fbpx
Skip to main content
Ljig

Opština bogata znamenitostima i kulturnim nasleđem: Gastronomija, geografski položaj i prirodne lepote krase Ljig (FOTO/VIDEO)

Foto: Privatna arhiva
Kulturno nasleđe je još jedna od odlika koje Ljig čine prepoznatljivim i nadaleko poznatom turistički predeo i opština koju treba obići i videti.

Ljig se nalazi u zapadnom delu centralne Srbije na nadmorskoj visini od 152 metara i predstavlja pravu prirodnu oazu.

Sa Beogradom je povezan Ibarskom magistralom i predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar istoimene opštine. Razvio se u ataru sela Gukoši kao drumsko naselje oko reke, po kojoj je dobio ime u drugoj polovini XIX veka. 

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Na površini od 279 kvadratnih kilometara nalazi se 26 naselja: Ba, Babajić, Belanovica, Bošnjanović, Brančić, Veliševac, Gukoš, Dići, Donji Banjani, Živkovci, Ivanovci, Jajčić, Kadina Luka, Kalanjevci, Kozelj, Lalinci, Latković, Liplje, Ljig, Moravci, Paležnica, Poljanice, Slavkovica, Cvetanovac sa naseljem Milavac, Štavica i Šutci.

Reka Ljig protiče zapadnim i severozapadnim područjem opštine. Ovakva pozicija uticala je da se najpre geografski, a kasnije i funkcionalno, Ljig deli na šumadijsku zonu na istoku i kolubarsku zonu u dolini reke Ljig. Prema popisu iz 2002. godine na teritoriji Opštine je živelo 14.629 stanovnika u 27 naselja, od čega je 50,9% (7439) žena a 49,1% (7190) muškaraca. Prema površini i broju stanovnika opština Ljig pripada grupi manjih opština.

Najranije pominjanje imena Ljig se može pronaći u 17. veku u zapisima Evlije Čelebije, koji je opisao "LIGmehri" (reku Ljig) koja izvire iz Kara Daga u selu Ba i uliva se u reku Kolubaru kod Valjeva.

Kulturno nasleđe je još jedna od odlika koje Ljig čine prepoznatljivim i nadaleko poznatom turistički predeo i opština koju treba obići i videti.

Manastir Vavedenje i tajanstveni sarkofazi

U Ikonićima, jugozapadnom zaseoku Slavkovice pod Rajcem, na potesu Crkvine nalaze se ostaci manastira sa crkvom s kraja XIII ili iz prvih decenija XIV veka i nekropole od stotinak grobova neobične konstrukcije, malo poznate u Srbiji. Ono što je posebno privuklo pažnju istraživača bila su dva monumentalna kamena sarkofaga (i treći devastiran) za koje Dimitrije Madas u knjizi "Slavkovica" tvrdi da pripadaju despotu Đurađu Brankoviću, njegovoj ženi Irini, poznatoj kao Prokleta Jerina i njihovom sinu despotu Lazaru Brankoviću.

 

Hram Sv. Jovana Krstitelja sa nekropolom u Dićima

Jedna od najvećih nekropola sa ostacima crkve s kraja 13. veka nalazi se u selu Dići, pored same Ibarske magistrale. Na lokalitetu „Manastirina“ (Manastirsko), na kome se nalazi današnje groblje sela Dići, 1991. godine otkriveni su temelji srednjovekovne crkve sa velikom nekropolom. Arheološka istraživanja koja su tom prilikom započeta, preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Reč je o jednoj od najvećih nekropola na području Srbije iz 14. veka, koja obuhvata preko 180 nadgrobnih ploča neobičnog oblika iz 14. i 15. veka. Na osnovu natpisa sa ktitorske nadgrobne ploče u hramu, zna se da je manastir sagradio vlastelin Vlgdrag, iz perioda vladavine Kralja Stefana Uroša II Milutina.

Hram sv. Jovana Krstitelja zaštićen je kao nepokretno kulturno dobro (NKD), ostaci srednjovekovne crkve i groblja Dići - spomenik kulture (SK 965). Od 2013. godine započet je ciklus radova na rekonstrukciji ovog arheološkog lokaliteta. U toku je izgradnja glavnog broda crkve i oltarskog dela, a u planu su i druge aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje ovog dragocenog spomenika kulture.

 

Kao opština sa dugom istorijom i bogatim kulturnim nasleđem, gostoljubivim i vrednim domaćinima, opština Ljig broji mnoštvo manifestacija koje posećuje veliki broj turista, pretežno iz Srbije, ali i iz čitavog regiona kako bi bili deo veličanstvenog pomena na prošla vremena, tradiciju i vreme u kome su živeli naši stari. Neke od manifestacija traju i više od pedeset godina.

To su: Zlatna rajačka lisica, Memorijal Čika Duško Jovanović, Kosidba na Rajcu, Ljiške kulturne večeri, Moravačko ćemane, Dan čistih planina na Rajcu, Hadži-Đerini dani. 

Opštinu Ljig krasi i reka Ljig i planina Rajac koje predstavljaju idealna mesta za piknik u prirodi. Ono u šta čelnici opštine Ljig neprestano ulažu jeste privreda, zdravstvo, deca, obrazovanje, penzioneri i turizam.  

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Ljig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd