fbpx
Skip to main content
Predrag Kon

"ONO ŠTO SU BILE MATURE SADA SU BRUCOŠIJADE" Predrag Kon: "Imamo zaravnjenje, ali i porast aktivnosti virusa"

Foto: SD/Ilustracija
- Vrlo je pogrešno razmišljati da se izlažemo virusu svesno da bismo stekli kolektivni imunitet - istakao je dr Predrak Kon.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da je trenutno u Beogradu zaravnjenje korona virusa, ali da će aktivnost virusa nastaviti da raste.

Prema njegovim rečima, kao što smo letos kao žarišta imali mature, sada su to brucošijade, ali je na njima manja zaraza u odnosu na mature. 

Dr Kon je kazao da se u Beogradu uočava ogroman pad akutnih respiratornih infekcija u odnosu na isti period prethodnih godina, kao i da su tome doprinele mere.

PROFESOR KOČOVIĆ IZNEO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Visoko zračenje je svuda oko nas, a ovo je način da se zaštitimo

PROFESOR KOČOVIĆ IZNEO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Visoko zračenje je svuda oko nas, a ovo je način da se zaštitimo

DR BELOJEVIĆ NAJAVIO PAKLENI SCENARIO ZA NOVEMBAR: "Kada sam govorio da moramo da nosimo maske rekli su da sam lud"

DR BELOJEVIĆ NAJAVIO PAKLENI SCENARIO ZA NOVEMBAR: "Kada sam govorio da moramo da nosimo maske rekli su da sam lud"

RASTE BROJ PACIJENATA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA": Primljeno 17 u jednom danu, tri su životno ugrožena

RASTE BROJ PACIJENATA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA": Primljeno 17 u jednom danu, tri su životno ugrožena

- Više nego dva puta je manji broj akutnih respiratornih infekcija u poslednje tri, četiri nedelje u odnosu na prethodne godine. Takve efekte ni najoptimističniji nisu mogli da očekuju. Kada gledamo kovid, te mere usporavaju virus. On, sa druge strane, povećava svoj potencijal. To kažem za poslednja dva dana, ali noćas i prethodnog dana bilo je 53 u Infektivnoj klinici u trijažnom centru, što je znatno manje. Imamo pokazatelje da se to zaravnjava na višem nivou. Nešto se dešava i u kovid ambulantama. Imamo porast, ali i zaravnjenje, ali taj porast će ići polako - kaže dr Kon.

Komentarišući to što je rekao da ne očekuje da ćemo imati više od 200 novih obolelih dnevno, pojasnio je da je licitiranje brojevima nezahvalno i da se ta brojka odnosila na ovu nedelju.

- Možda u jednom momentu i pređemo 200. Subota i nedelja se manifestuju u ponedeljak. Juče smo imali prvi dan sa realnom situacijom. U Beogradu se opet zaravnjuje, ali to je sam početak porasta. Jer, jako smo usporili korona virus, zaustaviti ga ne možemo. Taj porast treba da zaustavimo toliko da nam zdravstveni sistem opstane i da nemamo onakvu situaciju kao u julu - kaže dr Kon.

konferencija
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Da li će se i u kom momentu zatvarati škole?

- Sistem nadzora škola je napravljen tako da praktično ne treba da se zatvaraju škole uopšte. Svi oni koji su bolesni i koji su bili u kontaktu se izdvajaju redovno. U toku pršle nedelje smo imali 25 školskih kolektiva, što srednjih, što osnovnih u Beogradu u kojima postoji korona virus. Od toga je u 21 školi prvi put otkrivena bolest. Neko bi rekao da je to dosta ali kada shvatite da su sve to pojedinačni slučajevi, onda nije - rekao je dr Kon i dodao da Beograd nije gasio vanrednu situaciju jer se znalo da će doći opet do porasta:

- Kao što su se matire bile mesto zaražavanja sada su brucošijade, ali je taj broj na brucošijadima manji - naveo je doktor.

Na pitanje koliko nas ugrožavaju mobilni telefoni na kojima se po poslednjim istraživanjima virus dugo zadržava rekao je da je i dalje dominantan put prenosa kapljični i  aerogeni u posebnim uslovima:

- Da li je došlo do zaražavanja preko mobilnih telefona nije dokazano, što ne znači da ih ne treba dezinfikovati. Vrlo je bitno pravilno nošenje maski i preko nosa. Spuštanje maske ispod nosa nije prava zaštita. Jedan od vrlo jasnih pokazatelja efektivnosti maski je Kina u kojoj pet meseci nema smrtnih ishoda.

Deca nose maske
Foto: Profimedia/ilustracija

Nestaju vakcine protiv gripa 

Naveo je da su retki slučajevi kod nas da se neko opet zarazio korona virusom. Istakao je da je kolektivni imunitet rešenje, ali u smislu vakcinalnog kolektivnog imuniteta.

- Vrlo je pogrešno razmišljati da se izlažemo virusu svesno da bismo stekli kolektivni imunitet - kazao je dr Kon.

Komentarišući Bila Gejtsa, kazao je da on nije lekar, i primetio da je veoma nepopularno govoriti o njemu u našoj sredini.

- Svakako će biti potrebno više doza vakcina, neće biti jedna dovoljna. Kada se nešto istražuje, ona se istražuje na najzdravijem stanovništvu. Ali, očekujemo svakako vakcinu, ona jeste rešenje ove situacije, drugo je nošenje maske i održavanje higijene ruku - objasnio je dr Kon.

U toku je vakcinacija protiv gripa, ostalo je 100.000 doza u čitavoj Srbiji.

- Sada će da se rade preraspodele koje su mukotrpne, u Beogradu je potrošeno više od 50.000 doza, to je 70 odsto. Očekujemo i Torlakove vakcine i rezervu koja je planirana. Treba naglasiti da će virus gripa dolaziti u decembru, tako da imamo vremena - zaključio je epidemiolog. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd