fbpx
Skip to main content
fotografi

HIT TEHNOLOGIJA: Napravljen program za detekciju lažnih i prepravljenih fotografija

Foto: Profimedia
Novina...

U vreme kada lažne vesti postaju sve češće i kada ih je sve teže otkriti, kompanija Jigsaw koja je u vlasništvu Alphabet-a, predstavila je AI sistem koji će omogućiti mnogo lakše otkrivanje prepravljanih fotografija. U vreme kada su alati za obradu fotografija dostigli nivo kada ljudsko oko ni na koji način nije u stanju da razazna da li je neka fotografija autentična, ovakav alat može da mnogo da pomogne.

Fotograf
Foto: Profimedia

Softver, nazvan Assembler, zasnovan na veštačkoj inteligenciji upotrebljava sedam različitih metoda kako bi utvrdio verodostojnost fotografije. Neke od tih metoda su da li je na fotografiji upotrebljavan alat za kloniranje. To ljudskom oku može da bude potpuno nevidljivo, ali Assembler je u stanju da proverava da li postoji neki pattern koji se ponavlja kroz fotografiju. Napredniji alati mogu čak da prepoznaju da li je upotrebljena deepfake tehnologija (koja pokazuje da je neko menjao izraz lica ili glas osobe – najčešće se koristi za izmenu video snimaka).

NIJE DA NIJE VAŽNO: Srpska WIKIPEDIJA druga u svetu

NIJE DA NIJE VAŽNO: Srpska WIKIPEDIJA druga u svetu

STIŽE BEZ DEVOJAKA: Eskobar predstavio novi savitljivi telefon

STIŽE BEZ DEVOJAKA: Eskobar predstavio novi savitljivi telefon

NEVEROVATNO: Jedan pilot, a vozi DVA aviona (VIDEO)

NEVEROVATNO: Jedan pilot, a vozi DVA aviona (VIDEO)

Jigsaw CEO, Džared Kohen izjavio je da je Assembler još uvek u ranoj fazi razvoja i da će proći još dosta vremena dok ne postigne punu funkcionalnost. On smatra da će tada biti daleko bolji od konkurentnih alata kao što je FotoForensics. Takođe, kada bude dovršen, biće dostupan samo novinarima i istraživačima, a Kohen se nada da će postati jedan od osnovnih alata za borbu protiv lažnih vesti.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd