Utorak 19. mar 2024.
Despot Stefan Lazarević

SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU: Beograd ponosito neguje Srpsku istoriju (FOTO)

FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je danas otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, u okviru manifestacije "Dani Beograda"

Podsetio je da je despot Stefan Lazarević od ugarskog kralja Žigmunda izborio grad Beograd i od jedne pogranične ugarske varoši napravio "kapiju Balkana, najvažniji grad ovog dela Evrope".

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

REGIONALNA METROPOLA: Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

REGIONALNA METROPOLA: Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

SRBIJA NA DOBROM PUTU DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA: U Beogradu dato 938.006 doza vakcina protiv korone

SRBIJA NA DOBROM PUTU DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA: U Beogradu dato 938.006 doza vakcina protiv korone

Vesić je istakao da danas slavimo dan kada je 1867. godine knez Mihailo Obrenović od Ali Riza-paše dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad posle više vekova ropstva i borbe za slobodu.

- Kao što je Beograd 1867. godine postao srpski grad, danas podizanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, koji je Beograd još početkom 15. veka proglasio srpkom prestonicom, slavimo i srpski srednji vek, a to je nešto što je posebno značajno- rekao je Vesić.

Naveo je da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu vratilo srednji vek među kolektivno pamćenje Srba i dodao da danas desetine gradova u Srbiji žele da podignu spomenik nekome od Nemanjića, onima koji su zaslužni za njihove gradove.

- Srpski srednji vek jedan je od najznačajnijih i najblistavijih trenutaka koje smo imali u istoriji. Do skoro smo se ponašali kao da srpski srednji vek nije postojao, ali je ove godine sa tim prekinuto podizanjem spomenika prvo Stefanu Nemanji, a sada i despotu Stefanu Lazareviću- rekao je Vesić.

Komentarišući primedbe o spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, Vesić kaže da razume primedbe koje se odnose na izgled spomenika jer svako ima pravo na svoje viđenje umetničkog dela, a kada su u pitanju primedbe o ceni spomenika, naveo je da spomenik košta ukupno oko 18,2 miliona dinara, od čega oko 3,2 miliona iznosi honorar dat vajaru i oko 15 miliona vajanje spomenika.

Na osnovu ugovora koji je Grad Beograd potpisao sa vajarom i livnicom za izradu spomenika "Braća Jeremić", u koje je Tanjug imao uvid, 3.236.245,96 dinara iznosi honorar dat vajaru, a 15.002.400,00 dinara izrada spomenika.

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

Despot Stefan Lazarević predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

U Beogradu već postoji spomenik despotu Stefanu Lazareviću, jednoj od najvažnijih ličnosti srpske istorije, a nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave i delo je vajara Nebojše Mitrića.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd