fbpx
Skip to main content
deca, autobus, ekskurzija

VELIKE PROMENE ČEKAJU MALIŠANE: Od sada RIGOROZNA PRAVILA za ekskurzije, evo šta će MORATI DA ISPOŠTUJU prevoznici

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi pravilnik kojim se uređuje organizovan prevoz dece primenjivaće se od 1. septembra

Neke škole gledaju da uštede svaki dinar kako bi ostalo novca za isplatu dnevnica nastavnicima, direktorima i vodičima, pa iznajmljuju stare i jeftine autobuse.

Ministarstvo saobraćaja nedavno je donelo pravilnik kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece, a koji će se primenjivati od 1. septembra 2019.

Najveća novina ovog pravilnika jeste ta da autobus neće moći da krene ukoliko svi učenici nisu propisno vezani.

CRKVA SVETOG VAZNESENJA U STAROM SELU: Kapiju svetinje čuvaju seni 378 junaka sa Cera i Solunskog fronta (FOTO)

CRKVA SVETOG VAZNESENJA U STAROM SELU: Kapiju svetinje čuvaju seni 378 junaka sa Cera i Solunskog fronta (FOTO)

Rukovodstvo KC Zrenjanin uručilo vredne donacije policijskim službenicima

Rukovodstvo KC Zrenjanin uručilo vredne donacije policijskim službenicima

ČETVRTINA SVETA OSTAJE BEZ VODE: Jednoj evropskoj zemlji preti ta opasnost, a pogledajte gde je Srbija na alarmantnoj listi

ČETVRTINA SVETA OSTAJE BEZ VODE: Jednoj evropskoj zemlji preti ta opasnost, a pogledajte gde je Srbija na alarmantnoj listi

Nije tajna da učenike srpskih škola na ekskurzije voze jedva ispravni autobusi stari i po 30 godina, niti da ih voze pijani, umorni i neiskusni vozači. Poslednjih godina Upravi saobraćajne policije u proseku bude prijavljeno oko 10.000 ekskurzija i bude pregledano oko 15.000 autobusa namenjenih za prevoz đaka. Prema podacima iz MUP-a, zbog utvrđenih nepravilnosti, oko deset autobusa i 11 vozača autobusa biva godišnje isključeno iz saobraćaja.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola upozorava da se dešava da vozači pred sam put budu vidno pijani i da su se roditelji zbog takvih i sličnih incidenata mnogo puta žalili školskoj inspekciji i policiji.

- Neke škole gledaju da uštede svaki dinar kako bi ostalo novca za isplatu dnevnica nastavnicima, direktorima i vodičima, pa iznajmljuju stare i jeftine autobuse. Dobar autobus, koji je star oko sedam godina, košta 380 evra na dan, dok se stariji i remontovani godinama mogu iznajmiti i za 60 evra. Zato pojedini direktori škola kalkulišu i biraju autobuse u najgorem stanju - upozorava Antić.

Milorad Antić
Foto: Youtube/Printscreen/Forum beogradskih gimnazija

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da pojedine škole raspišu tender za putovanja, a gleda se samo da cena prevoza bude najniža. Zato učenike prevoze u katastrofalnim uslovima, autobusima starim i više od 30 godina.

- Na dva sedišta pojedini organizatori "potrpaju" i troje dece samo kako bi išlo manje autobusa sa više đaka i tako se uštedelo na prevozu - kaže Okanović.

Međutim, kako stvari stoje, javašluka u vezi s prevozom učenika će primenom novog pravilnika doći kraj.

Damir Okanović
Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro

Kako predviđa pravilnik, autobus koji vozi decu u organizaciji škole, kulturno-umetničkog društva ili sportskog kluba neće smeti da krene ukoliko sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasom. Takođe, autobus mora imati predviđen prostor za smeštaj najmanje jednog aparata za gašenje požara, ali i predviđen prostor za smeštaj opreme za pružanje prve pomoći, s tim da u zavisnosti od broja putnika mora imati jednu ili dve kutije prve pomoći.

Prilikom obavljanja organizovanog prevoza dece potrebno je da uz grupu do 30 dece bude prisutan najmanje jedan grupni pratilac u saobraćaju, dok je za grupu veću od 30 dece potrebno da budu prisutna najmanje dva grupna pratioca i oni su dužni da obezbede mir i disciplinu tokom vožnje. 

Policijski službenik vrši kontrolu ispunjenosti i alko-test vozača neposredno pre nego što počne prevoz dece. Ako policijski službenik prilikom kontrole utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Šta mora da uradi direktor?

Prilikom obavljanja organizovanog prevoza dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, izleta, odnosno aktivnosti kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i sl., organizator prevoza najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja  prevoza obaveštava nadležni organ unutrašnjih poslova o: prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja.

Šta mora da ima autobus?
  • Važeću registracionu nalepnicu i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana
  • Original izvoda licence za prevoz za autobus
  • Posebnu oznaku za organizovani prevoz dece
  • Ispravne sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta
  • Ispravan uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje vozila
  • Sva sedišta tapacirana
  • Osnovni pribor za čiščenje vozila (kanta, metla, kese, itd.)
  • Sva obaveštenja i natpise unutar autobusa - ulaz, izlaz, izlaz u hitnim slučajevima
  • Prolaze između sedišta i oko svih izlaza uvek slobodne radi omogućavanja brzog prolaska u slučaju opasnosti.
DANAS MALI PREDAH, a onda KREĆE AGONIJA: Biće i do 40 STEPENI, ovaj dan će biti UBEDLJIVO NAJTOPLIJI

DANAS MALI PREDAH, a onda KREĆE AGONIJA: Biće i do 40 STEPENI, ovaj dan će biti UBEDLJIVO NAJTOPLIJI

Teretnjacima je ovog vikenda zabranjena Ibarska magistrala

Teretnjacima je ovog vikenda zabranjena Ibarska magistrala

U Srbiji čak 1.000 osuđenika čeka na izdržavnanje kazne, JER NEMAMO DOVOLJNO NANOGICA

U Srbiji čak 1.000 osuđenika čeka na izdržavnanje kazne, JER NEMAMO DOVOLJNO NANOGICA

ŠTA VAM SE NAJVIŠE SVIĐA NA BEER FESTU?

BONUS VIDEO: NAUČNICI UPOZORAVAJU: Od ovih ZARAZA nakon POPLAVA zdravlje vam može biti drastično ugroženo! Svetu preti katastrova (VIDEO)

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd