Skip to main content
žena

ALARM U SRBIJI! "Cico", "maco", "mačko": Se*sualni predatori vrebaju na SVAKOM KORAKU, žene OVOG UZRASTA najčešća meta!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovakve situacije ostavljaju velike traume na žene koje ih doživljavaju.

Autonomni ženski centar nedavno je objavio istraživanje "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja" koje se bavilo koliko je seksualno uznemiravanje u Srbiji rasprostranjeno, ali da li mladi umeju da ga prepoznaju.

Rezultati koji su dobijeni nakon nekoliko meseci anketiranja mladih žena poražavajući su - svaka druga devojka doživela je da joj na ulici nepoznati muškarci šalju poljupce, oblizuju usne, ali i zvižde dok prolaze pored njih.

SCENA OD KOJE SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Žiteljku Opova SMRDIBUBE ISTERALE iz kuće (VIDEO)

Prema podacima istraživanja, sa seksualnim uznemiravanjem susreću se devojke uzrasta od 18 do 30 godina, a nema pravila da li je neka od njih završila školu, fakultet da li je zaposlena ili nezaposlena. Skoro svaka ispitanica barem jednom u životu susrela se sa jednim ili više oblika seksualnog uznemiravanja - na ulici, na poslu, u autobusu ili prodavnici, dok je 14 odsto ispitanih žena doživelo sve vrste seksualnog uznemiravanja, od neprimerenih nadimaka "zlato", "cico" "maco", "mačko", slanja poljubaca, lascivnih poruka, samododirivanja do ugrožavanja ličnog prostora unoseći se u lice.

Devojka sedi na podu
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovakve situacije ostavljaju velike traume na žene koje ih doživljavaju, pogotovo zato što se plaše da se odbrane od seksualnih predatora. Kako kaže Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, Srbija je tek od prošle godine takva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci.

- Sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo - kaže Sanja Pavlović.

NA SVU TUGU I BOL, JOŠ I SVIRAČI! Uz OVE PESME Srbi se najčešće SAHRANJUJU!

Od kada je prvog juna prošle godine seksualno uznemiravanje postalo krivično delo, pa do kraja te godine podneto je 35 krivičnih prijava protiv punoletnih lica zbog polnog uznemiravanja. Ipak, samo za dva slučaja donete su presude i to uslovne.

Progone i devojčice

Seksualni predatori se nisu libili ni da proganjaju devojčice!

Devojčica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ovo krivično delo se goni po službenoj dužnosti jedino kada je reč o maloletnim žrtvama, što znači da bi punoletne žene morale da angažuju sopstvene advokate. jasno je da neki procesi traju i tokom ove goddine, ali ne bismo volele  da vidimo trend u izricanju uslovnih osuda. Kao država i kao društvo moramo da pokažemo da nećemo više tolerisati seksualno uznemiravanje i da ćemo ga osuditi - kaže ona.

Neprijatne situacije dovode do osećaja duboke sramote i krivice, neželjenog prodora u sferu intimnosti, zbog čega je ženama teško da o tome progovore.

Znate li zašto se u crkvu nosi novac? Ovo je jedini pravi odgovor i IMA VEZE sa bogaćenjem!

- Čak i onda kada se odluče da progovore i potraže podršku, nailaze na neverovanje, nerazumevanje i umanjivanje njihovog iskustva. Sve ovo može da ostavi i dublje traume, pogotovo ako je žena prethodno bila izložena nekom obliku seksualnog nasilja. Dugoročno može doći i do gubitka samopoštovanja i samovrednosvanja, što umnogome može uticati na percepciju sebe, samopouzdanja, svojih vrednosti i kapaciteta - kaže Sanja Pavlović.

Prostakluk

A vrebatora ima gotovo svuda i većina njih svesna je da njihove neprimerene opaske predstavljaju seksualno uznemiravanje. Ovo donekle potvrđuju podaci iz istraživanja Autonomnog ženskog centra. Iako je jasno da mladići u manjoj meri prepoznaju seksualno uznemiravanje, ipak, znatan broj njih vrlo dobro zna o kakvim radnjama je reč - tako 40 odsto mladića smatra da upućivanje nadimaka sa seksualnom konotacijom predstavlja seksualno uznemiravanje, a više od 90 odsto njih to misli za dodirivanje, unošenje u lice, trljanje o telo i priljubljivanje.

Socijalni psiholog Vesna Tomić objašnjava da problema sa seksualnim uznemiravanjem žene imaju oduvek, samo što se to ranije drugačije zvalo - nevaspitanje.

- Takvo ponašanje muškaraca se zove prostakluk i primitivizam kojeg je uvek bilo i uvek će ga biti. Nekada se to zvalo nevaspitanje, a sada muškarci misle da su mangupi ako devojci dobace na ulici ili zazvižde kada ona prođe pored njih. Oni su vrlo dobro svesni šta rade , a njihovi postupci zapravo su put ka određenom cilju - ili da ispadnu mangupi ili ne znaju drugi način da priđu ženama - kaže sagovornica.

Ponižavanje

Seksualno uznemiravanje na poslu, odnosno mobing ogleda se u psihološkom uznemiravanju žena. Takvim muškarcima često je cilj da ženu ponize i navedu je da se oseća loše.

- Takva vrsta nasilja najčešće je samo verbalna - lascivni komentari, zviždanje... Međutim, neretko ume da preraste u agresiju, da se muškarac unosi ženi u lice, da je dodiruje, što sveukupno loše utiče na psihu žena koje se osećaju poniženo - objašnjava socijalni psiholog.

Devojka
Foto: Profimedia/ilustracija

Da seksualno uznemiravanje zapravo ima za cilj da muškarac ponizi ženu, saglasna je i Sanja Pavlović. Kako kaže, seksualno uznemiravanje nikada nije bilo nešto što se smatra neprihvatljivim, čak suprotno, ono se podstiče kao željeno ponašanje mladih momaka i muškaraca.

ZABRANA IZLAZAKA u Novom Sadu: Posle 22 časa FAJRONT?!

- I dalje se smatra simpatičnim gestom kada dečak zadigne suknju svojoj drugarici jer time pokazuje da joj se sviđa. Zato mislim da nismo oguglali na seksualno uznemiravanje, već ga doživljavamo kao nešto što je deo naše kulture - kaže Sanja Pavlović.

Prevencija

Najvolja prevencija u slučaju seksualnog uznemiravanja jeste sklanjanje žrtava od predatora. Međutim, ako ih je nemoguće izbeći, obavezno prijavite - nilo policiji, bilo obezbeđenju, a u slučaju posla pravnoj službi, a za podršku pozovite SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800/100 - 007.

- Nikako ne ćutati i ne tajiti probleme jer oni ne mogu sami da se reše - naglašava Tomićeva.

 

Da li ste za legalizaciju prostitucije u Srbiji? 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd