Skip to main content
Guča

Čepurin diže zastavu Sabora u Guči, Popović domaćin

Foto: Profimedia
Predsednik Saborskog odbora istakao je da je Popović redak ministar i funkcioner koji je izabran za domaćina Sabora trubača

Saborsku zastavu u Guči ove godine podići će ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin i time 9. avgusta najaviti početak najpoznatije trubačke manifestacije. Čast da ove godine bude domaćin svim trubačima i posetiocima pripala je ministru Nenadu Popoviću, najavili su danas organizatori Dragačevskog sabora trubača.

- Ogromna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovogodišnji domaćin sabora u Guči, to je festival trube po kome je naša Srbija prepoznatljiva u svetu, jedna od najvećih kulturnih tradicionalnih manifestacija koja je svakako i turistički važna - rekao je Popović i dodao:

- Čepurin je prihvatio moj poziv da dođe i bude gost u Guči. Promovisaće je u Rusiji, ali i u drugim zemaljama koje posećuje, mada smatram da već postoji izuzetno interesovanje za ovaj festival koji se kao autentičan i kvalitetan izdvojio od ostalih. Vlada Republike Srbije će nastaviti da pomaže ovakve manifestcije jer je ovo nešto najlepše što možemo da pokažemo u kulturi, tradiciji i privlačenju turista.

Aleksandar Čepurin
Foto: Profimedia

On je podsetio da Brazilci imaju Karneval, Nemci Oktobar fest, "a mi Srbi imamo Guču". 

- Ovo je jedinstvena prilika da ugostimo naše prijatelje iz celog regiona, iz bivših jugoslovenskih republika, kao i svih zapadnih zemalja koji su u blizini i koji su naši česti gosti, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Nemačke, Italije, Francuske, i svih drugih evropskih zemalja - kaže Popović.

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović istakao je da je Popović redak ministar i funkcioner koji je izabran za domaćina Sabora trubača.

Prvi začeci trube potiču sa Miloševog dvora iz Kragujevca, gde je formiran i orkestar Banda. Kasnije trubači su svirali i na dvoru Karađorđevića. 

PORAŽAVAJUĆI podaci: Bilo bi nas više da nije abortusa, a EVO koliko ih se obavi GODIŠNJE!

- Trubaštvo se vezuju za ovaj deo Srbije, pre svega za južnu, područje Vranja, Surdulice i Vladičinog Hana kao i Leskovca. Istočna Srbije, Boljevac, Knjaževac i Zaječar i zapadnu od Čačka preko Požege do Užica, Bajine Bašte, Nove Varoši i Prijepolja. Ali prvi put za trubu u našoj zemlji se u Evropi i čitavom svetu pročula kada je te daleke 1961. godine počeo da se organizuje Sabor trubača u Guči, prvo sa četiri dragačevska orkestra, a potom se širio na zapadnu, istočnu, i južnu Srbiju, i da ne zaboravim Vojvodinu jer i tamo imamo predtakmičarski centar u Kovačici - rekao je Jolović. 

Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

On je dodao da je prošle godine odlučeno, a to je amanet onih koji su organizovali prvi sabor, da se Guča vrati tradiciji i da ona bude isključivo posvećena trubačima i trubaštvu, jer je po tome i poznata u svetu. 

- Isključili smo estradni deo, zbog toga mnogi ugostitelji strahuju da li će napraviti manji ili veći promet i da li će biti velika poseta. Druga strana smatra da upravo zbog tih koncerata koje smo organizovali je izostao dolazak onih koji su u Guči zbog trube. Uveran sam da smo na pravom putu i da smo na ovaj način vratili Sabor i Guču trubačima - ističe Jolović.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd