clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SPREČEN ATENTAT NA ZELENSKOG! Razbijena ruska špijunska mreža u Ukrajini, raskol na Zapadu oko dalje podrške Kijevu, usledio i "hladan tuš" iz NATO

16.08.2023. 19:51
Piše:
Srbija Danas
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/YouTube/Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Ukrajinska kontraofanziva nije ispunila očekivanja, kako Kijeva, tako ni zapadnih partnera.

Još jedna teška nedelja u Ukrajini je za nama, iako nije donela značajna pomeranja, kako na frontu, tako i na političko-diplomatskom planu. Kijev i dalje ima značajnih poteškoća u kontraofanzivi i pokušava da obezbedi dodatno oružje za ofanzivna dejstva, što je stvorilo ozbiljan raskol na Zapadu u vezi dalje podrške Ukrajini.

"PUTIN NEĆE PREŽIVETI, DANI ZELENSKOG ODBROJANI" Ukrajina počela pregovore sa SAD, Moskva postavila tri uslova za kraj rata, svet traži rešenja za mir

"PUTIN NEĆE PREŽIVETI, DANI ZELENSKOG ODBROJANI" Ukrajina počela pregovore sa SAD, Moskva postavila tri uslova za kraj rata, svet traži rešenja za mir

"PONAŠA SE KAO RAZMAŽENO DETE" Američki mediji osuli paljbu po Zelenskom, Putin poručio Ukrajincima da sledi otrežnjenje: Za čije interese ginu vaši bližnji?

"PONAŠA SE KAO RAZMAŽENO DETE" Američki mediji osuli paljbu po Zelenskom, Putin poručio Ukrajincima da sledi otrežnjenje: Za čije interese ginu vaši bližnji?

"OHLADI MALO, BRATE": Saveznici brutalno odgovorili frustriranom Zelenskom, Moskva na ivici rata sa NATO, Vašington i London optuženi za terorizam

"OHLADI MALO, BRATE": Saveznici brutalno odgovorili frustriranom Zelenskom, Moskva na ivici rata sa NATO, Vašington i London optuženi za terorizam

Ukrajinska kontraofanziva nije ispunila očekivanja, kako Kijeva, tako ni zapadnih partnera. To se pre svega odnosi na Sjedinjene Države koje su obezbedile obuku, naoružanje i municiju za ukrajinske vojnike, što može da dovede do ozbiljne promene u odnosima dve zemlje. Ovo znači i veliki problem za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji umnogome zavisi od SAD.

Zaustavljanje ofanzive i zimski ćorsokak imali bi posebne posledice u SAD, jer bi mogli da pojačaju pitanja o podršci SAD ratu, i to u jeku izborne godine. Amerikanci su spremni za potencijalni okršaj između aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, skeptika u vezi NATO-a koji se divi Putinu i koji je obećao da će okončati rat za 24 sata. Čak i ako Tramp ne bude kandidat na izborima 2024. godine, smanjenje javne podrške ratu moglo bi naštetiti Bajdenu.

Rukovodstvo Ukrajine je "tim đačića" koji igra protiv "univerzitetskog tima" i nema šanse protiv Rusije - izjavio je Tomi Tabervil, senator iz Alabame.

On je napomenuo da američke vlasti "mogu da daju Ukrajini koliko hoće novca", ali bez slanja "trupa NATO-a i američke vojske, Ukrajina nema šanse za pobedu".

Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da pokrene kontraofanzivu bez potrebnog naoružanja dovela je do velikih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine. Kao rezultat kontraofanzive, ukrajinske snage izgubile su oko 60.000 ljudi, to su suludo visoke brojke... Po mom mišljenju, zločin je kako su postupili sa tim momcima - izjavio je bivši analitičar CIA, Lari Džonson.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Prema njegovim rečima, Kijev od starta nije imao šanse za uspeh u ofanzivnim dejstvima. Istovremeno, američki političari su jednoglasno ubeđivali Zelenskog da su Ukrajinci na putu ka trijumfu. Kao glavni uzrok poraza Oružanih snaga Ukrajine, Džonson označava nedostatak potrebnog broja PVO sistema i artiljerije, bez kojih Oružane snage Ukrajine ne bi trebalo da prelaze ni u ofanzivu na utvrđene položaje ruskih snaga.

S druge strane, penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling istakao je da "mnogi analitičari veruju da Ukrajina ne može da zaustavi Rusiju". Rekao je da Ukrajina vodi ogromnu ofanzivu na području koje je ekvivalentno udaljenosti između Vašingtona i Bostona i da joj je potrebno vreme.

- Postoji mnogo grubih komentara o tome šta se trenutno dešava, ali ono što Ukrajina radi je najteža od svih misija i potrajaće mnogo vremena - rekao je Hertling.

Ipak, postoji ogroman pritisak na dugoočekivanu kontraofanzivu Ukrajine da konačno proizvede značajne prodore na bojnom polju.

U međuvremenu, iz Moskve je stigla izjava Dmitrija Medvedeva, potpredsednika Saveta bezbednosti Rusije, da jedino kapitulacija Ukrajine otvara put ka miru.

Ljudima koji pate u rovovima podeljene zemlje zaista je potrebna samo predaja, što bi možda otvorilo put ka miru, ali ni Vašington, ni Kijev ne žele mir - napisao je Medvedev na Telegramu.

Potom je Ukrajina saopštila da je "demontirala špijunsku mrežu koja se sastoji isključivo od žena", a koja je delovala u regionu Donjecka, te je navodno odavala informacije ruskim obaveštajnim službama i plaćenicima Vagner grupe.

- Grupa se sastojala isključivo od lokalnih žena koje su podržavale rusku oružanu agresiju na Ukrajinu. Po uputstvima okupatora, njihovi saučesnici su prikupljali obaveštajne podatke o broju i razmeštanju ukrajinske vojne opreme u regionu. Da bi prikupili obaveštajne podatke, špijuni su šetali u tom području i tajno fotografisali ukrajinske objekte i mete - navedeno je u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Takođe, SBU je saopštila da je nedavno uhapšena žena, koja je u Ukrajini prikupljala obaveštajne podatke kako bi pokušala da sazna plan puta Volodimira Zelenskog pre njegove posete južnoj Nikolajevskoj oblasti, a sve sa ciljem organizovanja atentata na predsednika Zelenskog.

SBU je saopštila da je Ukrajina bila svesna zavere unapred i da je uvela dodatne mere bezbednosti tokom posete Zelenskog. Navodi se da je osumnjičena pomagla Rusiji u pripremi "masovnog vazdušnog napada na oblast Nikolajeva".

Oglasio se i poljski predsednik, Andžej Duda, rekavši da ruski predsednik, Vladimir Putin, nastoji da osvoji Evropu, založivši se za što brži prijem Ukrajine u NATO kao način da se osujeti Kremlj.

Trenutno se ruski imperijalizam može jeftino zaustaviti, jer američki vojnici ne umiru. Ukoliko se "ruska agresija" sada ne zaustavi, biće plaćena veoma visoka cena. Zapad treba da zaustavi Rusiju sada, pre nego što "američki vojnici budu morali da proliju svoju krv i izgube svoje živote u Evropi da bi vratili mir i slobodu u svetu - konstatovao je Duda, dodavši da Putin nastoji da obnovi "carističku teritoriju".

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, izjavio je da Ukrajina može da pokrene mirovne pregovore sa Rusijom nakon što, kako je rekao, okupatori napuste ukrajinsku teritoriju, ali je dodao da ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, "nikada neće sesti za pregovarački sto sa diktatorom Putinom".    

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba / Izvor: Profimedia

- Taj cilj se može postići mešavinom ratovanja i diplomatije. Naši generali se bave prvim delom, njihov zadatak je da podstaknu Ruse na povlačenje i ubede ih da je bolje razgovarati nego ratovati. Postoje i drugi diplomatski načini da se pregovori vode indirektno, ali jasno je da nikada nećemo videti Putina i Zelenskog za istim stolom - rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Mihail Podoljak, savetnik šefa Kabineta Volodimira Zelenskog, objasnio je šta je cilj Ukrajine u ratu koji traje već 18 meseci.

- Strateški cilj Ukrajine, uz bezuslovni povratak teritorija, jeste stvaranje uslova koji onemogućavaju ponavljanje agresije u budućnosti. Teritorija je ključna - naveo je Podoljak, dodajući da bi bilo kakav "scenario zamrzavanja rata" u kojem bi se zadržala teritorija koju su Rusi trenutno okupirali i anektirala bio neprihvatljiv.

Podoljak kaže da "nema alternative" kijevskoj mirovnoj formuli koja glasi: "Jačanje vojske, ubrzanje snabdevanja oružjem, deokupacija teritorija, promena režima u Rusiji, obeštećenje od nove vlasti i obavezna ratna kazna za zločince."

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Bolton, smatra da su SAD previše oprezne u pomoći Ukrajini i da mnogo taktiziraju u vezi s Rusijom. Neuspesi ukrajinske ofanzive i uspesi ruske vojske, po Boltonu, imaju isti uzrok - sporu, nestratešku vojnu podršku Zapada.

Džon Bolton
Džon Bolton / Izvor: Profimedia

- Ozbiljne debate o tome treba li obezbediti ovaj ili onaj oružani sistem, stalni strah da će Rusija eskalirati sukob u rat protiv NATO-a i povremeno zveckanje nuklearnim oružjem Kremlja proizveli su parališući oprez u zapadnim prestonicama - kazao je Bolton.

Bolton navodi i da ruski predsednik Vladimir Putin "blefira" i da se prema svedočenjima obaveštajne zajednice u Kongresu, ruske nuklearne sposobnosti nikada nisu pomerile ka operativnom statusu.

- Stidljiv, nasumičan pristup pomoći američke administracije razbio je javnu podršku u SAD - istakao je Bolton, dodavši da je Rusija vojno mnogo slabija od NATO-a.

U iznenadnu posetu Kijevu stigao je nemački ministar finansija, Kristijan Lindner, poručivši po dolasku u Kijev da "Ukrajina ne sme da izgubi ovaj rat".

- Ono što je ovde na ulogu je budućnost evropskog poretka mira i slobode. Razgovori u Kijevu neće biti samo o aktuelnoj i trenutnoj situaciji, već i o budućnosti - rekao je Linder.

Na sve to, reagovali su ruski predsednik, Vladimir Putin, i ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov.

Putin je ocenio da zapadne zemlje pokušavaju da dodatno rasplamsaju sukob u Ukrajini, te da je to primer "dolivanja ulja na vatru" zapadnih zemalja.

- Pumpajući milijarde dolara u neonacistički režim, snabdevajući ga opremom, oružjem, municijom, šaljući vojne savetnike i plaćenike, čini se sve da se sukob dodatno rasplamsa, da se u njega uvuku druge zemlje - naglasio je Putin.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

U obraćanju na 11. Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi, Lavrov je izjavio da zapadne zemlje ignorišu sve ruske signale upozorenja o riziku da se oružje kojim snabdevaju Kijev može raširiti po čitavom svetu.

- Danas SAD i NATO, kao i EU, da bi sačuvali vlastiti geopolitički projekt obuzdavanja Rusije, i podele ruskog sveta upumpavaju sve više sofisticiranog oružja u Ukrajinu, na taj način raspirujući konflikt i izazivajući nekontrolisano širenje oružja po čitavom svetu - izjavio je Lavrov.

Međutim, kao grom iz vedrog neba došla je šok izjava iz sedišta NATO, da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u Alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji.

- Verujem da bi jedno od rešenja moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO - kazao je šef kancelarije generalnog sekretara NATO, Stijan Jensen.

Smesta je reagovao Mihail Podoljak, naglasivši da Ukrajina neće trgovati svojim teritorijama za članstvo u NATO.

- Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije - kazao je Podoljak.

Podoljak je dodao da pokušaji očuvanja svetskog poretka i Putinov trijumf neće doneti mir svetu već novi rat.

- Očigledno, ako Putin ne doživi potpuni poraz, politički režim u Rusiji se ne promeni, a ratni zločinci ne budu kažnjeni, rat će se definitivno vratiti sa ruskim apetitom za još. Pokušaji očuvanja svetskog poretka i uspostavljanja "lošeg mira" kroz Putinov trijumf, neće doneti mir svetu, ali će doneti i sramotu i rat - naveo je Podoljak.