fbpx
Skip to main content
Grad

NEVREME u Leskovcu: Ispaljeno 107 protivgradnih raketa, jedna završila u dvorištu Pavića (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Komšije pritekle u pomoć

Leskovac je u nedelju zahvatilo jako nevreme. Padao je grad veličine zrna graška i klikera, a na pojedinim mestima dostizao je i veličinu oraha. Leskovački protivgradni strelci su ispalili 107 raketa kako bi razbili gradonosne oblake i sprečili veću štetu na poljoprivrednim usevima. Međutim, jedna od tih raketa nije završila među oblacima već u porodičnom domaćinstvu Pavića u leskovačkom naselju Ančiki.

- Čula sam jak udarac a onda i pucanj, ali zbog jake kiše i grada nisam mogla da izađem iz kuće. Tek kada je posle pola sata sve prestalo, pošla sam ka ulazu u podrum da proverim ima li u njemu vode i na metar od kuće videla veliku rupu, a svuda se još uvek osećao miris paljevine – priča Kata Pavić i dodaje da je prvo pomislila da je tu udario grom.

Međutim, uz pomoć komšija je iz rupe dublje od jednog metra izvukla parče protivgradne rakete, a svuda okolo je kasnije pronalazila još mnogo njenih sitnijih delova. Čuli smo jaku ekploziju, a onda sa prozora videli beličasti dim koji je prekrio celo dvorišta Pavića i od njega nije moglo da se vidi bilo šta drugo. Pomislili smo da su počele da varniče žice koje sa bandere vode do njene kuće, ali se kasnije ispostavilo da je tu pala raketa – kažu prve komšije Pavića.

Ančiki je gusto naseljeno mesto na periferiji Leskovca, pa je prava sreća što raketa nije završila u nekom od domova.

- Vidite koliko je malo falilo da ostanemo bez krova nad glavom. Srećom pa je pala u dvorište. Šta bi bilo sa kućom ne smem ni da pomislim – dodaje Kata Pavić dok drhtavim rukama pokazuje delove zalutale rakete.

Vetar nakrivio antenu

Zbog jakog nevremena nakrivila se velika antena na krovu solitera S-18 u centru Leskovca. Pretpostavlja se da se radi o uređaju neke telekomunikacione firme koja je zakupila prostor na vrhu osamnaestospratnice preko puta leskovačke Gimnazije. Slučaj je navodno prijavljen Sektoru za vanredne situacije, pa se očekuje da ovaj problem bude rešen kako bi se predupredile teže posledice. 

NEVREME u Ivanjici: Grad OBRAO maline (VIDEO)

Usevi i voćnjaci dobro

Nadležni kažu da je, u odnosu na ukupne površine poljoprivrednog zemljišta, šteta od grada minimalna. Dejstvovale su 22 od 30 protivgradnih stanica i one su ispalile trećinu svih raspoloživih raketa. 

Da toga nije bilo imali bi smo grad veličine pesnice, jer prema informacijama iz Radarskog centra, radilo se o tri gradonosna oblaka koji su se spojili u jedan. Takvu pojavu imali smo pre više od 10 godina – objašnjava Boban Sokolović, šef gradskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu. 

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd