fbpx
Skip to main content
Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije

Počinje OBNOVA srpskih SVETINJA nakon 850 godina: Prve zadužbine Stefana Nemanje došle na red! (FOTO)

Foto: Youtube/Printscreen/SrpskaNaučnaTV
Lepe vesti za građane Srbije

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice kod Kuršumlije gde su razgovarali o predlozima za obnovu te dve svetinje. 

Povod za ovu posetu je 850 godina od izgradnje tih manastira, prvih zadužbina Stefana Nemanje. Uz Patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića zdanja su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.  

Tom prilikom je dogovoreno da će sve nadležne službe dati svoj doprinos kako bi se što pre pristupilo procesu obnove manastira. 

Obilazak svetinja u Kuršumliji
Obilazak svetinja u Kuršumliji
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

- S obzirom da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture - rekao je ministar Vukosavljević i ocenio da je uloga ovih zadužbina početak stvaranja srpske države, kao i da su one jedan od stožera kulturnog identiteta. 

Uverivši se u stanje dva važna spomenika kulture, svi prisutni su konstatovali da u najskorije vreme treba pristupiti izradi projekata koji će definisati sve faze obnove kako bi se što pre počelo sa njenom realizacijom.

Obilazak svetinja u Kuršumliji
Obilazak svetinja u Kuršumliji
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar Vukosavljević je rekao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd