Utorak 19. mar 2024.
Beograd

NEKA IMENA ĆE VAS SIGURNO IZNENADITI! Beograd posle Stefana Nemanje i Despota Stefana dobija JOŠ SEDAM SPOMENIKA

Foto: Shutterstock
Posle spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, Beograd je juče dobio još jedan spomenik - despotu Stefanu Lazareviću, a već na njegovom otvaranju saznali smo da će prestonica dobiti još desetak spomenika.

Despot Stefan Lazaravić sada nas posmatra iz istoimene ulice, odnosno sa skvera između ulica Drinčićeva, Gundulićev venac i Caragradska. Svečano je otkriven juče, 19. aprila polednjeg dana obeležavanja Dana Beograda.

DIVLJI ZAPAD NA ŽARKOVU: Demolirali baštu kafića, posvađali se pa gađali stolicama (VIDEO)

DIVLJI ZAPAD NA ŽARKOVU: Demolirali baštu kafića, posvađali se pa gađali stolicama (VIDEO)

VAKCINACIJA BEZ ZAKAZIVANJA FAJZEROM I SPUTNJIKOM! Pogledajte spisak punktova u Beogradu gde možete da primite vakcinu

VAKCINACIJA BEZ ZAKAZIVANJA FAJZEROM I SPUTNJIKOM! Pogledajte spisak punktova u Beogradu gde možete da primite vakcinu

BEOGRAD ĆE DANAS PREĆI 40 ODSTO VAKINISANIH: Prestonica odlučno "grabi" ka kolektivnom imunitetu!

BEOGRAD ĆE DANAS PREĆI 40 ODSTO VAKINISANIH: Prestonica odlučno "grabi" ka kolektivnom imunitetu!

Inače, ovo je drugi spomenik podignut despotu Stefanu Lazaraviću - na Beogradskoj tvrđavi, već četiri decenije nalazi se bronzana figura muškarca sa plaštom. Baš na mestu gde je bio srednjovekovni grad i vladarov zamak. Za vreme njegove vladavine, inače, Beograd je prvi put bio prestonica Srbije. Skulpturu visoku 3,20 m izradio je beogradski vajar Nebojša Mitrić, a otkrivena je 1982. godine.

Juče svačano otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću delo je vajara Svetomira Arsića Basare, a koštao je oko 18 miliona dinara.

Ali, već odmah po otvaranju, mogli smo da čujemo da će prestonica dobiti još desetak spomenika. To je juče najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Među tim ličnostima su Dijana Budisavljević, Rabindranat Tagore, kralj Aleksandar Karađorđević, Branko Pešić, Vasko Popa, MešaSelimović i Jovan Jovanović Zmaj.

Naredni spomenik bi trebalo da bude Diani Budisavljević

Film Dnevnik Diane Budisavljević je još 2019. godine, a naročito nedavno posle televizijske premijere, probudio he sećanje na heroinu koja je tokom Drugog svetskog rata iz ustaških logora na području Nezavisne države Hrvatske spasila hiljade srpske dece.

Osim spašavanju decu, Diana je godine svog truda posvetila prikupljanju podataka. Vodila je kartoteku o deci, kako bi sačuvala njihove podatke, u nadi da će ona jednog dana biti vraćena svojim biološkim porodicama. Ipak, krajem maja 1945. dva agenta OZNE oduzimaju Diani albume sa fotografijama dece, a po nalogu Ministarstva socijalne politike Hrvatske oduzeta joj je i celokupna kartoteka, iako identifikacija i repatricija nisu bile završene.

Diana Budisavljević
Foto: Twitter/Printscreen/rilivadivuk

Danas je ponovo aktuelna tema podizanja spomenika u Beogradu, za koji je u toku konkurs. Nakon toga, znaćemo ko će biti autor i kako će izgledati.

Lokacija će biti Savski parku pored Beton hale.

Rabindranat Tagora

Beograd bi trebalo da dobije i spomenik Rabindranatu Tagori, za šta je inicijativu podnela Ambasada Indije.

Tagore bio prvi književnik iz Azije koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Tagore je inače bio gosta Beograda 1926. godine gde je održao predavanja na Beogradskom univerzitetu i na Kolarčevom univerzitetu. Glavni cilj mu je bilo povezivanje istoka i zapada.

tagora
Foto: Wikipedia

Spomen-bista biće postavljena u Parku prijateljstva na Ušću.

Kralj Aleksandar Karađorđević

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću bi trebalo da bude između Starog i Novog dvora. Najverovatnije će biti prikazan kao konjanik. Ideja je da statua bude okrenuta ka spomeniku caru Nikolaju Drugom, koji je krstio kralja Aleksandra.

Aleksandar Karađorđević
Foto: Profimedia

Kralj Slovenaca, Hrvata i Srba, poznat je kao oslobodilac i ujedinitelj. Život je okončao u Marseju, u atenatu koji se dogodio 9. oktobra 1934. godine.

Branko Pešić

Spomenik nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću, trebalo bi da se nađe ispred zgrade Opštine Zemun na Masarikovom trgu.

Branko Pešić ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih gradonačelnika Beograda, u čije vreme je grad znatno proširen i modernizovan izgradnjom novih stambenih naselja, kulturnih i sportskih centara, kapitalnih objekata poput Mostarske petlje, mosta „Gazela“, Terazijskog tunela, Palate Beograđanke i drugih. Pokrenuo je kulturne manifestacije kao što su BITEF i FEST, ali i osnovao radio stanicu Studio B.

Branko pešić
Foto: Privatna arhiva

Podestimo da je u oktobru 2016. godine otkrivena spomen-ploča Branku Pešiću, na školi noja nosi njegovo ime.

Vasko Popa

Ponovo pokrenuta inicijativa za spomenik srpskom pesniku Vasku Popi na Tašmajdanu.

Živeo je u Bulevaru kralja Aleksandra, preko puta Tašmajdana i provodio vreme u "Poslednjoj šansi", pa je ideja od pre nekoliko godine, da ga spomenik predstavi za nekim stolom upravo u tom kultnom lokalu. Tu bi svako mogao sedne i čita njegove pesme.

Vasile Vasko Popa rođen je u Grebencu, opština Vršac, 29. juna 1922. godine, a umro je u Beogradu 5. januara 1991

Spomenici velikanima srpske književnosti

Prošle godine, usvojene su inicijative za spomenik Meši Selimoviću, koji je planiran na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, spomen-obeležje Milošu Crnjanskom na glavnoj aleji parka Tašmajdan, a spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca, ispred biblioteke koja takođe nosi njegovo ime.

Kako bi oni mogli izgledati i kada će biti podignuuti, i dalje je nepoznato.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd