fbpx
Skip to main content
Studentski parlament Univerziteta u Beogradu

Pojedini studenti iz Studentskog parlamenta nastavljaju sa svojim lažnim predstavljanjem javnosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Studenti iz Studentskog parlamenta su održale nelegalnu i nelegitimnu sednicu 23. februara

Kao što smo već obavestili javnost, kolege iz Studentskog parlamenta su održale nelegalnu i nelegitimnu sednicu 23. februara čime su povredili više članova opšteg pravnog akta Studentskog parlamenta i samoprozvali se za novo rukovodstvo Studentskog parlamenta. Oni nastavljaju sa svojim lažnim predstavljanjem javnosti, u čemu ih podržava i Uprava Univerziteta, navodi se u saopštenju koje su potpisali Uroš Mijatović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, i Jagoš Stojanović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

- Upravo smo završili još jedan sastanak sa Rektorom UB koja nas je obavestila da ona nema ingerencije nad Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu i da će podržati parlament koji je legitimno izabran. U isto vreme na zvaničnom sajtu Univerziteta u Beogradu objavljeno je saopštenje rektorke gde se novo rukovodstvo potvrđuje. Sa velikim žaljenjem moramo da saopštimo da je rektorka ipak izabrala i podržala stranu koja na nelegitiman način pokušava da zauzme kako samo rukovodstvo, tako i prostorije namenjene za korišćenje Studentskog parlamenta - navodi se u saopštenju koje su potpisali Uroš Mijatović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, i Jagoš Stojanović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

UŽIČANIN KOJI JE UMESTO PENDREKA U RUKE UZEO BRITVU I NAPRAVIO "BUM": Stari zanat koji se vaća u modu (FOTO)

UŽIČANIN KOJI JE UMESTO PENDREKA U RUKE UZEO BRITVU I NAPRAVIO "BUM": Stari zanat koji se vaća u modu (FOTO)

IZGRADNJA DEONICE AUTOPUTA OD ŠAPCA KA RUMI POČINJE U MARTU: Ministar Momirović pozvao da se ubrzaju radovi (FOTO)

IZGRADNJA DEONICE AUTOPUTA OD ŠAPCA KA RUMI POČINJE U MARTU: Ministar Momirović pozvao da se ubrzaju radovi (FOTO)

MALINARI VEĆ TRLJAJU DLANOVE: Srpsko "crveno zlato" nudi se po rekordnim cenama, traženo u Poljskoj i Čileu

MALINARI VEĆ TRLJAJU DLANOVE: Srpsko "crveno zlato" nudi se po rekordnim cenama, traženo u Poljskoj i Čileu

Oni podsećaju javnost da im se na ovakav način onemogućava rad, sprovođenje njihovih dužnosti i borba za studentska pitanja u okviru Studentskog parlamenta, za čime gorepomenute kolege nemaju interesa kada je očigledno njihova jedina briga imenovanje na funkcije, a ne uslovi nastave na fakultetima i borba za dodatni ispitni rok u ovoj školskoj godini.

Oni veruju da 100 hiljada studenata Univerziteta u Beogradu ne interesuje saopštenja koja kolege iz nelegitimnog rukovodstva objavljuju, već kako će se njihovi problemi do kraja školske godine rešiti, za šta im kao i do sada stoje na raspolaganju.

- Nadamo se da ćemo pronaći podršku u ovoj nepravdi, kako nam je naša matična Uprava Univerziteta ne pruža i da ćemo uskoro uspeti da se izborimo za svoja legitimna prava - navodi se u saopštenju koje su potpisali Uroš Mijatović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, i Jagoš Stojanović, student prorektor Univerziteta u Beogradu i dodaje:

- Mirno razrešavanje situacije i pomoć od rektorke smo već zatražili, odgovore smo dobili jedino u usmenoj formi da je ovo stvar opšte volje članova, dok sa druge strane zaposleni u rektoratu dobijaju naloge iz kabineta rektorke da je dozvoljeno da u zgradi Rektorata boravi određena skupina delegata i ko se priznaje za studentske predstavnike, a ko ne.

Ako je odlučivanje na osnovu volje studenata dovoljno, pitaju Upravu Univerziteta zašto volja studenata po pitanju dodatnog roka nije ni razmatrana na prethodnoj sednici Senata? Zašto volja studenata da studentima bude produžen rok za završetak studija još godinu dana nije dozvoljena? Zašto volja studenata da upišu MAS i DAS na našem Univerzitetu sa drugih univerziteta, iako su položili ispite regularno sa OAS posle 1.10. nije zadovoljena? Zašto volja studenata za smanjenje školarine nije ispunjena ni na jednoj sednici Senata? Zašto Univerzitet nije ispunio volju studenata da diplome svima budu izdate na vreme?

- Nama podrška uprave univerziteta nije sredstvo za ostvarivanje cilja, jer naš cilj nije nelegalno dolaženje na vlast, već nastavak borbe za naša prava. Mi, zvanični predstavnici od novembra 2020. godine nismo dobili odgovor na pitanja i dopis šta je sa svim prekršenim članovima poslovnika. Kao odgovor dobijamo da ovo nije ingerencija rektora, ali očigledno jeste da zakazuje sale za održavanje nelegalne sednice i isteruje članove parlamenta iz studentskih prostorija koji su legalni i legitimni - navodi se u saopštenju koje su potpisali Uroš Mijatović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, i Jagoš Stojanović, student prorektor Univerziteta u Beogradu i dodaje:

- Svemu ovome svedoči sinoćni mejl samoizabranog ,"predsednika" koji saziva sednicu na kojoj sam sebe potvrđuje, nastavljajući da krši sva pravna akta i ponižavajuću sve članice i članove Univerziteta u Beogradu.

- Oštro osuđujemo ovo nasilničko ponašanje prema studentima od strane nekoga ko nema ingerencije nad ovim pitanjem, kao i lažno predstavljanje određenog broja kolega. Nakon jučerašnjeg nasilničkog menjanja brave na vratima prostorije studentskog parlamenta, ostaje nam da svoju borbu iskažemo ne druge načine jer nam je u zgradi Univerziteta zabranjen pristup.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd