Skip to main content
 • Read more iso Hronika

  NAJPOZNATIJI DON SA DORĆOLA: Bio je advokat kriminalcima, svi su ga se plašili! Završio je uzidan u temelj?!

 • Read more Darko Lazić VIP

  UTEGLA SE, STOMAK U PRVOM PLANU! Pogledajte kako Darkova verenica izgleda u PETOM mesecu trudnoće, PUCA

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  DELIJE BESNE NA TVITERU: Evo šta ih najviše BOLI

 • Read more Džihadisti Region

  Sprečen MASAKR Islamske države u Severnoj Makedoniji: Informacija stigla u poslednji čas, sprovode se mere za ZAŠTITU GRAĐANA!

 • Read more San Društvo

  NE PIŠE VAM SE DOBRO! Sanjali ste mamu ili tatu? Značenje tog sna neće vam se nimalo dopasti

 • Read more Lift Uvrnuto

  MANIJAČE JEDAN Zaglavio se u liftu sa se*si plavušom! Ona počela da se SKIDA, a on je GAZIO (VIDEO)

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  SAT VREMENA PRE EMISIJE! U Zadruzi pušteno OVO - NISU TREPTALI! LUNA nije želela da gleda, NEVERICA

Nikola Tesla

Danas nam je DIVAN DAN, našem TESLI ROĐENDAN: Davnog 10. jula rodio se NAJVEĆI UM PLANETE! (FOTO)

Foto: Profimedia
Detalji iz života istaknutog stvaraoca

Najpoznatiji srpski naučnik Nikola Tesla rodio se 10. jula 1856. godine u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine Tesla. Njegovo rodno selo bilo je Smiljane, koje se tada nalazilo u Vojnoj krajini, posebnoj oblasti Habzburške monarhije.

Četiri razreda osnovne škole završio je u selu Smiljane, kao odličan đak. Ostalo je zabeleženo njegovo ime u Zlatnoj knjizi, jer je bio marljiv i izuzetan đak. Nakon toga, 1863. godine sa svojom porodicom seli se u Gospić, ge završava osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju.

Kako bi se pripremio za studije tehnike koje je želeo da upiše, preselio se u Karlovac i tamo veoma uspešno pohađao višu realnu gimnaziju. Karlovačka realka bila je veoma poznata i cenjena u to vreme.

Po završetku mature Nikola Tesla žarko je želeo da se vrati porodici u Gospić. Kako tvrdoglavo nije poslušao savet svog oca da se ne vraća u to mesto jer vlada epidemija kolere, Tesla 1874. godine pada u postelju na devet meseci usled zaraze kolerom.

Kuća Nikole Tesle u Gospiću
Kuća Nikole Tesle u Gospiću
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon oporavka, Teslin život kreće se u pravcu u kom je želeo. Upisuje fakultet u Gracu, Politehniku “ Joaneum”. Ova škola bila je jedna od 4 u Austrougarskoj koje su školovale buduće inženjere i Tesla je tamo bio veoma zadovoljan.

Lep život ipak nije trajao dugo, znanje je želeo da unapredi, a studije da nastavi u Beču ili Pragu, ali za to nije imao dovoljno novca. Kako bi preživeo, 1878. godine u Mariboru pronalazi svoje prvo zaposlenje u lokalnoj tehničkoj firmi. Međutim, zbog nedovoljnih sredstava za život, biva proteran iz grada i u policijskoj pratnji ispraćen za Gospić.

Dve godine nakon tog nemilog događaja, odlazi na studije prirodne filozofije na Karlovom univerzitetu u Pragu. Zahvaljujući porodičnom prijatelju Ferencu Puškašu, koji je radio na uspostavljanju prve telefonske centrale u Budimpešti, dobija posao glavnog električara u Centralnom telefonskom uredu. Upravo tu je nastao i njegov prvi izum – aparat za pojačanje glasa na telefonu.

Za vreme jedne šetnje Budimpeštom 1882. godine, posmatrajući zalazak sunca i recitujući stihove otkriva princip stvaranja obrtnog magnetnog polja naizmeničnim strujama. Krajem te godine, na preporuku Tivadara Puškaša, glavnog evropskog predstavnika Tomasa Edisona, Tesla počinje da radi na popravci Edisonovih mašina u Francuskoj i Nemačkoj.

Soba Nikole Tesle u Gospiću
Soba Nikole Tesle u Gospiću
Foto: Profimedia/ilustracija

Godine 1883. odlazi u Strazbur kako bi doveo u red pogon električnog sistema jednosmerne struje, koji je doživeo neuspeh prilikom prvog puštanja. Prema dnevniku koji je pisao, tu se zadržao do februara 1884. godine, gde i konstituiše prvi indukcioni motor na svetu.

Nikola Tesla je smatrao da u Evropi nema razumevanja i podrške za njegove revolucionarne pronalaske i zbog toga srdačno prihvata ponudu da se zaposli u glavnoj Edisonovoj fabrici u Njujorku. U junu dolazi kod Edisona sa ceduljom na kojoj je njegov blizak saradnik Čarls Bečelor napisao sledeće: “ Poznajem dva velika čoveka. Jedan ste vi, a drugi je ovaj mladi čovek koji stoji pred vama.”

nikola-tesla
Spomenik Nikoli Tesli u Beogradu
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U januaru 1885. godine osniva svoju kompaniju pod imenom Teslina električna kompanija za proizvodnju svetla u Njujorku, kako bi svoje izume primenio u oblasti polifaznih naizmeničnih struja. U periodu od 1888. do 1891. godine, Tesla je zaštitio ukupno 36 razrađenih patenata i doveo do Druge industrijske revolucije. Prvi put od svog odlaska u SAD, 1889. godine vraća se u svoj Gospić da vidi majku i sestre. U budućim godinama obradovao je svet svojim mnogim izumima, a i onim poznatim svetu kao Teslin kalem, odnosno oscilatorni transformator. 

U međuvremenu postaje priznat i istaknut u celom svetu, ali bez obzira na svu slavu koju je stekao nije zaboravio koja mu je omiljena osoba na svetu. Nakon saznanja da mu je majka na samrti dolazi u Gospić 1892. godine da se oprosti sa najvoljenijom osobom u njegovom životu.

Za života u Beogradu je bio jednom i to čitavih 31. sat. Obišao je tada Kalemegdan i Narodni muzej, a održao je i predavanje u tadašnjoj Velikoj školi o svojim najnovijim istraživanjima i pronalascima. Tada je odlikovan Ordenom sv. Save II reda.

Jedan od Teslinih električnih izuma
Jedan od Teslinih električnih izuma
Foto: Profimedia/ilustracija

Veliko svetsko dostignuće zasnovano na Teslinim patentima bila je prva hidrocentrala naizmenične struje na svetu na reci Nijagari. Od 12 patenata koji su korišćeni za puštanje u rad ove centrale, 9 je bilo Teslinih.

Nezavršeni I neobjavljeni projekat bio je Svetski sistem bežičnog sistema, koji je podrazumevao slanje signala sa predajnog tornja bežično kroz zemlju I registuju se svuda na planeti. Finansijer se iz ovog projekta povukao, tako da je Teslina zamisao ostala nerealizovana još uvek.

Narednih godina života radio je na mnogim uspešnim projektima, otvorio novu kompaniju, realizovao važne poslovne poduhvate, ali i napisao knjigu. Svoju čuvenu autobiografiju "Moji izumi" objavio je 1919. godine.

U 72. godini života dobija svoj poslednji patent za Aparat za vazdušni transport. Prvi je zamislio letelicu sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, kao kombinaciju helikoptera i aviona koju će pokretati njegove turbine.

Urna Nikole Tesle
Urna Nikole Tesle
Foto: Profimedia/ilustracija

Nikola Tesla preminuo je u 87. godini života. Umro je u snu, u svom apartmanu na 33. spratu hotela u kom je proveo svojih poslednjih deset godina života, gde je plakao i pričao uspomene sa kraljem Petrom II Karađorđevićem. Za vreme komemoracije Tesli, svirana je pesma "Tamo daleko."

Posmrtni ostaci slavnog naučnika kremirani su i čuvaju se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd