Skip to main content
Hram Svetog Save

Fotografije iz Hrama Svetog Save oduzimaju dah: Jedan je od najvećih i najlepših na svetu (FOTO)

Foto: Facebook/ Goran Vesić
Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu, navodi zamenik gradonačelnika Beograda.

Zadivljujuća lepota kupole Hrama Svetog Save ukrašene mozaikom koji se prostire na oko 15 hiljada kvadratnih metara. Ovaj mozaik težak je 320 tona i sastoji se od 50 miliona kamenčića, objavio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

DA LI ĆE ZADRŽATI SVOJU NAMENU? Sava centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra

DA LI ĆE ZADRŽATI SVOJU NAMENU? Sava centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra

Karavan zimnice i narednog vikenda na pijaci "Kalenić"

Karavan zimnice i narednog vikenda na pijaci "Kalenić"

- Oltar sa Hristovom ikonom, sa rasponom ruku od 17 metara, površine je kao cela Saborna crkva u centru Beograda. Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu - navodi Vesić.

- Hram posvećen Svetom Savi u Beogradu je po lepoti i veličini u rangu Aja Sofije sa značajnom razlikom – u njemu se vrši pravoslavno bogosluženje. Zbog toga Hram Svetog Save u Beogradu, u godini kada je Aja Sofija preobraćena u džamiju, postaje novo pokloničko mesto pravoslavnih hodočasnika ne samo sa Balkana već iz celog sveta.

"Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći i najlepši pravoslavni hram na svetu."

"Osim radova u unutrašnjosti Hrama, izvode se i radovi na uređenju platoa oko Hrama Svetog Save koji će potpuno promeniti čitav ambijent na ovom prostoru i omogućiti sagledavanje lepote Hrama iz svih pravaca.
Uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i uz ogromno zalaganje Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, završava se izgradnja Hrama koja je započeta još davne 1935. i za koju su mnogi mislili da neće nikada biti završena. To su mogli da misle samo oni koji ne veruju i ne poznaju snagu srpskog naroda! Srbi su kroz izgradnju ovog hrama pokazali da je ljubav prema svojoj veri i Svetom Savi jača od svih iskušenja i nedaća koje su ga snašle u 20. veku."

-Ovaj Hram je svedočanstvo naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije! - napisao je Vesić.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd