fbpx
Skip to main content
đorđević

Ministar Đorđević svečano otkrio tablu sa imenom Jagoša Žarića u istoimenoj ulici

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otkrio je, na  dan obeležavanja 75. Godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, tablu sa imenom komadanta Prve proleterske brigade Jagoša Žarića, u istoimenoj ulici na opštini Voždovac.

Ministar Đorđević rekao je  da je današnja prilika da se otvori ulica koja je dobila naziv po jednom velikom heroju prilika da se setimo onih koji su svojim ličnim primerom pokazali kako treba da se bori za svoju zemlju.

- Kao resorno Ministarstvo želimo da pošaljemo jasnu poruku da  se mi ponosimo našim herojima i želimo da uvek obeležavamo sve važne datume, i time očuvamo sećanja na njih i istoriju srpskog naroda. Želimo da svi naši memorijali i spomenici imaju potpuno drugačiji izgled i da time pokažemo da kao društvo cenimo sve one koji su se borili za našu slobodu - rekao je Đorđević.

RUSKI HOR ALEKSANDROV NA TRGU REPUBLIKE! Održan koncert u čast oslobođenja Beograda (FOTO)

RUSKI HOR ALEKSANDROV NA TRGU REPUBLIKE! Održan koncert u čast oslobođenja Beograda (FOTO)

"NE SMEMO DA ZABORAVIMO ONE KOJI SU SE BORILI ZA NAŠU SLOBODU" Obeležena 75. godišnjica od oslobođenja Beograda

"NE SMEMO DA ZABORAVIMO ONE KOJI SU SE BORILI ZA NAŠU SLOBODU" Obeležena 75. godišnjica od oslobođenja Beograda

BORIO SE ZA SRBIJU KAO ZA SVOJU OTADŽBINU! Ko je Nikolaj Kravcov, RUSKI HEROJ koji dobija ulicu u Beogradu

BORIO SE ZA SRBIJU KAO ZA SVOJU OTADŽBINU! Ko je Nikolaj Kravcov, RUSKI HEROJ koji dobija ulicu u Beogradu

Ministar je naglasio i da je Dan oslobođenja Beograda prilika je da se setimo svih onih koji su pre 75 godina se borili, a neki od njih i dali svoje živote za oslobođenje Beograda, zemlje i našeg naroda, ali je i prilika da se setimo i drugih, koji su ranijim ratovima - Prvom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih dali svoje živote za našu zemlju.

Đorđević je zahvalio porodici Jagoša Žarića na pozivu da dođe da svečano otvori ulicu, kao i Gradu Beogradu koji je pokazao razumevanje i jednoj od ulica dao ime po takvom heroju i dodao da veruje da će ovakvih primera u buduće biti još više.

General avijacije u penziji Zdenko Duplančić koji se borio pod rukovodstvom, kako kaže, druga Jagoša i koji je imao samo 15 godina kada je oslobađao Beograd rekao je da je drug Jagoš stvarni i istinski heroj i da ga se kao takvog svi sećaju.

- To ne govorim ovim povodom, već mi borci Prve proleterske, kojih nas nažalost ima živih još osam u Beogradu, a jedini ja sam na nogama, znamo Jagoša kao hrabrog čoveka, koji je pazio na nas mlade. Ivršavali smo sve zadatke na najbolji način, a Jagoš u našim srcima, u našim mislima je nezaboravan - kazao je Duplnčić.

đorđević
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Otkrivanju table sa imenom Jagoša Žarića prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a, sekcija Prve proleterske brigade, kao i porodica komandanta Žarića.

Jagoš Žarić bio je prvoborac, komandant Prve proleter­ske brigade i učestvovao u oslobo­đenju Beograda zajedno sa Crvenom ar­mijom i generalom Ždanovim. Prošao je sve ofanzi­ve u oslobađanju zemlje od neprijatelja ­- učestvovao je u svim borbama i stigao do Trsta i bio poznat po hrabrosti, komandovanju i da izvršavanju zadataka sa minimal­nim brojem žrtava.

Nosilac je odlikovanja: Orden veli­kog otadžbinskog rata Sovjetskog Save­za I stepena, Orden bratstva i jedin­stva I stepena, Orden zasluga za narod I stepena, Partizanske zvezde I reda, Partizanske zvezde II reda, dva ordena za hrabrost.

Uhapšen je 7.10.1949. godine u Beo­gradu bez ikakvog osnova, pod optužbom da se izjasnio za Rezoluciju informbi­roa i osuđen na kaznu zatvora u traja­nju od 14 godina sa prisilnim radom. Lišen je čina pukovnika, oduzeta su mu sva odlikovanja, sem spomenice iz 1941. godine, kažnjen je i gubitkom svih građanskih prava.

Kaznu je izdržavao u zatvoru na Banjici, potom u logoru Stara Gradiška, a od 1951. godine na Go­lom otoku u Petrovoj rupi. Nakon 7 i po godina muka i golgote Golog otoka, pomilovan je i pušten na slobodu dana 29.11.1957. godine.

Umro je 2001. godi­ne, a rešenjem Višeg suda u Beogradu 2013. godine je rehabilitovan.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd