fbpx
Skip to main content
Despot Stefan Lazarević

SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU: Beograd ponosito neguje Srpsku istoriju (FOTO)

FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je danas otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, u okviru manifestacije "Dani Beograda"

Podsetio je da je despot Stefan Lazarević od ugarskog kralja Žigmunda izborio grad Beograd i od jedne pogranične ugarske varoši napravio "kapiju Balkana, najvažniji grad ovog dela Evrope".

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

REGIONALNA METROPOLA: Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

REGIONALNA METROPOLA: Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

SRBIJA NA DOBROM PUTU DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA: U Beogradu dato 938.006 doza vakcina protiv korone

SRBIJA NA DOBROM PUTU DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA: U Beogradu dato 938.006 doza vakcina protiv korone

Vesić je istakao da danas slavimo dan kada je 1867. godine knez Mihailo Obrenović od Ali Riza-paše dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad posle više vekova ropstva i borbe za slobodu.

- Kao što je Beograd 1867. godine postao srpski grad, danas podizanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, koji je Beograd još početkom 15. veka proglasio srpkom prestonicom, slavimo i srpski srednji vek, a to je nešto što je posebno značajno- rekao je Vesić.

Naveo je da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu vratilo srednji vek među kolektivno pamćenje Srba i dodao da danas desetine gradova u Srbiji žele da podignu spomenik nekome od Nemanjića, onima koji su zaslužni za njihove gradove.

- Srpski srednji vek jedan je od najznačajnijih i najblistavijih trenutaka koje smo imali u istoriji. Do skoro smo se ponašali kao da srpski srednji vek nije postojao, ali je ove godine sa tim prekinuto podizanjem spomenika prvo Stefanu Nemanji, a sada i despotu Stefanu Lazareviću- rekao je Vesić.

Komentarišući primedbe o spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, Vesić kaže da razume primedbe koje se odnose na izgled spomenika jer svako ima pravo na svoje viđenje umetničkog dela, a kada su u pitanju primedbe o ceni spomenika, naveo je da spomenik košta ukupno oko 18,2 miliona dinara, od čega oko 3,2 miliona iznosi honorar dat vajaru i oko 15 miliona vajanje spomenika.

Na osnovu ugovora koji je Grad Beograd potpisao sa vajarom i livnicom za izradu spomenika "Braća Jeremić", u koje je Tanjug imao uvid, 3.236.245,96 dinara iznosi honorar dat vajaru, a 15.002.400,00 dinara izrada spomenika.

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

Despot Stefan Lazarević predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

U Beogradu već postoji spomenik despotu Stefanu Lazareviću, jednoj od najvažnijih ličnosti srpske istorije, a nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave i delo je vajara Nebojše Mitrića.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd