light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kreće 21. Mondijal, 32 želje za jedan pehar, Srbija ponovo na najvećoj sceni (FOTO)

14.06.2018. 06:00
Piše:
Srbija Danas

Učestvuje sedam od osam bivših šampiona sveta.

Svetsko prvenstvo u Rusiji, 21. po redu, počinje danas u 17 časova utakmicom između domaćina i Saudijske Arabije, a završiće se 15. jula, finalom i dodelom pehara. Posle Olimpijskih igara, najvažnije sportsko takmičenje na planeti, prvi put će se održati u Rusiji, a za pehar će se boriti 32 reprezentacije, uključujući i sedam od osam selekcija koje su podizale trofej u dosadašnjih 20 šampionata. Nedostaje samo četvorostruki prvak planete Italija, a na radost naših navijača na veliku scenu se vraća Srbija. Orlovi će drugi put igrati na Mondijalu pod imenom Srbija, 12. put ukupno, a pokušaće da obraduju naciju i prvi put prođu grupnu fazu još od 1998. godine. 

POTRESNA SUDBINA SRPSKE FUDBALSKE LEGENDE: Dao je tri gola na Mondijalu, bio najplaćeniji igrač, a po njegovom herojstvu u ratu snimljen je HOLIVUDSKI MEGAHIT!

BRAZILCIMA TITULA, A PRVAK JE SRBIN Znate li KOJI je naš fudbaler bio NAJBOLJI igrač Svetskog prvenstva? Ne, NIJE u Montevideu - bilo je to KASNIJE

Rusija će prvi put u istoriji organizovati Mondijal, a u ceo projekat je uložen ogroman novac, ali i veliki trud svih u najvećoj državi na planeti. Budžet 21. šampionata planete iznosi neverovatnih 12.000.000.000 (12 milijardi) evra, što je čak četiri puta više od onog koji je na raspolaganju imao Brazil pre četiri godine ranije, ali i tri puta veći od onog koji su Rusi imali za organizaciju Zimskih olimpijskih Igara u Sočiju (2014). Rusi godinama unazad, od dobijanja organizacije (2012) žele da budu najbolji domaćini, što je nekoliko puta isticao i predsednik Vladimir Putin, pa ne čudi što je glavno pitanje pre dodele organizacije bilo vezano za infrastrukturu. Bila su potrebna ukupna ulaganja od 4 milijarde evra za izgradnju stadiona, pomoćnih terena, hotela, aerodroma, ali i puteva. 

MANGUP I MAJSTOR: Maradona je Božjom rukom razbesneo Engleze, a onda ih izludeo slalomom i GOLČINOM za sva vremena (VIDEO)

Prvobitni plan je bio da se SP održi na 16 stadiona u 13 gradova i to tako što bi tri objekta bila renovirana, dok bi Rusija dobila 13 novih fudbalskih zdanja. Na kraju je ipak odlučeno da se Mondijal igra na dvanaest stadiona u jedanaest gradova širom Rusije – dva u Moskvi (Lužnjiki i Otkriće arena), zatim u Sankt Peterburgu, Kazanju, Kalinjingradu, Nižnjem Novgorodu, Samari, Volgogradu, Saransku, Rostovu na Donu, Sočiju i Jekaterinburgu. Neverovatno zvuči podatak da je samo za renoviranje legendarnog Lužnjikija utrošeno ni manje ni više nego - 325.000.000 evra. Ukupno je za stadione izdvojeno čak 15 milijardi evra.

LUDI MONDIJALSKI PLES: O POTEZU ovog DEDE na SP i danas se PRIČA! Tri puta se VRAĆAO, a OVAJ poziv nije mogao da ODBIJE! (VIDEO+FOTO)

Samo osam reprezentacija je podizalo pehar u dosadašnjoj istoriji. Poslednja selekcija koja se priključila "besmrtnima" je Španija, koja je prvi, i za sad jedini put podigla pehar pre osam godina. Španci su i sad među glavnim kandidatima za pehar, uz sve same bivše planetarne šampione poput Brazila, Nemačke, Francuske i Argentine. Od selekcija koje do sad nisu osvajale pehar, a koje mogu da se nađu među favoritima za trofej, izdvaja se samo Belgija. Ako je suditi po kladionicama, Belgija je šesti favorit na papiru, posle Brazila, Nemačke, Španije, Francuske i Argentine. Teško je verovati da bilo ko van ovih šest selekcija može da se uključi u trku za osvajanje Zlatnog globusa, pa čak ni dvostruki bivši šampion Urugvaj nema kvalitet da se umeša u trku za najviši plasman, kao ni Portugalija, aktuelni prvak Evrope.

Šampioni sveta
Šampioni sveta / Izvor: SD/ilustracija

PREMOĆNO: Pogledajte šta dres Srbije prekriva na kapitenu Kolarovu (FOTO)

PRED DUEL BRAZILA I SRBIJE: Nejmar je imao šta da kaže Soraji (FOTO)

Veliku nepoznanicu predstavlja reprezentacija Engleske, kojoj se prognizira sve, od debakla do plasmana u polufinale. Slično važi i za Meksiko, koji ima kvalitet, ali je ekipa uzdrmana seks-skandalom (pročitajte OVDE). Potencijalna izneđenja, kojima se predviđa najdalje plasman u četvrtfinale, mogu da budu Poljska, Hrvatska i Kolumbija. Senegal i Nigerija su jedine dve afričke selekcije koje bi mogle da doguraju do četvrtfinala, a grupu bi eventualno još mogao da prebrodi Egipat. Maroko i Tunis imaju preteške grupe i neralno je očekivati da naprave iznenađenje. Selekcijama iz Azije (Iran, Saudijska Arabija, Japan, Južna Koreja i Australija) se ne daje ni promil šansi čak ni za plasman u osminu finala. 

UŠLI SU U LEGENDU, A NISU IGRALI NA MONDIJALU: Ovih 10 VELEMAJSTORA nikad nisu učestvovali na SP, a sa klubovima su OSVAJALI SVE! Među njima je i SRPSKI VELIKAN! (FOTO)

Srbija će, kao naslednica države koje odavno više nema, 12. put igrati na planetarnom šampionatu, što je solidan procenat učešća, ako se zna da je ovo u Rusiji biti 21. po redu. Orlovi se vraćaju na veliku scenu posle preskočenog SP u Brazilu 2014. godine. Sve je počelo davne 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, na prvom šampionatu planete. Naša reprezentacija je tad učestvovala pod imenom Kraljevina Jugoslavija i ostvarila je najveći uspeh u istoriji, pošto je osvojila treće mesto (FIFA je ipak pola veka kasnije Amerikance proglasila za trećeplasirane). Prevođeni selektorom Boškom Simonovićem i Milovanom Jakšićem, Ivicom Bekom, Bogdanom Tirnanićem i Blagojem Marjanovićem Srbi su (Hrvati su bojkotovali Mondijal) pobedili veliki Brazil i stigli do polufinala gde ih je, uz brojne sudijske nepravde, zaustavio Urugvaj.

Na sledeće učešće reprezentacije čekalo se 20 godina, ali tad se država već zvala SFR Jugoslavija, a novi veliki uspeh napravljen je u Čileu, 1962. godine, kad je državni tim osvojio četvrto mesto. Od tad reprezentacija nijednom nije stigla tako daleko, a poslednji solidan uspeh napravila je na SP 1998. godine kad se plasirala u osminu finala. Na poslednja dva učešća (2006. i 2010) nije prošla grupu.

FILMSKI SCENARIO: Oluja je PROTERALA ovog Srbina iz Hrvatske! PREŽIVEO je NATO bombardovanje, a sada će ZAIGRATI na SP!

reprezentacija Srbije
reprezentacija Srbije / Izvor: MN Press

VELIKA MISTERIJA: Više od 80 odsto ljudi pogrešnim IMENOM zove trofej namenjen SVETSKOM PRVAKU, a nemaju POJMA šta se sa PEHAROM desilo 1966. i 1983. godine

Reprezentacija Srbije je otputovala na SP sa ciljem da prođe grupu E, što neće biti nimalo lako, ako se zna da su rivali Brazil, Švajcarska i Kostarika. Orlovi su se vratili na veliku scenu posle osam godina i posle tri uzastopna preskočena velika takmičenja (dva EP i SP u Brazilu). Selektor Mladen Krstajić, koji je preuzeo ekipu posle smene Slavoljuba Muslina, odlučio se da podmladi ekipu i napravi spoj mladosti i iskustva. Krstajić je, kao i svi igrači, obećao maksimum, a da li će to biti dovoljno da Srbija prođe grupu, znaće se 22. ili 27. juna. Sigurno je da po pojedinačnom kvalitetu Orlovi ne zaostaju ni za Švajcarskom ni za Kostarikom, ali prednost te dve selekcije je veliko iskustvo sa najvećih takmičenja. Kostarika je pre četiri godine igrala četvrtfinale i ispala tek na penale od Holandije, a Švajcarska je tad eliminisana u osmini finala od Argentine, tek posle produžetaka, a pre dve godine je igrala osminu finala EP, gde je posle penala eliminisana od Poljske. Bez obzira na to, ako Orlovi odigraju u skladu sa mogućnostima, mogu da obraduju armiju navijača u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i vaskolikoj dijaspori. 

HOT, HOT, HOT: Gole RUSKE Plejboj zečice ISPROBALE stadion u Moskvi na kome će igrati Srbija (VIDEO)

Zvezde SP
Zvezde SP / Izvor: Profimedia

Kupio četiri televizora da gleda SP: RAZBESNEO ŽENU, nastao HAOS, isterala ga iz kuće

Na SP u Rusiji igraće gotovo sve najveće zvezde svetskog fudbala. Predvode ih Leo Mesi, Kristijano Ronaldo i Nejmar. Od njih trojice se najviše očekuje u Rusiji, pa čak i da predvode svoje selekcije do pehara. Nijedan od njih nije osvajao Zlatni globus, a sa reprezentacijom pehar ima samo Kristijano Ronaldo, koji je osvojio titulu prvaka Evrope pre dve godine. Nejmar i Mesi zato imaju poseban motiv da zablistaju i osvoje trofej koji im nedostaje u prebogatoj karijeri, pošto su sa Barselonom osvojili sve što postoji na klupskom nivou. Mesi je pre četiri godine u Brazilu proglašen za najboljeg igrača šampionata, ali sigurno je da bi sve individualne nagrade dao za najvažniju titulu koja mu nedostaje i koja bi ga konačno izdigla iznad Dijega Armanda Maradone, heroja nacije. Nejmar je pre četiri godine sa Brazilom doživeo debakl u polufinalu i jednu od najvećih blamaža Kanarinaca u istoriji (1:7 protiv Nemačke), pa je izvesno silno motivisan da dovede Selesao na krov sveta. Brazilac je i pored četvoromesečne pauze zbog povrede u prijateljskim utakmicama pokazao da je već u formi i da može da odigra na najvišem mogućem nivou u Rusiji. Sigurno je da će plasman Brazila najviše zavisiti upravo od njegovog učinka.

VELIKI SKANDAL! Potplaćen sudija koji je trebao da sudi na MONDIJALU (VIDEO)

Potencijalna zvezda Mondijala svakako je i Antoan Grizman. Francuz iza sebe ima čudesnu sezonu u dresu Atletiko Madrida, koju je krunisao postizanjem dva gola u finalu Lige Evrope i podizanjem pehara. Grizman bi mogao da bude ključni igrač ekipe koju vodi selektor Didije Dešan koji želi da postane prvi Francuz koji je pehar osvajao i kao igrač i kao trener (bio kapiten 1998). Grizman je pre dve godine bio deo tima koji je na domaćem terenu izgubio finale EP od Portugalije, pa mu neće nedostajati motiva da ispravi taj kiks i pokuša da kruniše karijeru najvećim mogućim uspehom.

Živa objasnio kako se fudbalski uspeh slavio u njegovo vreme: Odgovor o kome priča cela Srbija (VIDEO)

Vrhunski fudbaleri i potencijalne zvezde SP su i Luis Suarez i Edinson Kavani (Urugvaj), Kevin de Brujne, Romelu Lukaku i Eden Azar (Belgija), Tomas Miler (Nemačka), Mohamed Salah (Egipat), Robert Levandovski (Poljska), Hame Rodrigez (Kolumbija), Hari Kejn (Engleska), Sadio Mane (Senegal), Kristijan Eriksen (Danska), iako se njihovim selekcijama ne daju velike šanse da osvoje pehar. 

Sve najnovije vesti sa Mondijala u Rusiji možete da pročitate OVDE.