Utorak 19. mar 2024.
Sveti Nikola

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG NIKOLU: Evo šta na najveći srpski praznik valja raditi, a šta ne

Foto: SPC
Najbrojnija slava među Srbima

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

PROGNOZA DO KRAJA 2018: Meteorolozi otkrivaju da li će biti snega za NOVU GODINU

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog Božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Da može da govori, šta bi ispričao? OVO JE najstariji hrast u Srbiji i krije NEVEROVATNU priču iz BOMBARDOVANJA

Ova slava je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležena crvenim slovom i zbog toga postoji verovanje da ne valja raditi nikakve kućne poslove, usisavati, prati veš, čistiti i sve tome slično.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo. Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.

Stefan Dečanski
Foto: Profimedia

Tom hramu je kasnije, u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid. Postoji i verovanje da na Svetog Nikolu ne treba nikoga podsećati na dug niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Na taj dan treba odnositi poklone onima koji slave Svetog Nikolu. Međutim i svečari koji slave ne smeju svoje goste da puste kući praznih ruku, već im obavezno moraju dati darove pre nego što pođu.

UPOZORENJE VOZAČIMA U SRBIJI! Pljuštaće KAZNE! Ako ovo nemate na vozilu, platićete 20.000 DINARA, a možete otići i u ZATVOR!

Takođe, u našem narodu sačuvan je i jedan lep običaj za ovu slavu, a to je "dvorenje slave". Naime, domaćin, na dan slave, obučen u svečano odelo, gologlav, vedar i raspoložen, dočekuje goste i ceo dan ne seda dok sveća gori. Ne seda iz poštovanja prema svetitelju i koji je glavni gost u njegovoj kući, i on stoji pred njim kao u crkvi na molitvi.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je uhapšen vođa "kavačkog klana"

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd