Skip to main content
 • Read more Kosovo Kosovo

  ANTISRPSKA KAMPANJA ODJEKUJE JUŽNOM MITROVICOM: Pogledajte prevod SRAMNOG letka koji dele ALBANCI (FOTO)

 • Read more Patrijarh Kiril Svet

  Ruski patrijarh POSLAO PORUKU papi i Ujedinjenim nacijama, evo šta im je PORUČIO

 • Read more Telefon Vesti

  Trećina korisnika u Srbiji ne koristi internet na mobilnom telefonu

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  VEST KOJA SE ČEKALA NA MARAKANI: Evo kada UEFA odlučuje o utakmici na Parku Prinčeva! (FOTO)

 • Read more Zadruga Zadruga

  "VODE!!!" Zadrugari skočili na noge! OSTAO JE BEZ DAHA! Prolomio se uzdah! (VIDEO)

 • Read more Sloba Radanović Zadruga

  SLOBA SE SKINUO I POKAZAO... OPAA! Golim telom OTOPIO SNEG! Devojke, otpašće vam VILICA (FOTO)

 • Read more Scena iz filma Druga strana svega Vesti

  VELIKI USPEH SRPSKOG FILMA: Mila Turajlić nagrađena u Americi, a smeši joj se i OSKAR!

Devojka žrtva nasija

Recite "NE“ vršnjačkom nasilju!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kao odgovorno društvo moramo preduzeti sve preventivne mere kako bi se nasilje među decom sprečilo

Vršnjačko nasilje je postala naša ružna svakodnevnica. Krenulo je stihijski, ali je danas poprima sve šire razmere. Može biti verbalno, fizičko, virtuelno i seksualno. Najčešće se dešava u školama, i to u sve mlađem uzrastu. Đačko doba se oduvek smatralo najlepšim periodom u životu čoveka, ali poslednjih godina pojavom vršnjačkog nasilja, gubi epitet lepog.

SAČUVAJTE DECU: Evo šta je najčešći UZROK vršnjačkog nasilja!

Problem vršnjačkog nasilja postaje vidljiv javnosti tek pošto se desi i ako žrtva nasilja ima dovoljno hrabrosti i podrške da ga prijavi. Kao odgovorno društvo moramo preduzeti sve preventivne mere kako bi se nasilje među decom sprečilo. Izuzetno je važno da se podrže sve aktivnosti usmerene na edukaciju i prevenciju zlostavljanja među maloletnicima i da se pronađe način i strategija da se deca zaštite.

Održan protest u Novom Sadu: Glavna poruka - što pre uvesti ALEKSIN ZAKON, stop vršnjačkom nasilju! (FOTO)

Gradska opština Zemun promoviše i inicira brojne radionice, programe i projekte edukativno-preventivnog karaktera za unapređenje kvaliteta života mladih, podizanje svesti kod mladih o obrascima dobrog i lošeg ponašanja, unapređenje saradnje sa relevantnim ustanovama.

Deca u školi
Foto: Profimedia

S tim u vezi, u proteklom periodu Gradska opština Zemun je u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad – Odeljenje Zemun, Kancelariojom za prijem građana i Kancelarijom za pravnu pomoć Gradske opštine Zemun, Policijskom stanicom Zemun, tužilaštvom, obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine, kao i udruženjima koja se bave zaštitom ljudskih prava, podržala i organizovala:

- Okrugli sto posvećen primeni novog zakona u cilju sprečavanja nasilja u porodici i unapređenje međusektorske saradnje svih relevantnih sistema na teritoriji Gradske opštine Zemun , 09. juna 2017. godine.

- Okrugli sto "Nasilje, put ka samohranom roditeljstvu", 25. novembra 2016. godine. povodom Međunarodnog dana nasilja nad ženama, u organizaciji udruženja "Samohrane majke".

- Radni sastanak u vezi sa brigom o deci i mladima, 10. decembra 2015. godine, sa predstavnicima Centra za socijalni rad - Odeljenje Zemun i Policijskom stanicom Zemun.

škola, deca, čas
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, na teritoriji opštine Zemun se dešava veliki broj nasilja u porodici, što nesumljivo dovodi do pogrešnog modela ponašanja dece.

Kancelarija za mlade Gradske opštine Zemun, preko projekta udruženja građana "Teatar Zemun" a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijske stanice Zemun, organizovaće pozorišne predstave edukativnog karaktera sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja za učenike svih 17 osnovnih škola, u periodu od septembra do decembra 2017. godine.

Autorska predstava pod nazivom "Onaj ko se lema drugare nema" za decu uzrasta od 6-11 godina je zabavno muzičkog tipa, edukativnog karaktera. Priča o vršnjačkom nasilju je većim delom orijentisana i angažovana na borbu protiv nasilja – kompleksan i rastući problem koji je prisutan u skoro svim sferama društvenog/javnog života kod dece i mladih ljudi, a često je prisutan i u svakodnevnom porodičnom životu.

 

Takvo ponašanje je velikim delom uzrokovano medijskom strukturom programa koje koriste i gledaju, a koji utiče na svest dece i podstiče njihovu agresiju, kao što su filmovi, video igre i sl. Pripadnici policijske stanice Zemun biće prisutni u svakoj školi za vreme ove predstave, podeliće deci materijale u obliku rasporeda časova, sa smernicama kako da se izbore u svim onim situacijama u kojima su suočeni sa vršnjačkim nasiljem i biće spremni na razgovor sa svakim učenikom koji bude imao pitanje za njih.

U predstavi igraju: Ivan Mihailović, Miljana Gavrilović,Stojan Đorđević, Aleksandar Vučković i Mateja Popović.

Komponovanje i snimanje muzike: Pavle Nikolić

Scenografija i rekviziti: Filip Bošković i Dimitrije Popović

Kostim: Srđan Perić

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD drug nije meta

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd