fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

NIŠKI LEKARI VIŠE NEMAJU NIKAKVIH SUMNJI: Korona virus ostavlja trajne posledice na ovo čulo!

Foto: Profimedia
U istraživanju je učestvovalo 75 pacijenata pozitivnih na koronu koji su bili u teškom i srednje teškom stanju

Lekari sa Klinike za uho, grlo i nos KC Niš istražuju posledice kovida 19, zasad su utvrdili da se čula mirisa i ukusa nakon bolesti vraćaju u normalu sporije i ne u potpunosti, ali su ustanovili sa korona negativno deluje na još jedno čulo.

Ministar Lončar uputio novi zahtev medicinarima: Posebna pravila važiće vikendima!

Ministar Lončar uputio novi zahtev medicinarima: Posebna pravila važiće vikendima!

NEMA TIH PARA: Srbi nikada ne bi pristali da na njima testiraju vakcinu za koronu, a evo čijoj medicini NAJVIŠE VERUJU

NEMA TIH PARA: Srbi nikada ne bi pristali da na njima testiraju vakcinu za koronu, a evo čijoj medicini NAJVIŠE VERUJU

Dr Kisić otkrila šta se tačno desilo onog dana kada je Srbija imala više od 100 novozaraženih

Dr Kisić otkrila šta se tačno desilo onog dana kada je Srbija imala više od 100 novozaraženih

- Nema više nikakvih sumnji i nedoumica da virus korona ostavlja posledice i na sluh obolelih. Osećaj za miris i ukus, čiji je gubitak odmah po pojavi simptoma dijagnostikovan kod gotovo svih pacijenata obolelih od kovida 19, vraća se mnogo sporije nego što bi se očekivalo, a u pojedinim slučajevima ne i u potpunosti - rekao je prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike koji je sa kolegama pre dvadesetak dana počeo jedinstveno istraživanje (istraživanje je usporeno zbog značajnog smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata i osoba koje su se lečile od kovida u poslednjih mesec dana).

- Iako naša istraživanja nisu završena, kod manjeg broja obolelih od kovida 19 utvrđeno je nepobitno da dolazi do slabljenja sluha, a prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa ne vraća se u potpunosti. U dosadašnjem toku istraživanja evidentirali smo slučajeve blagog i srednje teškog slabljenja sluha, i to uglavnom na visokim frekvencijama. To znači da je kod tih pacijenata, kojih, na sreću, nije mnogo, oštećen slušni živac i da oni čuju govor sem ako nisu u pitanju najviši tonovi. Isto tako evidentirali smo i slučaj dodatnog pada sluha i kod pacijenta koji je koristio slušni aparat -objasnio je Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike.

Kada su u pitanju čula ukusa i mirisa, lekari iz Niša su rekli da su se oni vratili kod nekoliko pacijenata, ali da su poremećena ili promenjena jer oni nisu mogli potpuno da definišu miris ili ukus.

U istraživanju je učestvovalo 75 pacijenata pozitivnih na koronu koji su bili u teškom i srednje teškom stanju, duže hospitalizovani u kovid bolnicama Niškog kliničkog centra.

Kako je napomenuo dr Milisavljević, veliki broj pacijenata-učesnika istraživanja javio se samoinicijativno da učestvuje jer sumnjaju da im je korona poremetila sluh.

- Planirali smo da ispitivanje i istraživanje obuhvati sto takvih pacijenata, od kojih je 90 odsto mlađe od 65 godina, a 10 odsto iznad te starosne granice koja, inače, podrazumeva slabljenje sluha zbog godina. A naša je odluka da pacijente iz uzorka proveravamo i mesec dana po izlečenju, to jest odlasku na kućni oporavak, jer bismo samo tako mogli da utvrdimo da li štetne promene mogu da imaju trajniji karakter ili je reč o privremenim promenama i oštećenjima. Za nas je najbitnije da smo planom istraživanja predvideli proveru sluha kod pacijenata koji su lečeni u niškim kovid bolnicama, ali nismo mogli tu da stanemo - istakao je dr Milisavljević.

Kraj istraživanja zavisiće od toka epidemije.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
17 Beograd