fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

Nikad jači: Vojska Srbije pokazala visoku spremnost na vežbi u Rusiji

Foto: Profimedia
Na vežbi je učestovalo 195 pripadnika

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske uspešno su izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem na poligonu Luga u Ruskoj Federaciji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su pripadnici Vojske Srbije sa kolegama iz 25. motostreljačke i 9. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili sve postavljene zadatke i uspešno neutralisali mete i druge ciljeve. 

Na vežbi je učestovalo 195 pripadnika Vojske Srbije i 600 pripadnika Oružanih snaga Rusije, sa ukupno 200 sredstava borbene tehnike. 

Ruska vojska je koristila samohodne haubice MSTA-S, višecevne bacače raketa GRAD, helikoptere Mi-35 i Mi-28N i avione Su-35S. Vojska Srbije je, osim naoružanja mehanizovane pešadije, koristila i minobacače kalibra 120 milimetara.

Komandant vežbe, ujedno i komandant ruske 6. armije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko ocenio je rad učesnika vežbe visokom ocenom vrlo dobro, a pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske istakao da Vojska Srbije ima višestruku korist od ovakvih vojnih vežbi. 

- Na nepoznatom terenu sa sličnim naoružanjem proveravamo sebe koliko smo sposobni da delujemo u takvim uslovima sa drugim, stranim oružanim snagama. U saradnji sa kolegama iz Rusije proveravamo, takođe, kakve su naše procedure i naša taktika -  objasnio je pukovnik Stamenković. 

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Pripadnici 37. mehaniovanog bataljona Vojske Srbije iz Kuršumlije na vežbi su koristili rusku tehniku i naoružanje - automatske puške AK-74, puškomitraljeze RPK, ručne raketne bacače RPG-7 i oklopna vozila MT-LB naoružana mitraljezima "Kord" kalibra 12,7 milimetara. 

Komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković rekao je da se saradnja sa kolegama iz Oružanih snaga Ruske Federacije ogledala pre svega u razmeni iskustava u tome kako jedan mehanizovani bataljon izvodi odbranu. 

- Smatram da je vežba uspešno izvedena. Nije bilo narušavanja mera bezbednosti. Sada nam predstoji povratak u matične jedinice - istakao je potpukovnik Vuković. 

Na vežbi na poligonu Luga Vojska Srbije je imala i svoju logistiku, koja se brinula o snabdevanju hranom i pijaćom vodom, kao i medicinskom zbrinjavanju naših pripadnika. 

Završnom prikazu na vežbi 17. avgusta prisustvovao je u izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić. 

Održana je i ceremonija svečanog zatvaranja vežbe, a kasnije i prijateljska fudbalska utakmica, kaže se u sopaštenju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd