Skip to main content
Marsel Prust

Pronađen za sada JEDINI VIDEO SNIMAK Marsela Prusta

Foto: Instagram/printscreen/marcel_proust
Do sada neviđeno...

Žan-Pjer Siroa-Tran, profesor na Univerzitetu Laval u Kvebeku pronašao je u arhivima kanadskog Nacionalnog filmskog centra crno-beli snimak na kojem se na kratko pojavljuje francuski pisac Marsel Prust.

TRAŽITE SRODNU DUŠU? Ovaj recept Paula Koelja će vam pomoći da privučete LJUBAV SVOG ŽIVOTA

U 37. sekundi snimka svadbene povorke sa venčanja Ilen, ćerke grofa i grofice de Greful i vojvode Armana Giša iz 1904, niz stepenice silazi čovek u tridesetim godinama, bez pratnje, sa urednim brkovima, polucilindrom i u svetlo sivom svečanom odelu.

 

A post shared by Marcel Proust (@marcel_proust) on

Profesor Siroa-Tran tvrdi da je to francuski pisac Marsel Prust, inače blizak prijatelj nevestine majke, grofice Elizabet de Greful, koja je bila glavna inspiracija za lik Orijane de Germant u romanu "U traganju za minulim vremenom" (kod nas prevođenim i kao "U traganju za izgubljenim vremenom").

REŠENJE BEZ REŠENJA: 12 citata Antona Pavloviča Čehova

Lik Fres, direktor Revije Prustovih studija nema ni trunke sumnje da je na filmu Marsel Prust.

- Pošto nam Prustov život poznat do detalja, sada iz nekoliko izvora znamo da je tokom tih godina nosio polucilindar i svetlo sivo odelo... Vrlo je dirljivo što mi prvi imamo priliku da gledamo Prusta još od njegovih savremenika... premda bi bilo bolje da je malo sporije silazio tim stepenicama! Sve će biti u redu kada usporimo snimak - rekao je Fres za magazin "Le Point", a prenosi "Gardijan".

Profesor sa Sorbone, Žan-Iv Tadje, još jedan specijalista za Prusta, kaže da je oduševljen.

SUŠTINA SE NE DA OČIMA SAGLEDATI: 15 inspirativnih citata iz knjige "Mali princ"

- Uvek sam mislio da ćemo ga na kraju ugledati u nekim filmskim vestima. Oblik lica, način oblačenja, sve to odgovara Prustu i identifikacija deluje prilično ubedljivo - rekao je Tadje i dodao:

 

A post shared by Marcel Proust (@marcel_proust) on

- Ovo otkriće je za mene veoma dirljivo, naročito jer je Prust uvek imao dvosmislen odnos prema pokretnim slikama. Zapanjujuće je da se niko do sada nije setio da potraži Prusta u video arhivama Grefulovih... To nam dokazuje da su moguća nova otkrića čak i o ovom auotru koji je, reklo bi se, već prostudiran do detalja.

Siroa-Tran je, međutim, oprezniji u svojim tvrdnjama: 

NAPISALA JE PISMO MUŽU, A ZATIM SE UBILA: Napunila je džepove kamenjem i ušla u reku (FOTO/VIDEO)

- Sve ukazuje na to da verujemo da bi ovo mogao biti Prust, ali nema apsolutnog dokaza da je tako. U svakom slučaju, snimak je vredno svedočanstvo o svetu iz "Traganja za minulim vremenom".

Prust je preminuo 1922. u 52. godini. Njegov roman, "U traganju za minulim vremenom", zvanično najduži na svetu, objavljivan je između 1913. i 1927. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd