fbpx
Skip to main content
Robot Pepper

DOSTA SU POGODILI: Kako su FUTURISTI 1989. godine zamišljali 2020. godinu?

Foto: Youtube printscreen/Tech Insider
Neverovatno...

Pored predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, još tada se pretpostavljalo da će se 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva.

Veoma zanimljiv arhivski snimak BBC-ijeve emisije iz 1989. otkriva kako su ljudi pre trideset godina zamišljali tehnologiju u domovima 2020. Reč je o emisiji Svet sutrašnjice (Tomorrow’s World), emitovanoj od 1965. do 2003, koju je vodila Kristin Meknolti, prognozerka tehnologije, autorka dve knjige o budućim tehnološkim dostignućima.

U isečku iz njene emisije predviđa šta će sve imati domaćinstva našeg doba. Iako su neke od ideja, poput iščezavajućih zidova i prozora, još neostvarene, Meknolti i njene kolege su uspeli puno toga da pogode. Na primer, da ćemo puštati muziku u svojim domovima glasovnom naredbom iz svojevrsne zvučne biblioteke. Spravice kao što su Amazon Alexa i Google Home pružaju tu mogućnost.

ZA SVAKU POHVALU: Diznijeva platforma za tri meseca srušila dvogodišnji Netfliksov rad

ZA SVAKU POHVALU: Diznijeva platforma za tri meseca srušila dvogodišnji Netfliksov rad

PROTIVLJENJE: Elon Mask žestoko protiv Fejsbuka

PROTIVLJENJE: Elon Mask žestoko protiv Fejsbuka

SVE VIŠE LJUDI: Jutjub Premijum i Music ima preko 20 miliona pratilaca

SVE VIŠE LJUDI: Jutjub Premijum i Music ima preko 20 miliona pratilaca

Druga pretpostavka koja se obistinila jeste da će nam se svetla u domovima automatski paliti i gasiti u zavisnosti od toga u kojoj smo prostoriji. Lanac prodavnica nameštaja IKEA je 2019. lansirao kolekciju različitih uređaja koji mogu da se kontrolišu pomoću iPhone-a ili glasom, uključujući Wi-Fi sijalice i roletne koje su podešene da se otvaraju čim ustanete.

Ono što nismo uspeli da osmislimo do sada jesu digitalni zidovi, koji bi mogli da iščeznu, kao i prozori čija bi okna postala tanja ili deblja u zavisnosti od toga da li nam je potrebna privatnost ili želimo da Sunce grane u naš dom. Futuristi iz emisije su, čak, pretpostavili da će zidovi imati sposobnost da emituju filmove i da u kući neće biti utičnica, već da ćemo svoje uređaje puniti prislanjenjm na zid.

Prema rečima voditeljke Kristin Meknolti, glasovnom naredbom bismo mogli da pretvorimo prozor u zid i obratno, da ga dekorišemo kako mi to želimo, ili da od zida obrazujemo ekran TV-a ili računara, piše Euronews Living.

Pored svojih predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, Meknolti je još tada uvidela da će se do 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva u korist obnovljive energije, koja je 2018. imala udeo od 18 odsto u celokupnoj konzumaciji energije u Evropskoj Uniji.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd