fbpx
Skip to main content
beograd-na-vodi

Niče novo naselje uz levu obalu Save

Foto: Srbija Danas
Urbanisti od toplane do Ušća na Novom Beogradu planiraju izgradnju megakompleksa

Staro sajmište, blokovi 18, 69 i nekadašnje beogradsko brodogradilište "Tito" trebalo bi da budu lokacije najvećeg gradilišta u prestonici.

Kao u ogledalu, preko Save, preslikaće se "Beograd na vodi". Ukoliko planovi detaljne regulacije budu usvojeni, kako najavljuje gradski urbanista Milutin Folić u drugoj polovini godine može da počne izgradnja. 

Urbanisti planiraju da od Centra "Sava" do reke, na tačno 116 hektara, poruše staro i izgrade novo, savremeno naselje. Neboderi, sa dvadeset i više spratova zidaće se i u Bloku 69 na potezu od Toplane do Starog sajmišta.

- Usvajanjem Generalnog urbanističkog plana i Stategije razvoja prestonice postavljene su smernice izgradnje Beograda – kaže gradski urbanista Milutin Folić. - Izmeštamo stare industrijske zone i gradimo kompaktna naselja.

Milutin Folić
Milutin Folić
Foto: Srbija Danas

Folić ukazuje da se baš na levoj obali Save otvara mogućnost za veliku transformaciju. Ona počinje uređenjem parka Ušće, a potom su na redu Staro sajmište, Blok 18, brodogradilište i Blok 69.

Savska promenada "Beograda na vodi" dobiće "sestru bliznakinju" na levoj strani Save.

- Novo naselje imaće središnji bulevar, koji će se protezati od Savskog mosta do Toplane i uvezaće produžetke postojećih bulevara koji će voditi do priobalja - objašnjava Folić.

To znači da će Bulevar Zorana Đinđića, Antifašističke borbe, Milutina Milankovića i Marka Hristića biti povezani sa promenadom na Savi. Umesto nekadašnjeg Brodogradilišta "Tito" planiran je stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrom i biciklističkim stazama... Planom detaljne regulacije područje između Toplane, ulice Savski nasip i mosta Gazela postaje novi centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove i ugostiteljskim objektima.

Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara. Novim planom Sava bi bila dodatno utvrđena, a Savski nasip rekonstruisan i produžen do Bloka 19.

Realizacijom plana uklonila bi se deponija rečnog nanosa. Bile bi premeštene šljunkare i preduzeća za proizvodnju betona. A urbanistički bi se rešilo pitanje postojećeg naselja u Bloku 18.

- Novi kompleks biće pešački grad sa obiljem biciklističkih staza i ulicama će se kretati samo dostavna vozila - priča Folić. - Transformacijom, ovaj kvart bi se izdigao na nivo na kome je ceo Novi Beograd, a koji je bezbedan od poplava.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd