Skip to main content
Sveti Sava

NAJVREDNIJA SRPSKA RELIKVIJA u rukama Hrvata: Dokument pisan RUKOM SVETOG SAVE pronađen u Zagrebu!

Foto: Srbija Danas
Pokret obnove Kraljevine Srbije nedavno je izneo tvrdnje da Ilovička krmčija, zbornik građanskih i crkvenih propisa vizantijske države, koje je odabrao i preveo Sveti Sava pocetkom 13. veka od 1995. nalazi u Vatikanu

Krmčija ilovička, najstariji prepis Nomokanona Svetog Save iz 1262. godine, prvi srpski pravni akt, ondnosno Ustav, nalazi se u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umetnosti, potvrdila je Ivana Burnać iz Arhiva HAZU.

Obeležen Dan bezbednosti na internetu: Deca najugroženija, vršnjačko nasilje najzastupljenije

U odgovoru da li je najstariji prepis i dalje u njihovom arhivu, Burnać je navela da je važan srednjevekovni dokument zaveden u inventaru kodeksa Arhiva HAZU pod oznakom "III c 9 Krčmija ilovička iz god. 1262, srp.redakcija, list.399 u 4°. Zapis iz 1262".

Pokret obnove Kraljevine Srbije nedavno je izneo tvrdnje da Ilovička krmčija, zbornik građanskih i crkvenih propisa vizantijske države, koje je odabrao i preveo Sveti Sava pocetkom 13. veka od 1995. nalazi u Vatikanu. Tada je, kako tvrdi predsednik POKS-a odneta kao poklon tadašnje Hrvatske vlasti papi Jovanu Pavlu Drugom.

Burnać u dopisu navodi da u Arhivu HAZU nema podataka o prenosu vrednog artefakta u Vatikan, a i Ministarstvo kulture potvrdilo je da je ovaj vredan artefakt u Zagrebu. Istoričar Dejana Ristić takođe kaže da nikada nije postajala sumnja o tome gde se nalazi Krmčija.

Sveti sava
Foto: Profimedia

- Poznato je da se taj vredni pravni spomenik pre samo dve godine i dalje nalazio u Arhivu HAZU budući da je učenicima Srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, bilo omogućeno da vide i da prelistaju taj spis. Zamislite kakav bi skandal izbio kada bi naša zemlja od Vatikana zvanično tražila da nam vrati spis koji Sveta Stolica i ne poseduje i koji se nalazi u sasvim drugoj državi - kaže Ristić.

On podseća da je dragoceni prepis nastao je 1262. godine u manastiru Svetih Arhangela u Ilovici na Prevlaci kod današnjeg Tivta i tu je bio čuvan vekovima sve dok, tokom Drugog svetskog rata, nije ukraden i odnet u Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Istoričar napominje da je Matija Nenadović u momentu obnavljanja moderne srpske države, Kneževine, kasnije Kraljevine Srbije, kao pravni osnov za prvi pisani zakon ustaničke Srbije u maju 1804. imao između ostalog i Krmčiju. 

SVE JE POČELO PRE 70 GODINA: Nikola i Nada su se mimoišli, a LJUBAV ih je ponovo spojila. OVO JE NJIHOVA PRIČA

Podsetimo, prema nekim teorijama, prvi srpski ustav i jedan od najstarijih zakonskih akata na svetu - Zakonopravilo (Nomokanon) Svetog Save iz 1219. godine u Zagreb su za vreme Drugog svetskog rata donele ustaše NDH. Nomokanon (gr. nomos – zakon, kanon – pravilo) je zbornik romejskih crkvenih i pravnih propisa, koje je priredio Sveti Sava. Zanimljivo je to da je prema odredbama Zakonopravila Svetog Save živela i Ruska carevina 355 godina, a od iste knjige je zasnovano anglikansko i kasnije i saksonsko pravo, a na njoj počivaju ustavi nekoliko država EU.

Smatra se jednom od najznačajnijih knjiga u Srba posle Biblije i nije samo puki prevod vizantijskih građanskih i crkvenih pravnih akata, nego sadrži i tumačenja koja je napisao sveti Sava. Savin prevod vizantijskog Nomokanona je usvojen na saboru u manastiru Žiča 1221. godine, kao najviši crkveni i državni pravni akt. Pošto su kanoni Crkve umnogome regulisali život podanika, Savina kompilacija se u znatnoj meri odnosila na oblast koju danas smatramo građanskim pravom. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd