Utorak 19. mar 2024.
protest u Novom Sadu

Održan protest u Novom Sadu: Glavna poruka - što pre uvesti ALEKSIN ZAKON, stop vršnjačkom nasilju! (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Okupljeni građani izrazili nezadovoljstvo povodom konačne odluke suda o ovom slučaju

Danas u Novom Sadu, održan je protest povodom odluke o zastarelosti slučaja o smrti malog Alekse Jankovića. 

Podsećamo, Aleksa Janković, učenik iz Niša, ubio se 2011. godine zbog višemesečnog maltretiranja koje je trpeo u školi, i upravo zbog ovog slučaja pokrenuta je i inicijativa za donošenje "Aleksinog zakona" koji bi zaštitio decu od vršnjačkog nasilja, a nasilnike kaznio.

Emina je pre par dana podržala ALEKSINU MAMU, a ovo je njena današnja PORUKA O VRŠNJAČKOM NASILJU!

MINISTARSTVO PROSVETE NA RASPUSTU: Ako vam neko maltretira dete, čekajte septembar

Na Trgu slobode, sa početkom u 17.45h, građani su se okupili da bi izrazili nezadovoljstvo povodom konačne odluke suda o ovom slučaju.

"Hoću Aleksin zakon", "Pravda za Aleksu", "Aleksa izvini", "Stop vršnjačkom nasilju" - samo su neki od transparenata koje su građani nosili, poručujući da je krajnje vreme da se Aleksin zakon konačno ozvaniči, ne bi li se već jednom stalo na put vršnjačkom nasilju, velikom društvenom problemu kod mlađih.

"Vršnjačko nasilje je jedno od najvećih pošasti!"

Organizator protesta, Vladimir Jovanović, poručio je za SrbijaDanas.com  da će se ovakvi protesti održavati koliko god treba, samo da se uvede Aleksin zakon, koji bi, kako kaže "stao na put vršnjačkom nasilju - najvećoj pošasti koja je na delu kod mladih u Srbiji".

- Više ne znam koji put se okupljamo, ali već godinu i po dana se sastajemo, bez obzira da li je direktno u pitanju Aleksin zakon. Tu smo, i bićemo koliko god treba, koliko god nedelja treba bićemo ovde - jer vršnjačko nasilje je jedno od najvećih pošasti koje su na delu u Srbiji - poručio je organizator prostesta Vladimir Jovanović.

Vladimir Jovanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

"Neophodno je što pre uvesti Aleksin zakon"

- Postoje indicije da će na jesen usvojiti ovaj zakon, jer dolaze u skupštinsku proceduru Zakoni o obrazovanju - u sklopu kojih bi trebalo da se nađe i Aleksin zakon. Školska godina uskoro počinje, a znamo da nema školske sedmice, a da se ne desi ovakav slučaj. Sve manje se reaguje na to, i zato je neophodno da se što pre uvede ovaj zakon! Tražimo da se uvede, da bismo svaki vid nasilja sprečili - poručio je Jovanović.

Kako je organizator proteststa rekao za naš portal, u sklopu zakona moguće je i da roditelji budu kažnjavani ako se npr., ne odazovu pozivu iz škole.

Kako je rekao, savremene okolnosti donose i to da roditelji nemaju dovoljno vremena da se posvete deci i često loše raspoloženje projektuju na decu, što izaziva dalje posledice.

- Roditelji dece u poslednje vreme ne mogu da im posvete vreme, dolaze često besni sa posla jer je neko na njih vršio mobing, pa onda kad dođu – prenose svoje frustracije na slabije od sebe, odnosno na decu. Nadam se da, kad bude usvojen zakon, da će se konačno smanjiti generalno stopa nasilja - rekao je Jovanović.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd