fbpx
Skip to main content
Koronavirus

GLAVNE RAZLIKE PREHLADE, KORONE I GRIPA: Naučnici došli do saznanja koliko su teže posledice kad se zarazite koronom!

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Ono što je najveći izazov za sve zdravstvene radnike kada je reč o korona krizi, jeste sudar sezonskog gripa sa Kovid-19 virusom. S obzirom na niz sličnih simptoma teško je detektovati od čega je osoba bolesna, a laboratorijski test je jedini način za sigurnu dijagnozu.

Lekari kažu da je najlakše prepoznati običnu prehladu - iako ona izaziva bol u grlu, glavobolju i umor, nju ipak ne prati opšti osećaj nemoći kakav je povezan sa gripom.

NAJCRNJI DAN OD POČETKA EPIDEMIJE: Austrija danas sa 4.453 novoobolelih

NAJCRNJI DAN OD POČETKA EPIDEMIJE: Austrija danas sa 4.453 novoobolelih

SUTRA NOVE MERE U GRČKOJ! Lokdaun za tri omiljena mesta srpskih turista

SUTRA NOVE MERE U GRČKOJ! Lokdaun za tri omiljena mesta srpskih turista

Šta se preokrenulo u oktobru 1922. godine: Marš na Rim bio je Musolinijev blef, ali je prošao kod kralja!

Šta se preokrenulo u oktobru 1922. godine: Marš na Rim bio je Musolinijev blef, ali je prošao kod kralja!

S druge strane - i grip i korona virus rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom temperaturom, kao i osećajem malaksalosti. Iz nemačkog Instituta Robert Koh saopštili su pak da je za Kovid-19 simptomaptičniji gubitak ukusa i/ili mirisa, dok su za grip karakterističniji bol u mišićima, glavobolja, bol u grlu, curenje iz nosa...

Ono što je važno jeste da korona virus u poređenju sa gripom izazivno značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koh.

korona u Slovačkoj
Foto: Profimedia/ilustracija

Pacijenti zaraženi Kovidom zahtevaju duže bolničko lečenje, češće završavaju na odeljenju intezivne nege i tamo su duže zadržani. Na respiratoru završi 22 odsto obolelih od korona virusa, dok je taj procenat kod obolelih od gripa 14!

Američki istraživači nedavno su uporedili stopu komplikacija kod 3948 odrasle osobae koje su hospitalizovane zbog Kovida-19 i 5453 hospitalizovanih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripa imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Uprkos tome, kod pacijenata Kovidom-19 primećena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne nege, kao i duži boravak na bolničkom lečenju u odnosu na obolele od gripa.

toplomer, temperatura
toplomer
Foto: Profimedia

Takođe je kod zaraženih koronom primećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, nervnog sistema, bubrega i jetre.

Ova američka studija, objavljena prošle nedelje u nedeljnom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju Kovida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bele rase, čak i kad su u obzir uzete njihove godine i već postojeća medicinska stanja.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd