fbpx
Skip to main content
Beograd Obilićev venac

Druga slika prestonice: Umesto kolone automobila OVAJ deo Beograda sada je zelena oaza (FOTO/VIDEO)

Foto: BeoInfo
Gradonačelnik Beograda rekao da je ovo šetalište kojim malo koji grad u svetu i Evropi može da se pohvali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je Obilićev venac i izrazio zadovoljstvo što je jedan od najzagađenijih delova grada postao oaza zelenila.

On je podsetio da su do pre samo par meseci na Obilićevom vencu bili automobili koji su stajali u redu da uđu u garažu, a čiji su izduvni gasovi i gužva činili da stanje u ovom delu grada bude nepodnošljivo.

- Sada je ovde zelena površina, uređeni deo Beograda, šetalište kojim malo koji grad u svetu i Evropi može da se pohvali, jedna potpuno drugačija slika Beograda. Umesto kolone automobila posađeno je 48 stabala, Beograd je zdraviji i humaniji  i to je slika grada za koju se zajedno sa svojim timom borim kao gradonačelnik Beograda već tri i po godine. Borimo se da sredimo svaku neuređenu površinu, da imamo što više parkova, zelenih površina, igrališta, stabala i to je slika održivog i zelenog grada koji treba da bude lepša budućnost za našu decu – istaklao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd čini krupne iskorake kako bi glavni grad rešio najvažnije ekološke probleme sa kojima se suočavaju svi stanovnici Beograda.

- Pre par meseci smo potpisali možda najvažniji ugovor u oblasti ekologije za grad Beograd, a to je ugovor o sređivanju deponije u Vinči i izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada u energiju. Time potpuno rešavamo problem smeća u Beogradu i umesto nagomilane deponije imaćemo postrojenja iz kojeg se proizvodi toplotna i električna energija, kao i svaki drugi moderan grad na svetu – kazao je Mali.

On je podsetio da se tu ne zaustavljaju napori da Beograd bude što čistiji, već da se u najskorije vreme očekuje i rešavanje višedecenijskog nedostaka fabrike za preradu otpadnih voda.

- Za samo za dva meseca očekujem i ugovor za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, tako da kanalizacija neće da se izliva više u Savu i Dunav već u postrojenje koje tu vodu prečišćava i vraća u Dunav. Sa rešavanjem deponije u Vinči, imaćemo dve kapitalne investicije koje potpuno menjaju sliku Beograda od pre par godina kao grada koji možda jedini u Evropi nije imao sređenu ekološku situaciju i koji će moći da stane uz rame sa svim drugim svetskim metropolama po pitanju ekologije, humanosti i zelene industrije. To je Beograd u koji verujem, Beograd koji je zelen, čist, human i zdrav, ne zbog nas već zbog naše dece i grad koji je po kvalitetu i standardu života rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama – kazao je Siniša Mali.  

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd