Skip to main content
Šveđanin

PRAVOSLAVNI VIKING: Fredrik zbog ljubavi postao Srboljub (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/printscreen/Tanja Siladji Dahne
Oduševljen je Srbijom

Šveđanin Fredrik Done (39) iz Geteborga prešao je u pravoslavlje i postao Srboljub zbog ljubavi prema Srpkinji Tanji Silađi (40) iz Vršca! Fredrik i Tanja su već 19 godina zajedno imaju četvoro dece koja su sva krštena u pravoslavnoj crkvi. Svoju ljubav krunisali su nedavno velikom svadbom u Vršcu po svim pravoslavnim običajima.

Fredrik kaže da se sada oseća kao Srbin, što je i pokazao na svadbi, pošto je kitio trubače, ispijao rakije, tamanio sarme, a čak je i pucao iz puške!

Naš zet, koji se sada zvanično zove Fredrik Srboljub Silađi Done, na tečnom srpskom jeziku je objasnio zašto je zbog Tanje odlučio da promeni gotovo sve u svom životu.

- Moja supruga Tanja je Srpkinja iz Vršca, ali je kao i ja odrasla u Geteborgu, išli smo zajedno u srednju školu i u vezi smo 19 godina. Uprkos tome što je detinjstvo provela u Švedskoj, njoj su njeni srpski koreni i pravoslavna vera izuzetno bitni, a ja sam odlučio da to prihvatim i da joj se pridružim. Sve četvoro dece krstili smo u pravoslavnoj crkvi, a krajem avgusta to sam uradio i ja u manastiru Mesić kraj Vršca. Čak sam i ime promenio, pa sam sada Srboljub. Žena i deca su mi pravoslavci, red je bio da i ja postanem pravi Srbin, zar ne? Na kraju smo se prvog septembra venčali u pravoslavnoj crkvi i napravili veliku svadbu po svim srpskim običajima – priča Fredrik Srboljub.

Njega je fascinirao već prvi susret sa našom zemljom, još pre 17 godina.

- U Srbiju smo prvi put zajedno došli još 2001. godine. Sećam se da smo se malim “fijat unom” dovezli iz Švedske, obišli njen Vršac, Beograd, Kopaonik... Bilo mi je fenomenalno i već tada sam se zaljubio u Srbiju, vaše običaje, hranu, ali i u pravoslavnu veru. Obišli smo brojne crkve i manastire gde su me posebno fascinirale ikone. U manastiru Mesić, koji mi se tada izuzetno svideo, kupio sam svoju prvu ikonu Svetog Teodora Vršačkog. I eto, šta vam je život, 17 godina kasnije sam se krstio u tom istom manastiru, a i prvog sina sam tako nazvao – priča nam ovaj simpatični Skandinavac, koji sa Tanjom, pored Teodora (13) ima i Leju (15), Vidara (9) i Milu (8).

O Fredrikovoj i Tanjinoj svadbi i dalje se priča u Vršcu.

- Tanjina porodica iz Srbije i 30 mojih rođaka iz Švedske bili su oduševljeni veseljem koje smo napravili. Sve je bilo po pravoslavnim običajima, uz srpsku hranu i piće i pucanje iz puške. Za muziku su moja žena i njena porodica tražili tamburše, jer je to običaj u Vojvodini, ali sam ja to odbio i rekao da ću se venčati samo uz trubače. Slušao sam Bobana Markovića i Gorana Bregovića na koncertima u Švedskoj i želeo sam takvu muziku na svadbi. Na kraju sam bio u pravu jer je bilo zaista fenomenalno – priča oduševljeni Srboljub.

Fredrik je na kraju rekao da je ponosan što je sada Srbin i pravoslavac.

- Ovde su ljudi mnogo srdačniji i druželjubiviji nego u Švedskoj. Uz to su hrana i piće najbolji na svetu. Moram da priznam da obožavam sarme, prasetinu, kulen, švargle... Od pića sam, takođe, sve probao - i pivo i vino i rakiju – rekao je na kraju Srboljub.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd