fbpx
Skip to main content
Beograd

Jedan u Knezu, drugi na Avali, treći na Novom groblju: Da li znate priču o beogradskim spomenicima?

Foto: Profimedia
Sva tri iz 20. veka

Beograd koga znamo po jedinstvenosti, bogatoj i važnoj istoriji, obavijen je velom misterije. Postoje brojni događaji koji nisu do kraja rasvetljeni i pojašnjeni, a pitanje je da li će ikad i biti.

Naime, o mnogim građevinama postoje divne priče, koje nikad nisu do kraja ispričane.

Žrnov ili Žrnovan

Utvrđenje koje su još Rimljani podigli bilo je smešteno na najvišem vrhu Avale i to na mestu gde se sad nalazi spomenik Neznanom junaku. Srbi su tu sazidali srednjovekovnu tvrđavu, a Turci su je ojačali i proširili. Međutim, u proleće 1934. godine tvrđava je srušena po naredbi kralja Aleksandara Karađorđevića.

Avala
Foto: Profimedia

Prema pretpostavkama kralj je doneo ovakvu odluku jer nije znao ili razumeo vrednost ovog mesta koje čak nije dobilo ni tablu sa obaveštenjem da se nekad tu nalazila srednjovekovna tvrđava.

Niklo po Prvom svetskom ratu: Ovo DIVLJE NASELJE u Beogradu je poznato kao LEGLO PROSTITUCIJE i KRIMINALA

Prema jednom objašnjenju kralj je bio mason, pa je to uradio jer je želeo da nestane srpska istorija. Istinu zapravo danas niko ne zna, a vidljivih ostataka Žrnova nema.

Grob Branislava Nušića

Jedna od poznatijih beogradskih priča vezana je za grob velikog srpskog komediografa, a koja kaže da je on tražio da bude sahranjen u piramidi da mu neko ne bi uneredio mesto na kome će večno da počiva.

Druga teorija navodi da je i on, kao i kralj Aleksandar bio istaknuti član masona pa mu grobno mesto izgleda kao faraonska piramida sa teškim crnim vratima, jer je to simbol tajnog društva.

Potvrda prijateljstva dva naroda: "Republika Argentina" od danas u Beogradu (FOTO)

Grob koji se nalazi na Novom groblju iznad vrata ima i natpis "Kuća Branislava Nušića".

Piramida nasred Knez Mihailove ulice

Ispred zgrade Srpske akademije nauke i umetnosti, nalazi se bronzana piramida na kojoj su obeležene koordinate Beograda, nadmorska visina, strane sveta i sila zemljine teže.

Knez Mihailova
Knez Mihailova
Foto: Profimedia

Postavljena je 1995. godine uz objašnjenje da je malo znamenitosti koje su posvećene nauci u Beogradu i da je piramida prvi pokušaj da se to promeni.

Međutim, čak i amateri godinama primećuju da ovaj spomenik predstavlja jasan masonski potpis i upečatljiv simbol slobodnih zidara. Piramida sa zasečenim vrhom skoro je identična piramidi sa američke novčanice u iznosu od jednog dolara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd