Skip to main content
Petrovaradinska tvrđava

Simbol Novog Sada: Ovako je Petrovaradinska tvrđava dobila ime (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Gibraltar na Dunavu

Što je Kalemegdanska tvrđava za Beograd, to je Petrovaradinksa tvrđava za Novi Sad. Glavna atrakcija, jednom rečju simbol ovog grada.

Znamenite ličnosti Novog Sada: Žena muške borbenosti koja je imala hrabrost da se bori za ravnopravnost

VELIKI DOBROTVOR I GRADITELJ: Zahvaljujući ovom čoveku, Novi Sad je postao stecište modernizma

Petrovaradinska tvrđava nalazi se u Novom Sadu, na petrovaradinskoj steni u mestu Petrovaradin na desnoj obali Dunava. Na mestu prethodne srednjovekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom.

Novi Sad
Foto: Profimedia

Kamen temeljac je položio austrijski princ Kroj. Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, trajala je punih 88 godina, sve do 1780. Izgradnju su vodili austrijski vojni arhitekti. Tvrđava je izgrađena na 112 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu. Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine. 

Po jednoj legendi ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči - "Petra" na latinskom znači stena, "var" je na mađarskom grad, a "din" na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, "grad na steni čvrst kao vera". Zbog svoje veličine i dominantnosti naziva se i Gibraltar na Dunavu.

Novi Sad kroz istoriju: Čovek koji je žrtvovao sopstvenu slobodu za ujedinjenje srpskog naroda

Činjenica je da ova tvrđava ima veoma bogatu i dugu istoriju, ali ono što je malo poznato, jeste podatak da je umalo nastradala posle Prvog svetskog rata. 

Naime, nakon Prvog svetskog rata, Petrovaradinska tvrđava ulazi u sastav novoformirane države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kako su, razvojom vojne tehnike, tvrđave sagrađene tokom 17. i 18. veka izgubile svoj strategijski značaj i namenu, vojni vrh je odlučio da se potpuno ili delimično sruše tvrđave u Beogradu, Osijeku, Brodu, Rači, Karlovcu... na listu za rušenje bila je i Petrovaradinska tvrđava.

Predstavljamo vam najveću novosadsku dobrotvorku: Zahvaljujući ovoj ženi Novi Sad danas izgleda ovako

Pukovnik Dragoš Đelošević, čovek koji je bio zadužen ovaj nezahvalan posao naredio je rušenje ovih tvrđava ali je poštedeo te sudbine Petrovaradinsku tvrđavu. Govorilo se da ju je poštedeo jer mu je bila "suviše lepa da bi je srušio".

Petrovaradin, tvrđava
Foto: Profimedia

Toranj sa satom je prepoznatljivi znak Petrovaradinske trvrđave, ali i Novog Sada. Posebnost sata su velika kazaljka koja pokazuje sate, a mala minute, jer su za lađare na Dunavu, smene straže i vojnički red bili značajniji sati, vidljivi iz daleka. Satni mehanizam se svakodnevno i danas navija ručno i zvoni pune sate.

Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival "Egzit", koji je jedan od svetski poznatih manifestacija. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd