clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"ŠTA AKO PUTIN DOĐE DO POLJSKE?!" Kijev predviđa slom Rusije do 2025. Moskva odgovara da će se u Ukrajini igrati kazačok

21.09.2023. 20:12
Piše:
Srbija Danas
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/YouTube/Printscreen/Obozrevatel/Shutterstock

Predsednik Združenog generalštaba američkih snaga, general Mark Mili, rekao je da će Ukrajini biti potrebno "veoma mnogo vremena" da ostvari potpunu pobedu.

Iako nije direktno povezana sa sukobom u Ukrajini, poseta severnokorejskog lidera, Kim Džong Una, Rusiji, obeležila je proteklu nedelju. Mada nije zvanično potvrđeno, ruski državni vrh, na čelu sa Vladimirom Putinom, kako se pretpostavlja, razgovarao je sa delegacijom Pjogjanga o nabavci municije i druge ratne opreme za odlučujuće borbe sa Kijevom u narednom periodu.

"SVAKI DAN NOVI UŽAS, PATNJA I SMRT" Moskva sprema veliko iznenađenje, crv sumnje kod Zelenskog, a OVAJ potez Vašingtona nazvan "nečovečnim"

"SVAKI DAN NOVI UŽAS, PATNJA I SMRT" Moskva sprema veliko iznenađenje, crv sumnje kod Zelenskog, a OVAJ potez Vašingtona nazvan "nečovečnim"

"DRŽAVNI UDAR U KIJEVU ZA TRI-ČETIRI NEDELJE" Moskva i Pjongjang postigli dogovor, Putin otkriva zašto je Zelenski na čelu Ukrajine, Orban zadaje glavobolje EU

"DRŽAVNI UDAR U KIJEVU ZA TRI-ČETIRI NEDELJE" Moskva i Pjongjang postigli dogovor, Putin otkriva zašto je Zelenski na čelu Ukrajine, Orban zadaje glavobolje EU

SPREČEN ATENTAT NA ZELENSKOG! Razbijena ruska špijunska mreža u Ukrajini, raskol na Zapadu oko dalje podrške Kijevu, usledio i "hladan tuš" iz NATO

SPREČEN ATENTAT NA ZELENSKOG! Razbijena ruska špijunska mreža u Ukrajini, raskol na Zapadu oko dalje podrške Kijevu, usledio i "hladan tuš" iz NATO

Kim je nazdravio čašom ruskog vina Putinovom zdravlju, pobedi velike Rusije i korejsko-ruskom prijateljstvu, proričući pobedu Moskvi u "svetoj borbi" sa Zapadom u ratu u Ukrajini.

- Čvrsto verujem da će herojska ruska vojska i narod briljantno naslediti svoje pobede i tradicije i odlučno dokazati svoje plemenito dostojanstvo i čast na dva frona vojnih operacija i izgradnje snažne nacije. Ruska vojska i narod zasigurno će odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje velikog zla koje želi hegemoniju i hrani se ekspanzionističkom iluzijom - rekao je Kim.

SAD i Južna Koreja izrazili su zabrinutost da bi Kim mogao da proda oružje i municiju Rusiji a zauzvrat dobije visokosofisticirane tehnologije za razvoj nuklearnog i svemirskog programa. Vašington je upozorio da će uvesti dodatne sankcije zbog kupoprodaje oružja između Rusije i Severne Koreje, ustvrdivši da Putin moli Kima za pomoć pošto je pretrpeo velike gubitke u Ukrajini.

Kim Džong Un i Vladimir Putin
Kim Džong Un i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

 Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izrazio je spremnost Rusije da razmotri sve ozbiljne predloge za rešenje situacije u Ukrajini koji će uzimati u obzir realnost na terenu i interese Moskve.

- O tome je već više puta detaljno razgovarano. Spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne predloge koji će uzimati u obzir realnost na terenu i osnovne, legitimne interese Rusije - rekao je Lavrov nakon sastanka sa kolegom iz Mjanmara, Tanom Svejem.

S druge strane, ugledni svetski magazin, Foreign Affairs, piše da glavni rizik za Ukrajinu nije dramatična politička promena na Zapadu, već polagani pad strane pomoći, a sve može da počne u Sjedinjenim Državama, gde će izbori biti održani u novembru 2024. godine. Stoga, autor članka preporučuje Ukrajini da se prilagodi izgledima dugotrajnog rata. I savetuje političkim liderima u evropskim zemljama i Sjedinjenim Državama da pravnim aktima fiksiraju dodelu finansijske i vojne pomoći Ukrajini, kako bi budućim liderima bilo teže da skrenu sa ovog puta.

Rezultati američkih izbora biće važan adut za tok rata. Ako se Donald Tramp vrati, to će biti katastrofa za Ukrajinu, siguran je autor članka. Tramp je obećao da će okončati rat u roku od 24 sata, pa stručnjaci zaključuju da je spreman da konflikt reši pregovorima, čak i pod ruskim uslovima.

Usledila je pretnja Putina, tokom sastanka sa beloruskim liderom, Aleksandrom Lukašenkom, u Sočiju, da će za vreme pregovora zapadni partneri Kijeva i sama Ukrajina plesati uz rusku muziku. Putin je tako prokomentarisao reči američkog državnog sekretara, Entonija Blinkena, da će Rusija i Ukrajina tokom pregovora otplesati svoj tango.

- Amerikanci sami ne umeju da igraju taj tango, oni o svemu odlučuju. To je, naravno, prelepa muzika i pokreti su lepi. Ali Amerikanci sve pokušavaju da reše sa pozicije sile – ili uz pomoć ekonomskih sankcija ili finansijskih ograničenja, pretnjama upotrebe vojne sile ili njenom primenom - rekao je.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Ruski predsednik je ujedno i poručio Ukrajini da ne igraju onako kako drugi sviraju.

- Mislim da ne treba da zaborave svoj narodni ples "gopak". A to je veoma važno, jer u suprotnom plesaće onako kako im drugi budu svirali. A plesaće, na kraju svi, i to uz "Barinju" (ruska narodna pesma) ili uz kazačok - rekao je on.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, rekao je da niko ne zna kada će se borbe u Ukrajini završiti.

- Većina ratova traje duže nego što se očekivalo na samom početku. Prema tome, moramo biti spremni za dug rat u Ukrajini. Svi želimo brz mir - dodao je generalni sekretar NATO.

On je takođe naveo da će, prema njegovom mišljenju, ako Ukrajina prestane da se bori "prestati da postoji". A ako Rusija prekine neprijateljstva, onda će biti mira, smatra Stoltenberg.

- Kada se ovaj rat završi biće nam potrebne bezbednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija se može ponoviti - tvrdi on.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia

Zaplašen najavama obustave vojne pomoći Kijevu, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, upozorio je da će Treći svetski rat postati realnost ako SAD ne nastave da pomažu njegovoj zemlji. On je uporedio Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom.

- Ceo svet mora da odluči, hoćemo li zaustaviti Putina ili hoćemo da počne Treći svetski rat. Mi Putina ne možemo promeniti. Izabrali su ga, reizabrali i dobili su novog Hitlera. Ne možemo se vratiti u prošlost, ali možemo sve zaustaviti sada... Ako Ukrajina padne šta će biti za 10 godina? Samo razmislite o tome. A ako Rusija dođe do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat - rekao je ukrajinski predsednik u američkoj emisiji "60 minuta".

Reagovao je i načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-potpukovnik Kiril Budanov. On je izjavio da je još apsolutno neizvesno koliko dugo će Zapad biti u stanju da održava dovoljne količine resursa za Ukrajinu.

Skladišta u zapadnim zemljama nisu potpuno prazna, bez obzira šta ko kaže - navodi Budanov i otkriva da je i Rusija skoro iscrpela svoje rezerve i resurse, te da će ruska ekonomija izdržati najduže do 2025.

Budanov svoju ocenu temelji na susretu ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

- Ako je sve u redu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traže po celom svetu? Odgovor je očigledan, nema više šta da se izvlači - tvrdi Budanov.

Kiril Budanov
Kiril Budanov / Izvor: Profimedia

Međutim, bivši analitičar CIA, Lari Džonson, kaže da Vladimir Putin, neće otstupiti u sukobu sa Kijevom, sve dok ne postigne ispunjenje ruskih zahteva.

- Putin očekuje da obuzda Ukrajinu sve dok ona ne bude primorana ili da se preda ili uđe u mirovne pregovore pod uslovima Moskve. Neće biti situacije u kojoj će se Rusija povući, jednostavno neLideri G7, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, objavili su svoju prognozu na Generalnoj skupštini UNma šanse - rekao je on.

U međuvremenu, počelo je zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Pred odlazak za Njujork, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina da "ostavi na miru" i pozvao svet da se suprotstavi ruskom predsedniku kako bi izbegli Treći svetski rat. U razgovoru za američku televiziju CBS Zelenski je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Lideri G7, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, objavili su svoju prognozu na Generalnoj skupštini UN da bi rat u Ukrajini mogao da traje još sedam godina i uzimaju u obzir taj scenario prilikom planiranja troškova. Predstavnici zemalja G7 razgovarali su o tom pitanju iza kulisa u ponedeljak i složili se da će se rat verovatno nastaviti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Predsednik Združenog generalštaba američkih snaga, general Mark Mili, rekao je da će Ukrajini biti potrebno "veoma mnogo vremena" da ostvari potpunu pobedu. Mili navodi da tokom sadašnje kontraofanzive neće biti moguće postići oslobađanje okupiranih teritorija, jer se u tom delu Ukrajine nalazi "mnogo više od 200.000 ruskih vojnika".

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, obratio se u utorak na Generalnoj skupštini UN konstatujući da Rusija nema pravo da drži nuklearno oružje. Strategiju za razoružanje je opisao kao dobru, ali je uveren da to "ne bi trebalo da bude jedina strategija". Podsetio je kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali i da je svet tada "odlučio da Rusija postane čuvar takve moći".

- Istorija pokazuje da je Rusija bila ta koja je zaslužila nuklearno razoružanje još devedestih godina - poručio je ukrajinski lider.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski / Izvor: Profimedia

On je optužio Moskvu da koristi mnoge alate kao oružje ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih zemalja, te da pokušava da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini.

- Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom - rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti, apelovavši ujedno i da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

U svom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik rekao je da se svet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini.

- Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije - rekao je Zelenski.

On je ukazao na to da Rusija pokušava da blokira snabdevanje gasom i naftom evropskih zemalja koje su od nje zavisne, nazivajući to "energetskim oružjem". Zelenski je apelovao na svetske lidere da obuzdaju rusku upotrebu nuklearnih elektrana.

Zelenski je naveo dva uslova koja moraju da budu ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. On je zapravo podsetio na ukrajinsku mirovnu formulu predloženu prošle godine kao temelj za pravedan kraj sveobuhvatnog rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova čije ispunjenje garantuje oslobađanje ukrajinske teritorije od okupatora. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine u granicama iz 1991. godine, uključujući Crnomorsku flotu Rusije. Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celom državnom granicom i isključivim ekonomskim pojasom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom tesnacu.