fbpx
Skip to main content
lepenski vir

NEVEROVATAN FENOMEN: Sutra će iznad Lepenskog vira da se rodi ČUDO!

Foto: Profimedia
Fenomen koji je tek nedavno i komplikovanim matematičkim formulama dokazan

Jutro koje nam sledi ponovo će otkriti veliku tajnu lokaliteta Lepenski vir. Sunce će se samo tu i samo danas dva puta roditi, čime će početi leto.

Dvostruki izlazak sunca iznad Lepenskog vira, neverovatan je astronomski fenomen koji je tek nedavno i komplikovanim matematičkim formulama dokazan od strane naučnika Aleksandre Bajić i Hristivoja Pavlovića.

Dakle, tačno se zna na kojoj tački treba da stojite da biste na planini Treskovac u Rumuniji, sa srpske strane Đerdapske klisure, ugledali kako sunce počinje da izlazi, a potom se "predomisli" i nastane sumrak. Potom se ponovo pojavi i "kreće" vrhom planine formirajući oreol i veliku senku na njenom strmom obronku, da bi se konačno pojavilo u svom punom sjaju.

LETUJTE U PRELEPOM GRČKOM HOTELU NA PLAŽI UZ POPUSTE DO 52 ODSTO I SMEŠTAJ ZA DVOJE DECE GRATIS!

LETUJTE U PRELEPOM GRČKOM HOTELU NA PLAŽI UZ POPUSTE DO 52 ODSTO I SMEŠTAJ ZA DVOJE DECE GRATIS!

NIJE MOGLA NI DA SANJA: DOŠLA JE NA STADION, A ONDA LUDILO!(VIDEO)

NIJE MOGLA NI DA SANJA: DOŠLA JE NA STADION, A ONDA LUDILO!(VIDEO)

Nenad Pančić je OMILJENI UČITELJ U BEOGRADU! Njegova ljubav i odnos prema deci pravi su UZOR ZA SVE!

Nenad Pančić je OMILJENI UČITELJ U BEOGRADU! Njegova ljubav i odnos prema deci pravi su UZOR ZA SVE!

Jedna tačka i jedan dan u godini. Baš na mestu drevne civilizacije Lepenaca, ispred muzeja arheološkog lokaliteta "Lepenski vir".

Nije to nikakva slučajnost, a prošlo je 8 milenijuma i 300 godina otkad je ovaj stari narod otkrio fenomen. Čak se i zemljina osa pomerila za to vreme, za 0,8 stepeni, pa su stari Lepenci ovaj fenomen posmatrali sa neke druge, obližnje tačke, odnosno baš na mestu samog lokaliteta naselja.

Koliko je ovo čudo, danas opisano gomilom matematičkih formula (za šta je korišćena čak i pomoć satelita za navigaciju) bilo značajno za Lepence? Mnogo. Značilo je život, rađanje nove religije, opstanak civilizacije... Zašto? Iz prostog razloga što su na osnovu ove pojave, verovatno jedinstvene u svetu, mogli da naprave lunarni kalendar, sličan onom kakav danas poznajemo, a koji broji tačno 365 dana.

Dakle, na svakih 365 dana, desio bi se ovaj fenomen, što je zapravo predstavljalo Novu godinu.

- Postoje dobri razlozi za to da verujemo da su stanovnici Lepenskog vira uočili zakonomernost pomeranja izlaska sunca na istočnom horizontu sa smenom godišnjih doba.To je davalo šanse zajednici ribara, lovaca i sakupljača da na vreme pripremi zalihe hrane, tople odeće i ogreva i obezbedi siguran zaklon za za zimski period - kazala je ranije za istraživač drevnih religija i arheoastronomije dr Aleksandra Bajić.

Može se verovati da je ova planina za stari narod postala sveta, a da je čitav fenomen koji je uticao na organizaciju života tokom cele godine, zapravo, prva religija vaskrsenja.

- Uočavanje cikličnosti vremena bio je verovatno povod i za stvaranje prve religije vere vaskrsenja na svetu u kojoj je Treskavac prauzor za sve potonje "svete gore". Pokušajte da se stavite u ulogu prvih Lepenaca koji su videli kako sunce dva puta izlazi iza Treskavca, pomoću koga su merili protok vremena. To je bio znak da tama i smrt nisu konačni, da se sve okreće i vrtloži kao i vir kraj koga su osnovali naselje. Zato kod Lepenaca nema straha od smrti, oni sahranjuju pretke pod kućnim podom, jer očekuju njihovo ponovno rođenje - objasnila je 2015. godine Aleksandra Bajić.

Da li biste potražili pomoć psihologa ili psihijatra ukoliko smatrate da vam je potrebna i da li biste savetovali druge da to isto učine?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
28 Beograd