fbpx
Skip to main content
Jasenovac

PRVI POKOLJ ZLOTVORA FRA SOTONE: Zlikovac iz Jasenovca svoj krvavi pir započeo je u selu kraj Banjaluke

Foto: Profimedia
Pokolj u selima Drakulić, Šargovac i Motike je najmasovniji masakr Srba u jednom danu

Imao je dva prezimena, dva imena i jedan nadimak fra Sotona. Bio je jedno vreme katolički monah, obešen je u Beogradu, a u filmu "Dara iz Jasenovca" glumi ga Vuk Kostić. Prvo dete je zaklao u selu Šargovcu.

PREMINUO HEROJ SA KOŠARA: Izdalo ga srce u 43. godini (FOTO)

PREMINUO HEROJ SA KOŠARA: Izdalo ga srce u 43. godini (FOTO)

MISLIO JE DA NIJE OZVUČEN: Dr Pelemiš Dariji Kisić šapnuo stvar koju nije trebalo da čuje CELA SRBIJA

MISLIO JE DA NIJE OZVUČEN: Dr Pelemiš Dariji Kisić šapnuo stvar koju nije trebalo da čuje CELA SRBIJA

ISPADA KAO DA KRIZNI ŠTAB STALNO NAPADA I GRDI! Ali ovo je jedina stvar kojom možemo da pobedimo koronu

ISPADA KAO DA KRIZNI ŠTAB STALNO NAPADA I GRDI! Ali ovo je jedina stvar kojom možemo da pobedimo koronu

Pokolj u selima Drakulić, Šargovac i Motike je najmasovniji masakr Srba u jednom danu na njihovim kućnim pragovima. Ustaše su 7. februara 1942. ubile 2.315 civila, od kojih 551 dete.

Zločin su počinile ustaše pripadnici "2. poglavnikovog tjelesnog stroja i 8. ustaške bojne". Tada je u 2. tjelesnom stroju dužnost sveštenika jedinice obavljao franjevački redovnik fra Tomislav (svetovno Miroslav) Filipović.

Tog dana u osnovnoj školi u Šargovcu ubijeno je 52 srpske dece uzrasta između prvog i četvrtog razreda. Pokolj je započeo Filipović. Učiteljica Dobrila Martinović koja je preživela dala je opis zločina, koji je počeo tako što su prvo izvedena deca hrvatskog i muslimanskog porekla.

- U učionicu je iznenada za vreme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala. Poznavala su ga i deca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i đacima… Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko dete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je lepuškastu i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, ćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Nemačkoj i na taj način preživeo rat.

Jasenovac
Foto: Profimedia

- Fratar je nežno prihvatio dete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom decom, učiteljicom i ustašama. U učionici je nastala vriska i panika. Užasnuta deca su vrištala i skakala a Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama: "Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, a vi sledite moj put. Ja prvi primam sav greh na moju dušu, a vas ću da ispovedim i da razrešiti svih grehova.

Deca iz drugih učionica su izvedena u dvorište gde su ih naterali da trče u krug dok su ih ustaše bole bajonetima.

Zbog neverovatne bestijalnosti zločina i ličnog učešća u njemu nemački okupatori su zahtevali od vlasti NDH da se Filipović uhapsi, a reagovao je i Franjevački red koji ga je izbacio. Kasnije će Filipović završiti u Jasenovcu gde mu je brutalnost donela nadimak Majstorović, prezime pod kojim je bio nadaleko poznat.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd