fbpx
Skip to main content
Jugoslovenska košarkaška reprezentacija

ISPLIVALO: Legendarni košarkaš zbog problema sa vlastima napustio Hrvatsku

Foto: MN Press
Neverovatno.

Prošlo je skoro 25 godina od smrti Krešimira Ćosića. Ostavio neizbrisiv trag u košarci na ovim prostorima, a imao je mnogo problema u svom životu zbog religije.

Meridian – Moja sigurna kladionica

Meridian – Moja sigurna kladionica

HOROR NBA LEGENDE: Izboden NOŽEM 11 puta! Probijeno plućno krilo... (FOTO)

HOROR NBA LEGENDE: Izboden NOŽEM 11 puta! Probijeno plućno krilo... (FOTO)

PUKLA BOMBA: Prva ZVEZDA tima ode u NBA! Stiže BRUTALNA zamena iz Panatinaikosa... (FOTO)

PUKLA BOMBA: Prva ZVEZDA tima ode u NBA! Stiže BRUTALNA zamena iz Panatinaikosa... (FOTO)

- Poznata je stvar da je imao problema s Komunističkom partijom jer nisu mogli shvatiti da je njegovo mormonstvo pitanje samo veere i religije, a ne nekakvog protivdržavnog elementa. Progonili su ga, a to je na kraju bio i jedan od razloga zašto je otišao u Olimpiju - otrkila je supruga legendarnog košarkaša, Ljerka Ćosić za hrvatski portal 24 sata zbog čega je Krešo napustio hrvstku sredinom sedamdesetih.

Tako je Ćosić jednom šetao Zadrom sa Glenom Poterom, bivšim trenerom. Odjednom je netko dotrčao i nešto rekao Kreši. I otišao, a Poteru ništa nije bilo jasno.

- Rekao mi je kako je upravo došao sa sastanka Komunističke partije, a član odbora rekao mu je da me upozori da će me, ako ne prestanem prozivati ​​i propovedati, smestiti u mentalnu ustanovu - objasnio je svojevremeno Krešim Ćosić.

Prijatelj i saigrač Krešimira Ćosića,  Josip Pino Đerđa (82) se prisetio nekih neverovatnih detalja iz tog perida. 

- Krešo je u Zadru osnovao mormonsku ustanovu, prvu u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Zbogi toga je bio maltretiran, a čuvari komunizma su mu pretili. U to vreme bio je slogan SUBNOR-a "Đerđa i Ćosić van iz kluba ako treba, neka Zadar ide u 2. ligu ako treba, ali da bude ideološki čist". Bila je to čista glupost, ali bilo je to 70-ih godina. Nakon toga u Zadru više niko nije vikao. Mi smo Titovi, Tito je naš. Indoktrinirani imbecili čak su ga optuživali da je agent CIA-e. Kasnije je Ćosić bio visokorangiran u mormonskoj crkvi i njihov agitator , zbog čega je bio pod velikim pritiscima SUBNORA I UDBE, tajne policije. No Krešo je u svim odlukama bio samostalan i voleo je svoje odluke - rekao je uz Ćosića najbolji košarkaš kojeg je Zadar iznedrio.

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd