Skip to main content
E-Golf u Berlinu

VW NA STRUJU: E-Golf snažan kao da je na fosilni pogon

Foto: newspress.co.uk
Možda nije prvi, ali je verovatno najjači.

Najomiljeniji mali porodični, tzv. kompakt auto na svetu dobio je električnu varijantu. Volkswagen je stvorio e-Golfa sa namerom da parira ranije izašlim konkurentima. 

Nissan Leaf najprodavaniji je četvorotočkaš sa venama na struju na planeti, a ispred fabrike iz Nemačke su još Mitsubishi i-Miev, Peugeot Ion i Citroen C-Zero. Ipak, nemačka upornost i temeljitost ne mare za prednost konkurenata.

Štaviše, cilj VW je da prestigne takmace, a sudeći po odlikama električnog Golfa to nije nemoguća misija. Esencija samopouzdanja firme leži u činjenici da e-Golf, iako baštini električni pogon, ima snagu vozila koje se pokreće na fosilna goriva. Jedina razlika između benzinaca i dizelača koji još uvek vladaju svetom i "narodnog auta" na struju je u leđnom natpisu i beščujnoj vožnji (doduše, VW planira da instalira emitera buke, radi bezbednosti pešaka i drugih vozača).

E-Golf plavi
Foto: newspress.co.uk

E-Golf je lak za upravljanje jer ima samo 1510 kg (450 manje od Nissanovog Leafa), pokreće ga elektromotor od 85 kW sa obrtnim momentom od 270 nM i regenerativnim kočenjem koje koristi kinetičku energiju motora za zaustavljanje. Klasične kočnice koriste se veoma retko. Volkswagenovo čedo može da razvije maksimalnih 140 km/č, dok mu do stotke treba 10.4 sekunde. Autonomija hoda je 130 do 190 km, zavisno od varijante. Tako najbolje performanse i najkraći samohod nudi varijanta Normal, dok je Eco+ najmobilniji ali i najslabiji sa 55 kW i 90 km/č.

Sinhroni elektromotor napaja se iz litijonskih baterija preko invertera, a njegov se rad i stanje očitava na instrumentu na upravljačkoj konzoli. Čak 264 pogonske energetske ćelije smeštene su u podu vozila, pa je težište izuzetno blizu kolovoza. Otpor vazduha je smanjena više nego ikad, kao i "kotrljivost". Cena automobila je 34.900 evra u Nemačkoj.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd