Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

Svete mošti prekrivene dragim kamenjem

PRELEPO, ALI I GROTESKNO: Za razliku od pravoslavnih, evo kako katolička crkva kiti mošti svojih svetih (FOTO)

Foto: Knjiga "Rajske mošti: Blago i sveci iz katakombi"
Daleke 1578. ispod Rima je pronađen ogroman niz do tada nepoznatih tunela i podzemnih puteva. Pravi mali svet lavirinata koji je postao "rudnik" od neprocenjivog značaja.

Značaj tada novootkrivenog spleta prolaza, prostorija i drugih prokopa postao je još veći u sledeća dva veka. Nakon što je Martin Luter, protiveći se onome što je video kao pogrešno delovanje Rimokatoličke crkve, izazvao proces Reformacije koji je iznedrio sijaset Protestantskih crkava, Srednju Evropu potreslo je versko nasilje do tada neviđenih razmera.

Najgore je prošao prostor današnjih germanskih zemalja gde se vodio Tridesetogodišnji rat (1618-1648), u kome je izginulo između jedne i dve trećine celokupnog stanovništva. Sav onaj bes rezervisan za muslimane u krstaškim ratovima ovoga puta bio je izliven na hrišćansku Evropu, gde su se jedni i drugi borili da pokažu ko pravilnije vidi Boga.

Pored strahovitih ljudskih žrtava, postradale su brojne crkve, pogotovo relikvije. Mnoge mošti su uništene jer su protestanti smatrali da su sve one u stvari laž. Verovali su (i nisu grešili u velikom broju slučajeva) da Rimska crkva podmeće bilo kakve ljudske kosti lažući da pripadaju nekom svecu kako bi ubirala prihode od darovanja. 

Svete mošti prekrivene dragim kamenjem
Foto: Knjiga Rajske mošti: Blago i sveci iz katakombi

I upravo nakon što se rat završio, a mir počeo da useljava ne samo u domove ljudi, već i one božije, Vatikan je našao namenu za silne kosti koje su čamile u katakombama otkrivenim krajem 16. veka.

Pol Kudonaris je obišao Evropu i fotografisao mošti nagizdane dragim kamenjem. Nakon sakupljanja materijala, objavio je knjigu pod imenom "Rajske mošti: Blago i sveci iz katakombi, mošti sa nakitom" (Heavenly Bodies: Cult Treasures and Spectacular Saints from the Catacombs).

Verovalo se da su to mnogi od mučenika postradalih za Hrista u ranim vekovima nove ere, dok je Rimsko carstvo povremeno proganjalo vernike njima stranog Judejca. Umesto da čame u mračnim i nedostupnim nišama, mislili su pontifici rimski, mogli bi da pomognu obnovi prisustva crkve u opustošenim krajevima.

Da udahnu veru pastvi, da donesu priloge sveštenstvu. U to ime, jedne po jedne, mnoge su mošti razaslate po katoličkoj Evropi. Uz jednu razliku - nasuprot katakombama, sada su bile okićene dragim kamenjem i skupocenim tkaninama.

Rim je svim tim blještavilom hteo da pokaže da je i dalje jak, da i dalje ima. I svetinja i bogatstava. Ali je isto tako hteo da privuče "običan", neuki narod na najprozaičniji način od svih: "sjajnom svilom i kadifom".

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd