fbpx
Skip to main content
Zadar

ZADARSKA BOLNICA LAGALA: Pokojnog dečaka su pregledali četiri puta i ništa nisu uradili!

Foto: Profimedia
Iako je u saopštenju bolnice iz dalmatinskog grada stajalo da je uzrok dečakove smrti toksični šok i da nije bilo pomoći, prijatelj porodice tvrdi suprotno i krivi ustanovu, tj. lekare, za tragediju.

Najteže je svakako roditeljima jedinog deteta koje su imali. Zbog boli koja ih je zadesila, oni do dana današnjeg nisu dali nijednu izjavu za medije, iako cela Hrvatska priča o tragičnom slučaju malog Roka za čiju se smrt još tačno ne znaju uzroci. 

Nije mu uzimana krv, niti bris grla da bi se videlo koja bakterija ga je morila. Temperatura ga je tresla danima, nije mogao da hoda, ni da diše, dok su mu prsti, nokti i usta bili plavi. Lekari su govorili da dečak ima šarlah i da mu oni (porodica) kući skidaju tempraturu oblogama.

"Slobodna Dalmacija" tvrdi da u posedu ima dokumenta koja pokazuju koja govore drugačije od stava koji je iznelo vođstvo zadarske bolnice. Naime, u medicinskoj ustanovi tvrde da su dečaka primili u ponedeljak, ali je istina ta da je dete četiri puta u pet dana pregledao pedijatar i da niko od lekara nije stanje shvatio dovoljno ozbiljno da bi dete zadržali u bolnici.

"Ovo je druga strana priče, ona koja nedostaje. Roditelji nemaju snage, ali mi ne možemo da ćutimo dok vidimo bolnicu kako hladnokrvo skida odgovornost sa sebe", kazao je za Slobodnu Dalmaciju prijatelj porodice koji pokušava da istera istinu na čistac, tvrdeći  da su samo tražili pošten pristup, a da od zamenika direktorke nisu dobili ni izjavu saučešća. 

Zadarska bolnica
Zadarska bolnica Foto: Youtube Printscreen

Prva dijagnoza, koju je dao pedijatar u matičnom Biogradu, bila je prehlada. Sutradan je majka primetila osip, nakon čega je lekar konstatovao šarlah. Trećeg dana, roditelju su sami počeli da skidaju temperaturu dok su čekali da antibiotik sumamed počne da deluje. Četvrtog dana staje se pogoršalo, pa su majka, u drugom mesecu trudnoće, baka i stric pošli u Hitnu pomoć, a zatim u Zadar.

Sestra ih je vratila iz bolnice jer nisu imali uput, pa su po njega otišli u zadarski dom zdravlja, gde je visoka temperatura konstatovana u hodniku, nakon dva merenje. Dežurni lekar je poslušap pluća i rekao da nije ništa strašno, uprkos tamnim noktima i prstima, tvrdeći "da je kritična faza prošla". Pošto je to rekao lekar primarijus, porodica je otišla kući sa antibiotikom koji je lekar prepisao.

Prijatelj koji je kontaktirao Slobodnu Dalmaciju tvrdi da bi sve bilo kako treba da vikendom lekari kao ni da ne postoje. Za primarijusa koji je ustanovio da je "najopasnije prošlo" tvrdi da je vraćen iz penzije jer nema dovoljno lekara.

U ponedeljak je zbog pogoršanja još jednom dečak prevezen u bolnicu. Tamo su ga konačno primili jer su uočili da mu nije dobro, kazao je prijatelj. Dečaka su odvezli u kolicima jer je bio veoma slaba, a porodicu su poslali kući. 

Nakon sat vremena, porodicu su zvali da im kažu da je Roko u životnoj opasnosti. Otac, koji je bio na poslu na ostrvu, takođe je došao, ali detetu nije bilo spasa. Iz dokumentacije se zna da je dečaku iz pluća izvađeno preko pola litre gnoja i vode. Iako je bio spreman helikopter za Zagreb, dečak je preminuo u 14 sati. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd