fbpx
Skip to main content
Leto

Leto je poranilo u aprilu, a narednih meseci nas očekuje PAKAO: Pogledajte detaljnu prognozu do septembra

Foto: Profimedia
Temperature će biti iznad proseka

Visoke aprilske temperature u Beogradu spremaju nas za vrelo leto u celoj Srbiji. Da li se trend porasta temepratura i klimatski izazovi nastavljaju za predstojeće leto proverili smo sa stručnjacima meteorologije i klimatologije.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.

- U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine- kaže Đurić.

Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

- Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

devojke na plaži
devojke na plaži
Foto: Profimedia

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode - kaže on.

Padale LEDENICE veličine oraha, ljudi ZATEČENI: Grad POKOSIO OVAJ deo Beograda

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

- Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

vreme
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

JUN 2018: Topliji i suvlji jun. Moguća pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.5, dok se u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 25 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 64 mm.

vreme
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

JUL 2018: Topliji i suvlji jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

Aprilska VRELINA donosi VRELO LETO, ali to nije ono što ZABRINJAVA stručnjake

vrućina
vrućina
Foto: Profimedia

AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

Vrućina, leto, toplo
Vrućina
Foto: Profimedia

SEPTEMBAR 2018: Produžetak kasnog leta. Prosečno topao i malo suvlji septembar

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.8. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

OKTOBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholjsko leto

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobru biće oko 19.3 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd