Skip to main content
 • Read more Poljubac u Rusiji Vesti

  Neviđena LEZBO akcija na Mondijalu: Lizale se nasred ulice, raspamećeni navijači gledali u neverici! (VIDEO)

 • Read more SP Rusija 2018. Vesti

  BRUJI CELA RUSIJA! U toku živog programa uhvatio ju je za GRUDI, a reakcija prelepe novinarke je ODUŠEVILA (VIDEO)

 • Read more Izbeglice Svet

  ONI NEMAJU DOM - Danas je Međunarodni dan izbeglica: U svetu raseljeno 68,5 miliona ljudi

 • Read more Bašar al Asad Sirija

  Asade, LISICE MUDRA! Sirijska vojska pokrenula OFANZIVU s veoma LUKAVIM CILJEM! (FOTO/VIDEO/MAPA)

 • Read more Eksplozija na autokomandi Hronika

  Nova saznanja o UBIJENOM U EKSPLOZIJI: Milić bio pripadnik specijalnih jedinica, a onda se sve promenilo

 • Read more Darko Kostić Hronika

  DARKO KOSTIĆ NIJE OSUMNJIČEN: Policija proverava izjavu dečaka koji ga je optužio za polno uznemiravanje

 • Read more Hronika Hronika

  EKSPLOZIJA U NIŠU! Na porodičnu kuću bačena ručna bomba

Devojka žrtva nasija

Recite "NE“ vršnjačkom nasilju!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kao odgovorno društvo moramo preduzeti sve preventivne mere kako bi se nasilje među decom sprečilo

Vršnjačko nasilje je postala naša ružna svakodnevnica. Krenulo je stihijski, ali je danas poprima sve šire razmere. Može biti verbalno, fizičko, virtuelno i seksualno. Najčešće se dešava u školama, i to u sve mlađem uzrastu. Đačko doba se oduvek smatralo najlepšim periodom u životu čoveka, ali poslednjih godina pojavom vršnjačkog nasilja, gubi epitet lepog.

SAČUVAJTE DECU: Evo šta je najčešći UZROK vršnjačkog nasilja!

Problem vršnjačkog nasilja postaje vidljiv javnosti tek pošto se desi i ako žrtva nasilja ima dovoljno hrabrosti i podrške da ga prijavi. Kao odgovorno društvo moramo preduzeti sve preventivne mere kako bi se nasilje među decom sprečilo. Izuzetno je važno da se podrže sve aktivnosti usmerene na edukaciju i prevenciju zlostavljanja među maloletnicima i da se pronađe način i strategija da se deca zaštite.

Održan protest u Novom Sadu: Glavna poruka - što pre uvesti ALEKSIN ZAKON, stop vršnjačkom nasilju! (FOTO)

Gradska opština Zemun promoviše i inicira brojne radionice, programe i projekte edukativno-preventivnog karaktera za unapređenje kvaliteta života mladih, podizanje svesti kod mladih o obrascima dobrog i lošeg ponašanja, unapređenje saradnje sa relevantnim ustanovama.

Deca u školi
Foto: Profimedia

S tim u vezi, u proteklom periodu Gradska opština Zemun je u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad – Odeljenje Zemun, Kancelariojom za prijem građana i Kancelarijom za pravnu pomoć Gradske opštine Zemun, Policijskom stanicom Zemun, tužilaštvom, obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine, kao i udruženjima koja se bave zaštitom ljudskih prava, podržala i organizovala:

- Okrugli sto posvećen primeni novog zakona u cilju sprečavanja nasilja u porodici i unapređenje međusektorske saradnje svih relevantnih sistema na teritoriji Gradske opštine Zemun , 09. juna 2017. godine.

- Okrugli sto "Nasilje, put ka samohranom roditeljstvu", 25. novembra 2016. godine. povodom Međunarodnog dana nasilja nad ženama, u organizaciji udruženja "Samohrane majke".

- Radni sastanak u vezi sa brigom o deci i mladima, 10. decembra 2015. godine, sa predstavnicima Centra za socijalni rad - Odeljenje Zemun i Policijskom stanicom Zemun.

škola, deca, čas
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, na teritoriji opštine Zemun se dešava veliki broj nasilja u porodici, što nesumljivo dovodi do pogrešnog modela ponašanja dece.

Kancelarija za mlade Gradske opštine Zemun, preko projekta udruženja građana "Teatar Zemun" a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijske stanice Zemun, organizovaće pozorišne predstave edukativnog karaktera sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja za učenike svih 17 osnovnih škola, u periodu od septembra do decembra 2017. godine.

Autorska predstava pod nazivom "Onaj ko se lema drugare nema" za decu uzrasta od 6-11 godina je zabavno muzičkog tipa, edukativnog karaktera. Priča o vršnjačkom nasilju je većim delom orijentisana i angažovana na borbu protiv nasilja – kompleksan i rastući problem koji je prisutan u skoro svim sferama društvenog/javnog života kod dece i mladih ljudi, a često je prisutan i u svakodnevnom porodičnom životu.

 

Takvo ponašanje je velikim delom uzrokovano medijskom strukturom programa koje koriste i gledaju, a koji utiče na svest dece i podstiče njihovu agresiju, kao što su filmovi, video igre i sl. Pripadnici policijske stanice Zemun biće prisutni u svakoj školi za vreme ove predstave, podeliće deci materijale u obliku rasporeda časova, sa smernicama kako da se izbore u svim onim situacijama u kojima su suočeni sa vršnjačkim nasiljem i biće spremni na razgovor sa svakim učenikom koji bude imao pitanje za njih.

U predstavi igraju: Ivan Mihailović, Miljana Gavrilović,Stojan Đorđević, Aleksandar Vučković i Mateja Popović.

Komponovanje i snimanje muzike: Pavle Nikolić

Scenografija i rekviziti: Filip Bošković i Dimitrije Popović

Kostim: Srđan Perić

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD drug nije meta

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd