foto: Profimedia/ilustracija

Turska je peta po redu priznala tzv. "nezavisnost" Kosova i odmah uspostavila diplomatske odnose sa ovom kvazi državom. Sada je na redu Kurdistan. U severnom Iraku praktično imamo državu u državi, gde je zvanični Bagdad prepustio Kurdima da upravljaju iračkim severoistokom (barem za sada).

U Siriji su severoistočni i severni delovi zemlje pod kontrolom Kurda, osim jednog dela teritorije na kojem je Islamska država napravila most između teritorija koje džihadisti kontrolišu i Turske, što očigledno ukazuje na to da ti džihadisti dolaze odnekud i to kopnenim putem. Dakle, džihadisti dolaze kopnenim putem iz Turske, a Turska to toleriše, i uživa u tome da  sirijske regularne vlasti budu poražene u ovom krvavom sukobu.

(MAPA) NOVI UDARAC JEDINSTVU SIRIJE! Kurdi ispunili pretnju i proglasili FEDERACIJU

Žene koje se bore za Kurdistan
Foto: Profimedia/ilustracija

Treba spomenuti da je sirijski Kurdistan sada oblast u severnim delovima Arapske republike Sirije. Ovaj deo zemlje danas nosi i naziv Zapadni Kurdistan ili na kurdskom jeziku Rožava. Prema procenama na ovom području je pre početka krvavog građanskog rata živelo između milion i 2,2 miliona Kurda.

Međutim, analogija sa teritorijom Kosova i Metohije je više nego očigledna.

- Zvanična Ankara će možda zažaliti zbog priznavanja tzv. "nezavisnog" Kosova. Unutarpolitička previranja u Turskoj, njene konekcije sa radikalnim islamističkim elementima na Kosovu i u Siriji preko pripadnika Islamske države, mogu se duboko odraziti i na samu Tursku - ističe profesor Trifunović

INVAZIJA? Kurdi izvestili da je turski odred sa tenkovima prešao sirijsku granicu

Zabrinuta lica Srba na Kosovu
Foto: Profimedia/ilustracija

On je ponovio da, krah odnosa Turske sa Rusijom, samo doprinosi tome da Rusija vidi i svoje interese u Turskoj u vidu potencijalnog jačanja kurdskih frakcija koje se bore na jugoistoku Turske.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
gago's picture

gago

Pa i nasa vlast neka prizna Kurdistan!

4 | 0
hans's picture

hans

Dobiće ono što su tražili. Ničije nije gorelo do zore, pa neće ni njihovo!

1 | 0
Miloš's picture

Miloš

Bumerang. Kako seješ, tako ćeš i žnjati!

2 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd